Kada je u pitanju složen sistem kao što je automobil, sastavljen od mnogo delova, koji su međusobno povezani i zavisni jedni od drugoga, teško je izdvojiti one najvažnije za njegov rad. Ipak neki manji kvarovi omogućavaju da se vozi auto, dok određeni kvarovi zahtevaju hitno reagovanje majstora jer ga ne možete ni pokrenuti ako taj deo ne radi ili je u kvaru. U nastavku donosimo tri važna dela vašeg automobila po kriterijumu da bez njihove ispravnosti nećete moći ni da pokrenete vaše vozilo ili njihova neispravnost ugrožava vašu bezbednost u saobraćaju i vožnji i mogu vam odložiti ili upropastiti put ukoliko ne vodite na vreme računa o njima. 

Motor – pokretač rada vašeg vozila

Složićete se da nije motora vaše vozilo ne bi moglo ni da se kreće, a neki ga još zovu i srcem automobila. Što vam dovoljno može reći o njegovoj važnosti s obzirom da je i kod čoveka ovo glavni organ za pokretanje i funkcionisanja celog organizma. Svi automobili poseduju motor, a njegova uloga je da pokreće automobil tako što menja hemijsku energiju u kinetičku. Motor kao veliki elemenat sastavljen je od drugih manjih delova  koji podjednako utiču na njegov rad. Zato i najmanje zujanje, krčanje ili teškoće pri pokretanju automobila mogu značiti da nešto nije u redu i da treba da regujete, a ne da čekate da vaš automobil potpuno prestane sa radom da biste posetili majstora. A u bliskoj vezi sa motorom je akumulator. 

Akumulatori cena

Ako se akumulator isprazni vi nećete moći da pokrenete svoje vozilo čak i ako su svi drugi delovi ispravni, zato je on toliko važan. Učestala su mišljenja u našem narodu da se akumulatori biraju i kupuju po kriterijumu koji se odnosi na oznaku koja označava amper sate (odnosno kapacitet i dužinu davanja struje, recimo 60 amper sati) i to utiče na cenu akumulatora. Ali stručnjaci kažu da je to pogrešna percepcija i da polazna tačka pri kupovini akumulatora treba da bude oznaka tj. podatak koji se odnosi na to koliko akumulator može da da početne-startne snage/struje i to se meri u ameprima (slov A). Ta snaga okreće zamajac na vašem vozilu i ona utiče na akumulatori cena. Pored toga akumulatori i njihova cena zavisiće od vašeg izbora koji mora da bude u skladu sa snagom vašeg motora. Jednostavnim ukucuvanjem u gugl pretragu ,,akumulatori cena“ nailazite na brojne online prodavnice koje nude različite vrste akumulatora koje možete odabrati na osnovu ovde datih saveta. Cena akumulatora ne treba da vam bude glavna odrednica, već da ga uklopite za vaše vozilo i da vas službi dobro. 

Auto hladnjak

Auto hladjak predstavlja osnovu sistema za hlađenje u automobilu koji se sastoji iz više delova. On je zadužen za hlađenje motora, regulaciju viška toplote i obezbeđivanje optimalne temeprature u svim vremenskim uslovima. Motor automobila ne bi mogao da radi bez hladnjaka te je važno da ovaj sitem hlađenja održavate redovno. Sistem rahlađivanja je sa motorom povezan cevima, a njegov sastavni deo jeste tečnost za hlađanje koja se danas koristi u razmeri 1:1 (voda i antifriz).  Iz ovoga je jasno zašto smo auto hladnjak izvodojili kao treći važan deo automobila. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *