Izbor materijala za kauč može se uporediti s odabirom vrste automobila. Razmatranja uključuju vaš način života, budžet i vreme koje ulažete u ovaj kauč. 

 

Odluka između, recimo, ugaone garniture od tkanine i kožne garniture zavisiće od toga kako trenutno živite i kako se vaš način života i životne okolnosti mogu promeniti ili razvijati u narednim godinama.  

 

Iako ne možete znati sve o budućnosti, možete se pripremiti tako što ćete se istražiti koji je najbolji materijal za kauč.

Opšte održavanje

Prvo i najvažnije: što je kvalitet materijala veći, to će oni duže trajati. Iako je primamljivo posegnuti za nečim jeftinim i modernim, bez osnove odličnih materijala, suočavate se s nepovratnim troškom. Bez obzira na to da li se radi o tkanini ili kožnom kauču, potrebno je tražiti trajne materijale.

 

  • Za tkaninu: lan, pamuk i vuna su odlične opcije. Kada se kombinuju s nekim sintetičkim materijalima, ovi materijali pružaju kombinaciju prozračnosti i lakšeg čišćenja. Održavanje kauča je jednostavno kao redovno usisavanje tkanine. 

 

Redovnim usisavanjem tkanine održavate dosledan izgled boje kauča sprečavajući nakupljanje otpada koji bi mogao uticati na njen izgled tokom vremena. 

 

Kauči od tkanine mogu pokazati znakove habanja, poput gužvanja i istanjivanja, kada se koriste intenzivno ili često. Međutim, ako odaberete kauč visokog kvaliteta, postoji manji rizik od ovih problema. 

 

  • Za kožu: vrsta kože određuje dugoročni izgled vašeg kauča. Iako se koža ne gužva kao tkanina, kvalitet određuje kako će koža izgledati dugoročno. Jeftina ili veštačka koža verovatno će popucati ili izbledeti tokom vremena, čak i uz odličnu negu. 

 

Da biste smanjili rizik od toga, prilikom kupovine kauča od kože tražite one koji su označeni kao koža punog zrna, anilinski ili poluanilinski kako biste osigurali bolji kvalitet i dugotrajnost, izbegavajući proizvode označene kao „prava koža“ koji često nisu visokog standarda.

Tretiranje fleka na kaučima od tkanine i kože

Prosipanje predstavlja neizbežnog neprijatelja za kauč. Uklanjanje mrlja na tkanini u poređenju s kožnim kaučima zahteva različite proceduralne korake, ali oba počinju na isti način: upijanje. Bez obzira na vrstu prosipanja, tapkanje mrlje mekom krpom prvi je korak ka spasavanju vašeg kauča od fleka.

 

Nakon što ste tapkali, počinje razilaženje. Kada je reč o tkanini, važno je proveriti uputstva proizvođača. U zavisnosti od sastava tkanine i postupaka nakon proizvodnje, određene metode čišćenja će dati bolje rezultate od drugih. Neki od njih čak mogu dodatno prouzrokovati fleke ili izmeniti boju kauča. Kao i u svemu, kvalitet igra presudnu ulogu u dugovečnosti.

 

Koža je nešto popustljivija. S obzirom na to da je koža znatno manje propusna od tkanina sa otvorenim tkanjem, pažljivo brisanje prolivene tečnosti značajno će doprineti njenom očuvanju. Dobra preventivna briga o koži takođe će znatno olakšati uklanjanje prosutog. Kada je vaša koža polirana, manja je verovatnoća da će se prosuto upiti u pore. Osim toga, različite vrste kože s vremenom dobijaju različite patine.

Važni kriterijumi za dugoročnu odluku

Kada je reč o tkanini naspram kože na sofama, trebalo bi da uzmete u obzir svoj dugoročni način života. Evo nekoliko korisnih pitanja:

 

  • Kada dođe proleće, da li imate problem sa sinusima? Ako je odgovor potvrdan, razmotrite opciju sa kožom. Tkanine na sofama skupljaju grinje i druge alergene mnogo lakše od kože i mogu produžiti sezonu alergija. Kožne sofe su hipoalergijske.
  • Imate li kućne ljubimce? Drugo pitanje: da li su vaši ljubimci vaši mališani? Ako je tako, preporučujemo kožu zbog lakšeg čišćenja, težeg prljanja i veće prilagodljivosti „živom“ izgledu. Međutim, ako ste posvećeni dreser i želite tkaninu, imamo poverenja u vas.
  • Mala deca. Na ovo pitanje se ne može jednostavno odgovoriti sa „da“ ili „ne“, već vas poziva da razmislite o svom konkretnom detetu: da li ima sklonost ka flomasterima? Izaberite kauč sa dvostranim jastucima. Da li su skloni nesrećama svake vrste? Koža može duže trajati. Često borave u prostoriji za koju razmatrate komad nameštaja? Ako je odgovor potvrdan, molimo pogledajte pitanja jedan i dva. Iako ne postoji nepogrešiv način da zaštitite nameštaj od tiranije mališana, dobar plan kontrole štete je koristan.

Udobnost je odlučujući faktor

Udobnost je možda i važnija od kvaliteta kauča. Pitanje tkanine naspram kože ne određuje da li je kauč udoban, pogodan za ležanje ili samo za one koji sede uspravno. Faktor udobnosti ovde je subjektivniji i zato malo jednostavniji: koji od njih bolje prija vašem telu? Buam. 

 

To je ono što određuje ovu kategoriju. Udobnost je često povezana i sa izgledom. Bez obzira na to koliko je vaš kauč udoban, ako vam se stil ne dopada, nećete se osećati dobro na njemu.

 

Vaš nameštaj za dnevnu sobu će biti dugoročni saputnik koji treba da odražava vaš promenljiv stil i zadovolji vaše potrebe za opuštanjem. Iako izbor između tkanine i kože na kaučima može da deluje kao estetski izbor, on će uticati na dugovečnost komada u vašem domu. Dobro je što imamo toliko izbora na raspolaganju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *