skijaš-sneg-skijanje-na-jahorini

Ski sezona je u jeku, sa aktuelnim prazničnim cenama smeštaja i ski pasa u svim zimskim centrima u regionu. Za skijaše koji još nisu izabrali planinu na kojoj će ove zime uživati na snegu, predstavljamo sve prednosti skijanja na olimpijskoj planini Jahorini. 

Jahorina je prva u regionu ove sezone otvorila svoje staze za skijanje 26. novembra, kada su i cene ski pasa bile snižene čak 70%. No, pored sjajnog ski openinga, iz OC Jahorina najavili su mnogo zanimljivih događaja tokom cele zime. Pročitajte šta sve očekuje skijaše i goste ski centra i zašto je putovanje na Jahorinu iskustvo koje se ne zaboravlja.

Jahorina – olimpijska planina i moderan ski centar

Jahorina je bez svake sumnje najsavremeniji i ujedno najveći ski centar u Bosni i Hercegovini. Važi za jednu od najatraktivnijih i najzanimljivijih destinacija za zimovanje u regionu. Zbog prelepe prirode i pogodne klime, omiljena je lokacija skijašima, ali i gostima koji ne skijaju, već uživaju u šetnjama i boravku na svežem vazduhu.

Najviši vrh je Ogorjelica sa 1.916 metara nadmorske visine. Što se tiče klime i snega, planina je pokrivena snežnim prekrivačem 175 dana u godini, a zahvaljujući modernom sistemu za osnežavanje, skijanje je moguće tokom cele sezone, bez obzira na vremenske prilike i padavine.

Skijaške staze na Jahorini

Na Jahorini postoji ukupno 52 km staza za alpsko skijanje i čak 17 instalacija vertikalnog transporta. Za zavisnike od adrenalina i vešte skijaše dostupne su crvene i crne staze (Olimpijski slalom i Olimpijski spust). Početnici i oni koji rekreativno skijaju mogu isprobati skije na jednoj plavoj stazi (Šator, duga 1.750 metara). Međutim, to ne znači da rekreativci imaju samo tu opciju na raspolaganju. Naprotiv, jedna od specifičnosti ski centra Jahorina je što sve  crvene staze imaju i svoju lakšu, “plavu” varijantu.

Najviša ski staza je “Ogorjelica” na 1.889 mnv, a najniža je “Prača”, koja se nalazi na 1.300 metara. 

Ojačana infrastruktura OC Jahorina

Poslednje godine bile su u znaku velikih ulaganja na Jahorini, pa je tako ski centar poboljšan sa dve nove žičare (ploča žičara “Oštra glava” i sidrena žičara “Prača”). Postavljeno je osvetljenje na još 3,5 km staza, te ljubitelji noćnog skijanja sada mogu da uživaju na čak 12 km osvetljenih staza, i to na stazama Novak Đoković, Poljice, Prača i Trnovo. Za najmlađe je na stazi 7 izgrađena i nova staza za sankanje duga 700 metara. Pored skijaša, mislilo se i na snoubordere, što je prethodne sezone za rezultat imalo otvaranje “Snoubord parka” na stazi Trnovo. Snouborderi sada mogu da provedu sjajno vreme na neverovatnoj površini od 3.000 kvadratnih metara namenjenih ovom sportu. 

OC Jahorina poseduje sada i inovativnu tehnologiju za osnežavanje na ski stazi Prača. U pitanju je najsavremeniji sistem za pravljenje snega SnowFactory, jezero koje ima kapacitet od 30.000 kubnih metara da bez obzira na temperaturu vazduha proizvodi sneg.

Događaji na Jahorini ove sezone  – Svetski dan snega

Da je zima na Jahorini uzbudljivo iskustvo, i to ne samo zbog skijanja, potvrđuju i brojne druge zabavne aktivnosti u centru. Tokom prazničnih dana posebno organizuju se koncerti poznatih domaćih izvođača i razni događaji na snegu, za decu i odrasle. 

skije
Unsplash.com

Jedno od dešavanja vredno posete je svakako World Snow Day, spektakl na snegu čiji je domaćina OC Jahorina 21. januara 2024. godine. U okviru ovog događaja sa najmlađim skijašima i posetiocima ski centra slavi se sve što je povezano sa snegom i uzbudljivim snežnim igrama. Ujedno, ovom prilikom će cene ski karata za decu biti snižene 50%, a takođe se organizuje i podela skija u okviru kampanje “1000 skija za našu decu”. 

Inače, OC Jahorina tradicionalno učestvuje u obeležavanju Svetskog dana snega, a u 2023. godini je upravo zbog akcije deljenja skija najmlađima dobila prestižnu nagradu od strane Svetske skijaške federacije FIS za najkreativnije obeležavanje ovog praznika.

Mališani će moći, između ostalog, ove godine da se oprobaju i u mini-olimpijskim igrama.

Cene ski karata na Jahorini za sezonu 2023/2024

Karte za novu skijašku sezonu na Jahorini mogu se kupiti putem web shopa Olimpijskog centra Jahorina ili na prodajnim mestima na planini. Kao što je već pomenuto, tokom ski otvaranja ski-pass je bio 70% jeftiniji.

Inače, u srednjoj sezoni cena poludnevne karte za odrasle iznosi 63 BAM (3.760 dinara), dnevne 76 BAM (4.540 dinara), a dnevne noćne 119 BAM (7.111 dinara). Dvodnevni ski-pas bez noćnog skijanja košta oko 8.100 dinara (u markama je 135 BAM), trodnevni 11.350 dinara, četvorodnevni iznosi oko 14.800 dinara. Postoji mogućnost kupovine ski karte za pet, šest, sedam, osam i devet dana, kao i 10-dnevne ski karte (cena je 28.400 dinara).

Od prošle sezone na Jahorini je uvedena još jedna novina kada je u pitanju ski pass, tzv. “Korporativni – 10 u sezoni”, namenjen kompanijama iz celog regiona. Mnoge firme iskoristile su ovu karticu kao poklon poslovnim partnerima, ali i zaposlenima za organizovanje team buildinga. Kartica u 2023/2024. sezoni košta 47.800 dinara.

Kada je pik sezone, karte su nešto skuplje, pa za poludnevnu kartu treba izdvojiti 4.100 dinara, za dnevnu 5.100 dinara, a dnevno noćnu 7.700 dinara.

Kako doći do Jahorine?

Olimpijska planina Jahorina nalazi se u jugoistočnom delu Bosne i Hercegovine. Od Sarajeva je udaljena nekih 30 kilometara, a od Banjaluke oko 210 km. Za sve turiste koji dolaze iz Srbije, od Beograda do Jahorine treba preći put od 320 km. Na toj relaciji putuje se preko Šapca, Loznice i Zvornika, u pravcu Han-Pijeska, potom od Sokoca ka Sarajevu i Palama. 

Što se smeštaja tiče, s obzirom da je reč o najvećem ski centru u susednoj nam zemlji, vrlo lako možete pronaći odgovarajući apartman, hotel ili vilu. Postoje agencije koje nude aranžmane za smeštaj i skijanje na ovoj planini po odličnim cenama. Većina ima i akcijske ponude i popuste tokom čitave sezone, što čini zimovanje u olimpijskom centru još privlačnijom idejom, bilo da ste vešti na skijama ili početnik koji uči.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *