Iako može delovati kao kraj jednog poglavlja, sporazumni razvod braka često predstavlja novi početak za sve uključene strane. Ovaj proces nije samo formalnost koja okončava bračnu vezu, već mnogo složeniji proces koji sa sobom nosi određene izazove. 

 

U ovom tekstu ćemo vam preneti važne informacije koje bi svako trebao da zna o sporazumnom razvodu braka i koje su njegove prednosti.

Sporazumni razvod braka

Proces sporazumnog razvoda braka predstavlja bolju opciju u odnosu na razvod braka putem tužbe, pod uslovom da su oba supružnika saglasna u vezi sa tim. U ovom slučaju, sporazum se sastavlja u pisanom obliku, precizno definirajući detalje roditeljskog prava, ukoliko supružnici imaju maloletnu decu, i podelu zajedničke imovine.

 

Zahtev za sporazumni razvod braka podnosi se u nadležnom sudu, koji je obično osnovni sud u mestu gde su bračni drugovi imali poslednje zajedničko prebivalište. Uz zahtev su potrebni određeni dokumenti, kao što je izvod iz matične knjige venčanih i izvod iz matične knjige rođenih za svu zajedničku decu. 

Razvod braka

Sporazuni razvod braka ima nekoliko prednosti u odnosu na drugu opciju. Prvenstveno, on se vrlo često završava brzo, na samo jednom sudskom ročištu. Troškovi ove vrste razvoda su mnogo niži, a prednost je i to što se na ovaj način neće pogoršati odnosi između supružnika.

 

Što se tiče uslova za sporazumni razvod braka, prvi i osnovni uslov je saglasnost oba supružnika da se brak razvede. To znači da ako jedan od supružnika želi razvod, a drugi ne, sporazumni razvod nije moguć, i tada će supružnik koji želi razvod morati podneti tužbu.

 

Zakonom propisani razlozi za sporazumni razvod braka obuhvataju ozbiljan i trajan poremećaj bračnih odnosa i nepostojanje zajedničkog života supružnika. Saglasnost za sporazumni razvod izražava se kroz predlog sudu, u kojem supružnici traže razvod svog braka, evidentiranog u matičnim knjigama.

Međunarodni razvod braka

Međunarodni razvod braka je kompleksna pravna situacija, jer su supružnici iz različitih zemalja. Ovaj proces donosi sa sobom različite izazove i komplikacije, s obzirom na različite zakone, kulture i običaje koje svaka zemlja ima u vezi sa razvodom i raspodelom imovine. 

 

Rešavanje međunarodnog razvoda braka zahteva stručnost advokata sa iskustvom u međunarodnom pravu, kako bi se ispunili svi zakonski zahtevi i zaštitili interesi svih učesnika. 

Podela imovine prilikom sporazumnog razvoda

Sporazum o podeli zajedničke imovine je obavezan element predloga za sporazumni razvod braka, bez obzira na to da li se roditeljsko pravo predlaže da bude zajedničko ili odvojeno. Praksa često podrazumeva da se uključe u sporazum vredniji imovinski elementi, kao što su nepokretnosti, motorna vozila, štedni ulozi u bankama, udeli u firmama i drugi slični resursi koji su dokumentovani. S druge strane, manje vredni predmeti kao što su pokućstvo, nameštaj, manje količine gotovine i lične stvari često se faktički podele bez formalnog unošenja u sporazum o razvodu.

 

Izuzetno je važno da se u sporazumu prilože pisani dokazi o imovini koja se deli. Ovaj korak je ključan kako bi se izbegli dugotrajni sudski postupci u kojima bi sud utvrđivao vlasničke interese i doprinos svakog supružnika tokom sticanja imovine, što može potrajati godinama. U Srbiji, postoji korist u tome što se razvod braka i podela imovine mogu odvijati u različitim postupcima.

 

Iako se pretpostavlja da će udeli supružnika u zajedničkoj imovini biti jednaki, zakon u Srbiji dozvoljava supružnicima da podele imovinu prema vlastitim željama, uključujući mogućnost da svu imovinu prenesu na jednog supružnika.

Starateljstvo nad decom tokom sporazumnog razvoda braka

Sporazum o roditeljskom pravu omogućava roditeljima da regulišu pitanja vezana za budući život svoje dece nakon razvoda. Jedno od najvažnijih pitanja u ovom sporazumu je kome će biti povereno roditeljsko pravo. U slučaju zajedničkog vršenja roditeljskog prava, odnos prema deci ostaje sličan kao pre razvoda, a sud ne određuje alimentaciju ili modele viđanja dece sa drugim roditeljem.

 

Međutim, ukoliko se predloži da samo jedan roditelj vrši roditeljsko pravo, tada se mora odrediti kom roditelju se dete poverava, visina izdržavanja i način održavanja kontakta sa drugim roditeljem.

 

Sporazumni razvod omogućava veću fleksibilnost u vezi sa modelom viđanja deteta, dok tužba za razvod retko daje istu slobodu. Obično se viđanje veže uz plaćanje alimentacije, što može dovesti do problema i konflikata između roditelja nakon razvoda.

Šta uraditi kada sporazumni razvod braka nije moguć?

U situacijama kada supružnici ne mogu postići dogovor o svim aspektima sporazumnog razvoda braka, kao što su pitanja vezana za vršenje roditeljskog prava, iznos alimentacije za dete ili podela zajedničke imovine, sporazumni razvod postaje nemoguća opcija. U takvim situacijama, jedini izlaz je da se razvod braka ostvari putem tužbe za razvod.

 

Proces tužbe za razvod braka obično podrazumeva sudsku intervenciju i donošenje presude kojom se rešavaju sporna pitanja. Ovo može biti duži i složeniji proces u odnosu na sporazumni razvod.

 

Takođe, u slučajevima gde sporazum nije postignut, sud će doneti konačne odluke o pitanjima kao što su starateljstvo nad decom, alimentacija, podela imovine i druga važna pitanja. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *