S obzirom na ponudu nakita koji je danas moguće naći i u lokalnim radnjama i u online prodaji i ponudi veliki izazov može biti kako odabrati onaj koji je pravi i dobar izbor, koji je kvalitetan.

Ponuda može biti zaista raznolika, a raširenost internet prodaje doprinela je tome da pored dobre i široke ponude postoji sve više onih koji prodaju manje kvalitetne komade.

Zato je važno da znate šta i gde kupujete, kao i od koga kupujete, pogotovo kada je u pitanju jedan ovako važan i vredan proizvod. S obzirom da je nakit nešto što je često i predmet darivanja drugim osoba, treba voditi računa.

U nastavku teksta donosimo vam nekoliko praktičnih saveta koji vam mogu pomoći u odabiru proizvoda koji su kvalitetni i dugotrajni.

Važno je mesto kupovine

Jedna od najvažnijih stvari koju treba da znate prilikom bilo koje kupovine jeste da od mesta kupovine zavisi mnogo drugih stvari. A glavna među njima je sigurnost kupovine.

Kada postoji potreba za kupovinom nakita bilo za lične potrebe ili nekoj dragoj osobi za poklon najbolje je prvo obići lokalne radnje. Pogotovo one koje imaju tradiciju i istoriju postojanja, a takvih ima u svakom gradu. Oni svojim višegodišnjim postojanjem i poslovanjem daju utisak sigurnosti i bezbednosti kupovine.

Kupovina putem interneta je u redu onda kada znate od koga kupujete, kada je reč o web stranicama i shop-ovima radnji koje posluju duzi niz godina i imaju pozitivne komentare zadovoljnih kupaca.

Treba voditi računa o različitim lažnim profilima na društvenim mrežama koji mogu nuditi svašta po povoljnim cenama, što na prvu može biti primamljivo i delovati privlačno i prihvatljivo, ali je u stvari u velikom procentu slučajeva reč o različitim prevarama. To može biti prodavanje ,,lažnog“ nakita pa sve do toga da se nakon uplate novca ne dobije željeni proizvod.

Proverite žig

Veoma je važno da znate da svaki komad nakita koji je napravljen od plemenitih metala mora imati žig koji bi trebalo da bude jasno vidljiv. Da biste mogli da proverite žig na ovaj način, morate znati kako se on označava i šta koji predstavlja.

Žig zapravo označava stepen finoće zarezivanjem i on može biti mali i veliki, a može govoriti i o vrednost i istoriji svakog konkretnog komada, ili to može biti državni žig za plemeniti metal. On za one koji ne znaju puno o tome može delovati kao neka misteriozna šifra i nešto tajanstveno. A zapravo je situacija vrlo jednostavna jer su oznake univerzalne.

Kada je u pitanju nakit koji je napravljen od zlata, srebra, platine ili paladijuma oni obavezno moraju imati karakterističan žig pre samog stavljanja u promet.

Sterling srebro ćete prepoznati po oznati 925, platinu po oznaci 950 a zlato od 22K po oznaci 900. Ali za detaljnije informisanje i tabelu žigova potražite opširnije informacije kako biste bili edukovaniji i sigurniji prilikom kupovine

Garancija

Radnjama kojima je važno poverenje kupaca, da posluju uspešno i da razvijaju mrežu svog poslovanja dugoročno, značajan deo vremena ispunjen je planiranjem i aktivnostima koje su usmerene ka tim ciljevima.

Jedna od aktivnosti koju nude odnosi se na obezbeđivanje garancije na kvalitet i autentičnost svih proizvoda koje nude u svom asortimanu. Garancija proizvoda koji se nude za mnoge je značajna i može biti presudna prilikom kupovine.

Garantni listići se mogu razlikovati od proizvođača do proizvođača i ponuđača i mogu sadržati različite informacije. Ali suština je ista. Garantuje se kvalitet kupljenog proizvoda i garancije u određenom, obično ograničenom, vremenskom roku pokrivaju materijalne ili druge proizvodne nedostatke.

Sa druge strane može postojati i garancija autentičnosti koja garantuje da svi proizvodi koje neko prodaje predstavljaju originalne komade koji su dobijeni direktno od renormiranih proizvođača.

Magnet može pomoći da se otkrije prevara

U praksi se može destiti da se srebro prodaje kao belo zlato, te da se i žigovi naknadno utiskuju. Za laike i ljudi koji ne obraćaju pažnju ovo može biti laka zamka.

Nošenje magneta sa sobom prilikom kupovine može da pomogne u jednom slučaju koji se neretko može desiti prilikom kupovine na neproverenim mestima. A to je slučaj kada se gvožđe ili neke druge legure prekrivaju zlatnim premazom.

Komadi nakita koji imaju visoku koncentraciju plemenitog metala neće moći da se namagnetišu, kao što su zlato i srebro, dok će oni koji su premazani lako privući magnet.

Zato upotreba i malog parčeta magneta može pomoći da se otkrije poreklo nakita.

Čitajte komentare i recenzije

Kako danas gotovo svaka ozbiljnija firma ima svoje sajtove na njima možete pronaći i komentare kupaca o svemu – od zadovoljstva proizvodom, kvalitetom, ocenom usluge, odnosu cene i kvaliteta i sl.

Ako i ne postoji sajt neke konkretne firme postoje razni forumi ali i profili na društvenim mrežama na kojima kupci slobodno mogu da razumenjuju svoja mišljenja u vezi sa nečim.

Zato, kada niste sigurni ili želite nešto dodatno da proverite, uvek možete to da uradite na ovaj način, čitajući iskustva i komentare ranijih kupaca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *