otkup zlata-zalagaonica

Zlatare se danas pored svoje osnovne delatnosti koja podrazumeva proizvodnju i prodaju nakita i generalno predmeta od zlata i drugih plemenitih metala bave i samim otkupom. Razlog za to je više nego očigledan. One prosto vide zaradu u tome. 

Vreme u kojem živimo zadnjih nekoliko godina kao da je nateralo određeni sloj populacije da se sa finansijskom krizom bori na najrazličitije moguće načine. Jedan od načina je svakako prodaja svog vrednog nakita koji se do tada nalazio u nekoj vrsti porodičnog sefa tj. ušteđevine.

Ipak, sam otkup zlata ili srebra je moguć pored samih zlatara izvršiti i u nekoj radnji koja ne poseduje svu potrebnu opremu za procenu plemenitih metala pa samim tim mnogi mogu biti oštećeni. Zbog toga morate biti veoma oprezni ukoliko planirate da svoje vredne predmete od zlata ili srebra pretvorite u određenu sumu novca.

Da li postoji neka razlika ukoliko se radi o otkupu srebra ili zlata? 

Ovde pre svega ne mislimo na poređenje cene između zlata i srebra. Svima nam je poznata činjenica da zlato ima mnogo veću cenu po gramu od neke druge vrste plemenitog metala kao što je srebro. Pokušavamo da vam signaliziramo to da su cene zlata generalno iste skoro u svim zemljama sveta što nije slučaj sa srebrom. Otkup srebra na primer nije isti u Srbiji i u zemljama Zapadne Evrope. 

Kod nas gotovo da je veoma teško pronaći zlataru ili zalagaonicu koja bi htela da vam otkupi nakit napravljen od srebra, ili će vam za to dati neku minimalnu cenu, posebno ako živite u nekoj manjoj sredini. To praktično znači da ćete biti na gubitku s obzirom na cenu koju ste platili kada ste kupovali ovu vrstu nakita. Ipak, drugačija je situacija ukoliko to učinite u nekom većem gradu, na primer u Novom Sadu ili Beogradu, u kojima možete da pronađete prfesionalnu zalagaonicu i budete plaćeni po većoj ceni.

Srebrnjaci i neki predmeti izrađeni od srebrne poluge mogu imati solidnu vrednost

Ukoliko posedujete neku vrstu predmeta od srebra, bilo da se radi o srebrnom posuđu koje ste nasledili od svojih parabaka i pradeka ili ste vlasnik nekoliko srebrenjaka imate solidnu mogućnost za zaradu. Danas mnoge investicione kompanije se bave upravo otkupom predmeta od plemenih metala jer u tome vide adekvatnu zaradu. Pored njih, ovakvu šansu za zaradu vide i mnogi pojednici koji otvaraju radnje koje su specijalizovane za ovu vrstu delatnosti. 

Kada već imate priliku da birate gde ćete svoje vredne predmete zameniti za gotovinu, neka vam prioritet budu zlatare ili zalagaonice koje posluju duži niz godina i koje imaju već dobro stečenu reputaciju. 

Od čega sve  može zavisiti cena predmeta napravljenih od zlata ili srebra?

Bilo da ste u situaciji da želite da prodate zlatan ili srebrni nakit, bilo bi dobro da pre nego što posetite zlatare ili radnje koje su specijalizovane za otkup najpre sami napravite neku procenu. Cena svake vrste plemenitog metala, bilo da se radi o srebru ili zlatu, zavisi od njegove finoće, tj. koliki je procenat čistog zlata ili srebra sadržan u samom predmetu. Predmeti od srebra sadže i određenu količinu bakra koji na tržištu ima nešto nižu cenu. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *