Vrlo je važno da vaša deca od sasvim malih nogu budu upoznata sa knjigama. U prvim godinama života to su uglavnom knjige koje u sebi imaju samo slike ili tek pomalo reči. Kako godine prolaze, a vaša deca rastu i knjige postaju zrelije. Kako da nabavite knjige za decu?

Knjige za decu u prvim godinama života

Knjige koje bi koristile deci od čak samo nekoliko meseci mogu da budu knjige koje ih uče oblicima, bojama, životinjama i voću i povrću. Ove knjige za decu možete da nađete u svakoj knjižari ili čak i u nekim dečijim radnjama. Pošto su mala deca sklona cepanju ili šaranju knjiga bilo bi dobro da nađete one ’’šuškave’’ knjige koje vaša deca ne mogu da pocepaju. Pored toga što su pune zanimljivih slika i jarkih boja one mogu da budu i odlična igračka za vašu decu jer su od takvog materijala koji šuška. Tako ćete najlakše pridobiti pažnju vašeg deteta. Naravno, da ne biste davali puno novca na knjige možete da vidite sa prijateljima i rodbinom koja imaju stariju decu da li mogu ili imaju da vam daju takve knjige. 

 

Knjige za decu od 3 do 6 godina

Knjige za decu koja imaju tri ili više godina trebaju već da budu malo ozbiljnije. Bilo bi dobro da su to knjige za decu koje su interaktivne i koje ih uče nekim novim stvarima. Postoji puno knjiga o životinjama koje uče decu da razvrstavaju domaće, divlje, morske i razne druge životinje. Tako uz igru možete da učite decu mnogim novim stvarima. Takođe, možete da nabavite knjige koje imaju u sebi priče i da deci pred spavanje čitate priču svako veče. To detetu razvija maštu, pogotovo ako ne vide slike iz knjige pa moraju sami da zamišljaju i prave scene u glavi. Takođe možete da uzmete neke stare knjige koje u sebi imaju samo slike i da zajedno smišljate priče na osnovu slika koje vidite, to će deci biti beskrajno zabavno. 

 

Knjige za decu od 7 godina

Knjige za decu od 7 godina su već knjige sa dosta teksta jer vaše dete polako uči da čita. To ne trebaju da budu komplikovane knjige ili knjige koje dete ne može da razume već knjige koje može sam da pročita ili uz vašu pomoć. Kako ste deci uveče čitali knjige sami sada možete da ih čitate zajedno i da od toga napravite ritual. Takođe, kako će vam sada trebati mnogo više knjiga i da bi ste uštedeli novca možete dete da učlanite u gradsku biblioteku. Odvedite dete u carstvo knjiga i pustite ih da izaberu sami knjigu koju žele da čitaju u narednom periodu. 

Od početka detetovog života knjige trebaju da budu deo odrastanja, možda vam se čini u nekom trenutku da je prerano ili da nije potrebno, ali tako deci razvijate ljubav za knjigom koja će ga kasnije pratiti kroz život i koja će puno pomoći vašem detetu kako u ovim malim godinama tako i u budućnosti. Knjige su deo kulture koji ne treba da izostavite iz detetovog života. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *