Rafting Tarom

Rafting je postao jedan od popularnijih oblika aktivnog odmora i predstavlja vodeću destinaciju u regionu kada je u pitanju adrenalinska zabava. Odvija se u prelepom okruženju reke Tare i Drine, a svojom atraktivnošću privlači posetioce različitih uzrasta i interesovanja.

Ono što je zajedničko za sve koji se opredele za rafting, jeste želja za avanturom i uzbuđenjem, koju će nesumnjivo dobiti spuštajući se rečnim brzacima. Ova aktivnost nije ograničavajuća i dostupna je svakome, bez obzira na fizičku spremnost koju posedujete. Međutim, boravak u planini podrazumeva poštovanje određenih pravila i prethodno informisanje kako bismo maksimalno uživali u svim njenim čarima.

U narednim pasusima, pružićemo vam značajne informacije koje će vam poslužiti kao svojevrstan vodič kroz vašu nezaboravnu rafting avanturu.

Važnost zaštitne opreme

Kada je u pitanju oprema koju nosite dok traja sama aktivnost spuštanja, organizator je zadužen da svakom članu grupe obezbedi set zaštitne opreme. Ona se sastoji od neoprenskog odela koje će vas zaštiti od hladnoće, kao i od čizama koje su sačinjene od istog materijala. Kaciga je još jedan od bitnih elemenata koji je tu da vas zaštiti prilikom eventualnog pada u reku i njega ni u jednom trenutku ne smete skidati sa glave.

Pričvrstite ga adekvatno tako da bude fiksiran i ne pomera se tokom vožnje. Bez obzira koliko ste iskusan plivač, sigurnosni prsluk je obavezan deo opreme, a da bi vršio svoju funkciju, morate odabrati odgovarajuću veličinu i pravilno ga zakopčati. Skiper će vam pružiti pomoć i upoznati vas sa obaveznom zaštitnom opremom.

Odaberite pouzdan kamp

Kako biste iskusili najbolje od raftinga, važno je da pronađete pouzdan i dobro opremljen kamp koji će ispuniti sva vaša očekivanja i prirediti vam vrhunsku zabavu. Informišite se o iskustvima drugih korisnika i raspitajte se o aktuelnim ponudama koje rafting centri imaju, stavljajući akcenat na stručnost skipera, opremi koju poseduju, kao i opremljenosti smeštajnih jedinica. Ukoliko tražite proveren rafting kamp, reka Tara obiluje različitim ponudama i poseduje sve što je potrebno za kvalitetan odmor.

Smeštajne jedinice se uglavnom sastoje od bungalova koji su prilagođeni okruženju i svojim dizajnom i udobnošću upotpunjuju celokupan ugođaj. Boravkom u kampu, imaćete prilike da probate autentična jela karakteristična za ovo podneblje i uživate u lokalnim namirnicima visokog kvaliteta.

Pogled na kanjon Tare

Slušajte uputstva skipera

U prethodnim pasusima spomenuli smo skipera, jednu od centralnih figura koja je zadužena za bezbednost vašeg spuštanja. Oni su licencirani vodiči koji imaju zadatak da svim učesnicama pruže potrebne informacije o ponašanju na čamcu, te da tokom spuštanja usmeravaju celu grupu i regulišu njeno kretanje rekom.

Pre nego što uopšte sednete u čamac, skiper će vam održati kratku obuku gde će vam približiti tehnike veslanja, objasniti kako da pravilno držite veslo i održavate ravnotežu dok se velikom brzinom spuštate. Takođe, tokom same vožnje, davaće vam uputstva i usmeravati vas kako biste na najlakši način savladali brzake i izborili se sa nadolazećim preprekama. Ukoliko imate bilo kakvu nedoumicu u vezi sa raftingom, skiper je tu da vam odgovori na sva pitanja i pruži pomoć u bilo kom trenutku. Timski rad i saradnja sa ostalim članovima ključan je element za uspešno spuštanje i bezbedni boravak na reci.

Odeća za boravak u prirodi

Noći u planini umeju da budu izuzetno hladne, čak i u letnjem periodu, stoga se ne treba osloniti samo na dnevnu temperaturu. Promenljivo vreme sa temperaturnim oscilacijama karaktersitično je za ovo područje, pa tako ne treba da vas iznenadi pljusak usred letnjeg dana.

Slojevito oblačenje je najbolji odgovor, zato je važno da spakujete više komada odeće različitog materijala. Vodootporne jakne i brzosušeći aktivni veš obavezna su oprema svakog ljubitelja outdoor aktivnosti, a kada je reč o obući, bitno je da bude udobna i nepromočiva. Sunce u planini ume da bude okrutno, zato je UV zaštitna krema neizostavan deo vašeg ranca.

Kada je najbolje ići na rafting?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od vaših ličnih preferencija, odnosno potrebe za adrenalinom, ali treba da znate da sezona traje od aprila do polovine oktobra. Letnjim mesecima, kampovi su najposećeniji, jer je reka tada mirnija i toplija, te je rafting pristupačniji većem broju ljudi. Ukoliko ipak više volite prave adrenalinske aktivnosti, onda je bolje da odmor organizujete u maju, septembru ili oktobru. Bez obzira na vreme vašeg dolaska, očekuje vas zagarantovana zabava i uživanje u nestvarnim predelima reke Tare i Drine.

Boravak u planinskom okruženju  postao je sve češći oblik odmora modernog čoveka, a rafting se izdvojio kao jedan od nesvakidašnjih i originalnih načina da iskusite sve lepote prirode. Bez obzira da li organizujete samostalan odmor ili pripremate rođendansko iznenađenje za prijatelja ili člana porodice, rafting na Tari i Drini obezbediće nezaboravan provod i otkriti vam čari adrenalina.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *