Ako ste ikada pretraživali odeljak sa proizvodima za negu kose u prodavnici, onda znate koliko mogu biti zbunjujući izbori šampona. Da li vam je potreban hidratantni šampon? Onaj koji daje volumen? Možda je šampon za jačanje kose pravi izbor? 

 

Odgovor na pitanje „Koji šampon treba da koristim?“ leži u tipu vaše kose. Kada to znate, možete odabrati pravi šampon – i odgovarajući regenerator – za vašu kosu.

 

Koncept šampona – čišćenje vašeg temena i kose dok se uklanja prljavština i višak ulja oko folikula dlake – započeo je pre mnogo vekova, ali tečni oblik koji danas poznajemo popularizovan je tridesetih godina prošlog veka. 

 

Od tada, mnogi proizvođači su sproveli brojna istraživanja, formule za sve šampone, uključujući i Kerastase šampon, su evoluirale i rasle, a to znači da danas postoji šampon za svaki tip kose.

Tipovi šampona

Svi šamponi nisu isti. Kvalitet i količina sastojaka – koji uključuju surfaktante koji čiste i aktivne sastojke koji pružaju željene rezultate (poput volumena ili hidratacije) – utiču na to koliko dobro šampon radi. 

 

Luksuzni brendovi, koji se mogu naći u online ponudama poput one na Vasiljev shop-u, obično imaju sastojke visokog kvaliteta, dok drogerijski brendovi često imaju više vode i punila.

Šampon za svakodnevnu upotrebu

Ako perete kosu svakodnevno (što nije uvek neophodno, zavisno od tipa vaše kose), odaberite blagi šampon kako biste izbegli iritaciju vlasišta. Potražite proizvode koji ne sadrže boje, mirise, parabene i sulfate.

Šampon za dubinsko čišćenje

Šamponi za dubinsko čišćenje sadrže sulfate koji pružaju temeljno čišćenje, ali se ne preporučuju za svakodnevnu upotrebu jer su grublji od drugih šampona. Ako koristite mnogo “leave-in” proizvoda, onda je šampon za dubinsko čišćenje nešto što treba koristiti povremeno. Ako imate nakupljanje prljavštine i masnoće na vlasištu, trebalo bi da koristite ovaj tip šampona.

Šampon za dodavanje volumena

Da li imate ravnu, beživotnu kosu? Ako je tako, šampon za volumen može da napravi veliku razliku. Ovaj lagani šampon obično sadrži mešavinu polimera koji oblažu vlakna kose kako bi dodali volumen, jačajuće proteine koji ne otežavaju kosu, praškaste supstance koje zajedno stvaraju trenje i lagane površinske aktivne materije koje uklanjaju ostatke.

Šampon za gušču kosu

Dok šamponi za volumen podižu kosu, šamponi za gušču kosu privremeno šire pramenove zahvaljujući proteinima poput keratina i vitaminima kao što je pantenol (oblik vitamina B5). Ovi šamponi dodaju volumen svakom pramenu kose, čineći kosu punijom i gušćom. Keratin jača vlasi, dajući im dodatnu punoću, dok pantenol dubinski hidrira kosu, rezultirajući mekom i zdravom kosom. Idealni su za one sa tanjom ili ređom kosom koji žele postići puniji izgled.

Šampon za hidrataciju

Ako imate suvu kosu sklono pucanju, birajte hidratantni šampon. Sastojci poput glicerina i prirodnih ulja – poput ulja avokada, arganovog ulja i kokosovog ulja – dodaju vlagu kosi i zadržavaju je.

Šampon za očuvanje boje

Postoje dva cilja šampona za očuvanje boje: sprečavanje ispiranja boje i tretiranje oštećenja od izbeljivača ili farbe. Šampon za farbanu kosu ne bi trebalo da sadrži agresivne hemikalije poput sulfata ili parabena, pa izbegavajte šampone za dubinsko čišćenje. Šamponi za očuvanje boje takođe će imati sastojke slične onima u šamponima za hidrataciju, kao i dodatne proteine.

Šampon protiv peruti

Ako primetite perutanje, svrab i bele ljuspice na koži glave (ili na odeći), isprobajte šampon protiv peruti. Ovi specijalizovani šamponi ubijaju gljivice i smanjuju perut koristeći fungicide poput ketoconazole, cink piritiona i selen disulfida. Tražite nešto manje hemijsko? Ulje čajevca je prirodni fungicid i sastavni je deo mnogih šampona protiv peruti.

Šampon bez sulfata

Kao što je napomenuto, sulfati mogu isušiti kosu i vlasište, ostavljajući ih suvim i sklonim iritacijama. Umesto agresivnih hemijskih jedinjenja, šamponi bez sulfata sadrže prirodne sastojke poput ulja argana, kokosovog ulja i aminokiselina koji blago čiste kosu i vlasište, istovremeno održavajući prirodnu vlažnost i pH balans. Šamponi bez sulfata su idealan izbor za suvu, osetljivu ili farbanu kosu, jer sprečavaju isušivanje i ne izazvaju iritacije kože glave.

Organski/prirodni šampon

Kao što ste možda pretpostavili, organski šamponi su lišeni agresivnih hemikalija poput parabena i sulfata. Umesto toga, koriste prirodne sastojke kao sredstva za čišćenje. Organski šamponi su posebno dizajnirani kako bi bili blagi prema kosi i koži glave, dok istovremeno pružaju efikasno čišćenje bez iritacije ili štetnih efekata. Takođe, ovi šamponi imaju blage i umirujuće mirise, jer se sastojci poput lavande i aloje vere često koriste zbog svojih opuštajućih svojstava i benefita za kožu i kosu.

Šamponi za različite tipove kose

Kada određujete koji šampon treba da koristite, razmotrite i teksturu vaše kose i nivo hidratacije, jer masna i suva kosa imaju različite potrebe.

Ravna kosa

Osobe sa ravnom kosom žele nešto što stvara glatku i sjajnu frizuru, ali ne otežava kosu. Ako imate masnu kosu, tada će šampon za volumen namenjen masnoj kosi koji uklanja ostatke i podiže od korena dobro raditi. Šamponi za čišćenje su takođe dobar izbor za ovaj tip kose. Ako imate ravnu, suvu kosu, tada su hidratantni šampon ili šampon bez sulfata odlične opcije.

Talasasta kosa

Najbolji šampon za talasastu kosu ključan je za održavanje njenog volumena. Da biste istakli bujnost masne kose, birajte šampone za volumen ili gustinu kose. Za suve talase, duboko hidratantni šamponi pomažu u kontroli neposlušnih vlasi.

Kovrdžava kosa

Iako može biti primamljivo koristiti šampon za čišćenje na masnim kovrdžama, on može biti previše grub za ovu vrstu teksture kose. Razmotrite lagani hidratantni šampon za kovrdžavu kosu koji je neće otežati, ali će sprečiti naelektrisanost. S druge strane, oni sa suvom, kovrdžavom kosom trebalo bi da biraju duboko hidratantne šampone i regeneratore.

 

Imati zdravu, sjajnu kosu nije nedostižan cilj. Analizom tipa vaše kose i i pravilnim odabirom šampona, već ste na dobrom putu ka ostvarivanju rutine za negu kose iz snova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *