Spremate se za zimsku sezonu i želite da obezbedite dobro i efikasno grejanje u svom domu. Možda imate staru TA peći i razmišljate da je zamenite panelnim radijatorom. Ako niste sigurni koje prednosti imaju panelni radijatori u odnosu na TA peć, pročitajte u nastavku koja je tačno razlika između ova dva grejna tela i načina na koji greju prostor.

Štednja struje

Panelni radijator, ili norveški radijatori, kako se još zovu su sve traženiji kod nas i veoma su popularni izbor za grejanje enterijera. Razlog tome leži prevashodno u čeinjenici da oni utiču na uštedu električne energije, kao i u tome da su veoma funkcionalni, praktični i estetski prilagodljivi za svaki enterijer.

Panelni radijatori rade na struju, a greju uz pomoć ugrađenog termostata koji služi za regulisanje  unutrašnje temperature vazduha. Putem termostata vi kao korisnik sami kontrolišete potrošnju električne energije i time utičete na uštedu iste.

Suština ekonomičnosti i uštede električne energije kod panelnih radijatora je racionalna potrošnja. To znači da korisnik pravilnim koriščenjem štedi električnu energiju, odnosno, troši struju onoliko koliko je potrebno i onda kada je to potrebno.

Panelni radijatori su lagani i zauzimaju malo prostora

Kada se upoređuje ukupna težina, TA peći mogu biti teške i po 100 kilograma, za razliku od panelnih radijatora koji teže tek oko 5 kg. TA peći su kabaste i zauzimaju dosta mesta u bilo kom prostoru, dok kod panelnih radijatora to nije slučaj. Norveški radijatori su veoma male širine tako da su pogodni za svaku prostoriju jer ne oduzimaju mnogo mesta.

Verovatno vam je poznato da su TA peći proizvod koji je zastareo. Napravljene su još u 20 veku tako da se za današnje potrebe za  grejanjem energetski neefikasne i troše mnogo više električne energije. Zastarelost TA peći se ogleda i u tome da one koriste staklenu vunu koja je, inače,  izbačena iz upotrebe po regulativama Evropske unije.

Jednostavnost i bezbednost panelnih radijatora

Korišćenje panelnih radiajtora je jednostavno zahvaljujući termostatu za regulisanje temperature. Određujete sami temperaturu vazduha prema ličnim potrebama i svakodnevnim navikama.

Norveški radijatori poseduju zaštitu od pregrejavanja što ih čini bezbednim za korišćenje. U slučaju kada izađete iz kuće na nekoliko dana, možete da ostavite panelni radijator da greje prostor, a da pri tom ne brinete da će doći do pregrejavanja.

Panelni radijatori nemaju ventilator za hlađenje grejača, kao što je slučaj kod TA peći, jer imaju zaštitu od pregrejavanja. Ventilator kod TA peći ima još jednu manu, a to je da ventilator diže prašinu u prostoru i time utiče na stavranje raznih vrsta alergija kod ukućana.

Kako se montiraju panelni radijatori?

Uz panelne radijatore u svakom unutrašnjem prostoru može da se održava prijatna temperatura i tokom veoma niskih spoljašnjih temperatura. Oni se , kao izvor toplote, nameštaju ispod prozora, na mestu gde je najveća hladnoća. Montiraju se horizontalno, pošto prirodno strujanje vazduha ide vertikalno, tj. topao vazduh uvek ide u visinu.

Ne postavljaju se iza kreveta ili nekog drugog komada nameštaja zato što se time sprečava pravilan rad panelnog radijatora. Sve što stoji ispred radijatora sprečava cirkulaciju vazduha i efekte grejanja.  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *