Priroda nam sve više nedostaje. Veliki gradovi, tehnologija i užurbani način života su doveli do toga da smo sve manje u kontaktu sa prirodom. Čovekova potreba za prirodom može se malo zadovoljiti unošenjem prirodnih materijala i elemenata od drveta u enterijere, kako u poslovne tako i u stanove.

Kao gradjevinski materijal, drvo se koristi od nastanka civilizacije za gradjenje kuća, zgrada, mostova,… takodje, se dosta koristilo i za dekorisanje unutrašnjih prostora, pre svega za nameštaj. Drvo kao materijal, može se na mnogobrojene načine upotrebiti prilikom opremanja stambenog prostora. Osim što je vrlo korišćen i “zahvalan” materijal jer prostoru daje toplinu i izaziva osećaj opuštanja, drvo se koristi bez obzira na stil koji je zastupljen u stanu ili kancelariji jer se može uklopiti u i klasične i u moderne – minimalističke ili industrijske stilove enterijera. Kombinovanjem različitih dezena, boja, preliva može se  dočarati raznovrsnost i bogatsvo prirode.

Drveni podovi, ali i zid od drveta

Kada pomislimo na drvo u enterijeru prvo što nam padne napamet jesu podovi od drveta.  Medjutim, pored upotrebe na ovaj klasičan način, drvo se može stavljati na zidove, mogu se praviti drveni paneli kojima će se odvajati celine u velikim prostorima.  Zanimljivo može delovati soba u kojoj je samo jedan zid obložen drvetom ili stepenište koje je od drveta. Na ovaj način će vaš prostor dobiti rustičan stil. Preporučuje se da se zbog prijatnosti i produktivnosti u radni prostor unesu neki drveni elementi ili da se neki zid akcentuje oblaganjem. U modernim kupatilima se sve češće može naći drveni lavabo ili drveni zid u tuš kabini.  

Rasporediti drvo po celom stanu

Pored upotrebe materijala od drveta u vašoj radnoj ili dnevnoj sobi i kupatilu, i u kuhinji je izuzetno lepo videti drvene elemente. Kuhinjsko ostrvo i radni pult od drveta će vašoj kuhinji dati toplinu i “podgrejati” prijatnu porodičnu atmosferu. Načini obrade drveta i dezeni mogu biti vrlo različiti i uz vešto kombinovanje ulepšati kuhinju.  Kombinovati se mogu i najrazličitijije nijanse (od najsvetlih do najtamnjijih) drveta i tako u jednoj prostoriji napraviti paletu prirodnih boja koje opuštaju. Oblaganjem zida ili zidova u predsoblju i hodnika ili plafona drvetom povećaće se osećaj prijatnosti i topline u vašem stanu.

Detalji od drveta

Drveni nameštaj je uvek „in“ čak i u kombinaciji sa drugim modernim materijalima ostaje neizostavni deo svakog enterijera. Metal, koža i staklo su materijali koji su sve više zastupljeni a odlično se slažu sa drvenim elementima. Mogu se aranžirati tako da dopunjuju industrijski stil, ali i kao kontrast minimalističkom. Pored brodskog poda, zidova obloženih drvetom i nameštaja od drveta i detaljima od drveta se može vaš stan, kuća ili vikendica učiniti prijatnijim i lepšim. Dovoljno je da dodate seriju drvenih ramova obojenih u različite boje u koje ćete staviti fotografije dragih osoba, crvenu drvenu hoklicu sa cvećem u predsoblje, vazu sa plodovima iz prirode (kesten, žirovi, šišarke,..) ili da sami napravite skuplturu od grančica i postavite je na omiljenu policu na zidu i vaš dom će zablistati pozitivnom energijom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *