Dukati nose sa sobom određenu simboliku i zbog toga ih treba poklanjati u posebnim prilikama. Ne samo zbog simbolike, već i zbog činjenice da dukati nisu jeftin poklon, najčešće se biraju za posebne osobe i posebne događaje.

Dukati su se nekada koristili kao sredstvo plaćanja, imaju istorijsku i kulturnu vrednost i zbog toga danas nekome, poklanjanjem dukata, iskazujete poštovanje i pokazujete koliko ga uvažavate, a uz to mu darujete i nešto vredno što će trajati. Evo kada je prikladno, a možda i poželjno pokloniti nekome dukat:

Za veridbu budućoj mladi

Budućoj mladi, kada se veridba ozvaniči, svekrva može da pokloni dukat. U svakom kraju naše zemlje su različiti običaji, te se nekome dukati poklanjaju i na samom danu venčanja. Takođe, poklanjaju se i malo pred svadbu, te ga mlada može imati na venčanici. Posebno je interesantno ukoliko mlada nosi tradicionalnu venčanicu, onda će se taj pravi dukat još više uklapati. Zatim i drugarice mladi za verdibu mogu kupiti dukat, s obzirom da je to poklon koji ostaje, koji podseća na taj lep dan, dugovečan je kao i prijateljstvo između dve najbolje drugarice.

Dukat za rođenje deteta i prvi rođendan

Nekada je bio običaj da se dukati stavljaju u bebinu kolevku. I danas postoji taj običaj, samo što ljudi izbegavaju da kupuju dukate, već stavaljaju pare obično u bebin krevetac ili na krevet gde beba spava. Međutim, ukoliko želite da bude u skladu sa običajima, ali i u skladu sa trendovima i želite da budete originalni, onda svakako treba da se odlučite za dukat, ali personalizovani dukat, da sami smislite kako će taj dukat izgledati. To će biti jedinstven poklon, koji će tu osobu kasnije pratiti celog života. Takođe, dukat možete pokloniti i za prvi rođendan detetu i tada može da bude jako zanimljiv poklon.

Za 18. rođendan tj. punoletstvo

Prvi i osamnaesti rođendani su uglavnom najbitniji i zato tu kada birate poklone treba da budete originalni, ali i da ne škrtarite, jer je vrlo važna prilika u pitanju. Dakle, za osamnaesti rođendan je svakako dozvoljeno da kupite dukat, ali pre svega ako ste bliska rodbina ili bliski prijatelji. Tada će to imati smisla, tada će imati vrednost, jer to neće biti običan poklon, poklonjen od strane bilo koga. Jednostavno, taj poklon će uvek sadržati i deo vas, a osoba će ga godinama čuvati i uvek će se setiti tog lepog perioda i vas iz tog perioda, tako da je ovo jedan poklon koji je zapravo divna uspomena.

Dukat kao poklon kumu ili kumi

Kada je nečije venčanje u pitanju, ne znači da samo mladenci treba da dobijaju poklone. Obično i mlada treba da pokloni svojoj kumi nešto, a i mladoženja kumu. I zato bi najbolje bilo da se odlučite za dukate. Kao što smo već rekli to je uspomena, koja traje. Vaša kuma ili vaš kum će sigurno čuvati dukate, biće vam zahvali što ste im ukazali priliku da upravo oni budu kumovi na vašem venčanju i što ste to i krunisali vrednim dukatima. Na taj način vi im iražavate zahvalnost što su pristali da budu tako važan deo vašeg predivnog dana, kao i života.

Izvor: Saveti zlatara – Zlatara Tanasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *