Postoji vreme u skoro svačijem životu kada se susreće sa prvom, ozbiljnom kupovinom sata.

Ali šta je pravi sat? To je onaj koji pokazuje da ste uložili napor, da ste napravili veliki korak ka stvarnoj, verodostojnoj zrelosti. Kako bi vaša kupovina bila uspešna, daćemo vam par smernica na koje treba da obratite pažnju kako biste izabrali onaj pravi.

Mehanizam

Pokret (koji se naziva i kalibar) je mehanizam unutar sata odnosno komplikovan „motor“ koji pokreće sat. Postoje dva glavna tipa kretanja. Prvi je kvarc, koji koristi oscilator, regulisan komadom kvarca i pogonjen baterijom, da bi se zadržalo vreme. Većina satova koristi kvarcne pokrete koji su jeftini za izradu i izuzetno precizni. Drugi tip pokreta čini da stvari postanu zanimljive.

Kvarc vs Automatik

Za „prave“ ljubitelje satova, samo mehanički pokreti mogu biti prihvatljiv način napajanja sata. Iako postoje neki modeli sa ručnim namotavanjem, većina mehaničkih pokreta je sada „automatska“.

Automatski kalibar funkcioniše tako što koristi pokret ručnog zgloba kako bi pokrenuo glavnu oprugu, što zauzvrat pokreće sat. Veliki brendovi satova kao što su Roleks, Patek Philippe i Omega, iscrpno su testirani pre nego što se prodaju. Druge kompanije kupuju proizvode u gotovim kalibrima od specijalizovanih proizvođača kao što su ETA ili Sellita, koji se koriste u bezbrojnim automatima srednje klase.

Sa druge strane, mnogo toga se svodi na jednu rečenicu:

 

„Najmanje bitna funkcija jednog sata je da pokaže vreme.“

 

Ne radi se samo o tome šta nešto radi, nego kako to radi. I za mnoge od muškaraca, to je prilično važno.

Automatski sat je živa stvar, što ćete uskoro otkriti. Jedna od prednosti kod automatika je da se sekundarna kazaljka kreće glatko, dok se na kvarcnom satu pokrene samo jedanput u sekundi.

Još jedna stvar koju treba imati na umu jeste da ako skinete svoj automatski sat, on će se zaustaviti. Koliko dugo može da radi, a da ne bude na vašem zglobu, zavisi od sata, ali mnogi imaju tendenciju da rade 38-48 sati pre nego što im je potrebno premotavanje unazad, dok neki mogu ići punih pet dana.

Koji stil je vaš?

Svaka prilika zahteva drugačiju vrstu sata. Mi ćemo vam nabrojati nekoliko satova koji se nadmeću za vašu pažnju.

Sat za ronjenje

Sat za ronjenje je dizajniran da funkcioniše u dubinama okeana. Ronilački sat odlikuje čvrsta konstrukcija, svetleći brojčanici i kazaljke, i jednosmerni okvir. Odličan svestran izbor koji nećete zažaliti.

Pilotski sat

Većina avionskih satova ima crno lice sa svetlećim brojevima i brojčanicima – relikvija potrebe da se koriste u mraku.

Sat za vožnju

Satovi za vožnju bi trebalo da imaju uređaj za merenje brzine. Dodatni tasteri sa strane samo izgledaju prokleto dobro.

Minimalistički sat

Za ljude koji vole Apple Mac računare, bicikle sa fiksnom opremom, minimalistički satovi su sve popularniji izbor. Upoređujući Bauhaus dizajn, ovi satovi imaju tendenciju da se pokreću kvarcnim pokretima, što znači da možete uzeti neke ozbiljno moderne muške satove za manje od 200e.

Zalagaonice za otkup satova u Beogradu

Ukoliko već posedujete sat, koji više ne želite da koristite, postoji opcija da se vaš sat otkupi. Otkup satova vrše zalagaonice. Postoji veliki broj zalagaonica u Beogradu koje prethodno procenjuju stanje i vrednost satova, nakon čega ih otkupljuju. Stoga, bez obzira na starost vašeg sata, postoji velika mogućnost da će vam doneti zaradu. Otkup satova važi za sve, ručne, džepne, zidne, budilnike itd. Takođe, satovi mogu biti i neispravni, ali ono što većina zalagaonica ispituje jeste da li je sat originalan. Za otkup satova, model nije bitan, a cena otkupa zavisiće od stanja sata ali i njegove potražnje.

Izbor prvog sata će očigledno zavisiti od cene, ukusa i potrebe. Ako imate nekoliko stotina eura, onda je minimalni kvarcni sat od modernih, dizajniranih brendova kao što su Uniform Vares ili Braun dobar izbor.

U ovom nižem cenovnom opsegu, i dalje možete naći brendove kao što su Farer ili Nomos. Ili alternativno, pogledajte proizvode sa Dalekog istoka, gde Seiko i Citizen prave veliku automatiku za manje od 200e.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *