Od deteta očekujemo da usresredi svoje misli da bi u školi izvršilo sve zadatke i pratilo nastavu. Međutim, vežbanje koncentracije uz mozgalice za decu možete da otpočnete bilo kada, bez obzira na uzrast deteta.


Kroz razvojne faze deteta se menja stepen koncetracije i postoje različite igre kojima ona može dodatno da se podstiče, a među njima su i mozgalice. 

Mozgalice za decu su misaone igre pomoću kojih se podstiče njihova koncetracija i vežba logika, memorija i zapažanje. One mogu biti u vidu slika i crteža, zatim,  mozgalice sa brojevima ili mozgalice sa slovima. Mozgalice su prilagođene za različite dečje uzraste.

Vežbanje pažnje kod predškolske dece

Smatra se da dete u predškolskom uzrastu može biti fokusirano na neku aktivnost oko 15 minuta. Ovaj vremenski period se pri polasku u školu produžava. Zato je bitno da se dete kroz igru uči da vežba pažnju i održava fokus na određenoj temi.  
Zadaci za predškolsku decu mogu biti zadaci opažanja kao što je razlika između dva crteža i pronalaženje razlika ili pronalaženje puta u lavirintu. Igre sa prirodnim materijalima kao što su plastelin, glinamol, pesak, testo su deci vrlo inspirativne.  

Deca do treće godine koncentraciju najbolje vežbaju uz društvo. Igrajte se sa njima i pravite različite oblike od testa ili plastelina. Zajedno crtajte i bojite, igrajte društvene igre i rešavajte jednostavne misaone zadatke.

Mozgalice za decu od 1 do 3 godine

Igre memorije i slagalice su  igre koje su prilagođene za veoma malu decu. Slagalice svih vrsta su odlične za vežbanje memorije, zapažanja i uočavanje odnosa deo-celina. Prilagođene su najmlađoj deci i sastoje se od manjeg broja delova.

Igre memorije su dobre za razvoj percepcije i koncetracije kod dece. One se sastoje od nekoliko kartica sa nacrtanim simbolima. Igra se tako što je potrebno da dete zapamti dve kartice sa istim simbolom. Kod male dece dovoljno je da u pakovanju budu dva do tri para kartica sa istim simbolima.

Puzle su odlične mentalne igre ili mozgalice za decu. Postoje manje ili veće puzle, sa većim ili manjem brojem delova za slaganje. Prilagođene su manjoj i većoj deci i ima ih od jednostavnijih do složenijih nivoa slaganja.

Mozgalice za decu od 3 do 6 godine

Mozgalice, pitalice, razne zagonetke su sadržaji koji su zanimljivi i koji podstiču decu na razmišljanje. Postoje razne edukativne knjige u kojima su postavljeni zadaci koje bi deca trebalo da reše kroz crtanje, uočavanje razlika, rešavanje misaonih zagonetki, itd. Neki misaoni zadaci se lako mogu naći na internetu i poslužiti vama i vašem detetu da se zabavite.

Pitalice su igre za razvoj funkcionalnog razmišljanja i prilagođene su različitim uzrastima. Evo primera jednog misaonog zadatka: Učestvujete u trci. Prestigli ste osobu koja je bila na drugom mestu. Na kom ste sada vi mestu?  

Ne zaboravite na društvene igre

Osim što unapređuju pažnju i opažanje društvene igre deci daju zadovoljstvo zajedništva u porodici.  Kroz društvene igre deca nauče kako da se nose sa neuspehom koji je sastavni deo igre, što im kasnije može koristiri u životu. Dete se takođe uči i drugim važnim osobinama za život kao što su tolerancija i strpljenje.

Društvene igre  kod dece razvijaju logičko razmišljanje, kao i pažnju i samokontolu. Klasična igra ovog tgipa je “Čoveče ne ljuti se”.

“Iks-oks” je zanimljiva igra za decu i za uzrast deteta koje zna da piše.  Ova igra zahteva da dete razmišlja unapred, da smišlja strategije i taktike i tako razvija svoj mozak.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *