Budući da su prva na braniku nekog objekta, ulazna vrata potrebno je veoma pažljivo odabrati. Ona treba da obezbede sigurnost i budu energetski efikasna, ali i da svojom estetikom budu uklopljena sa fasadom i enterijerom.

Uloga

Kvalitet, postojanost i trajnost, osnovni su parametri koji treba da zadovolje ulazna vrata. Njihovo pokretanje treba da bude lako, ali je takođe potrebno da unutrašnji prostor učine bezbednim jer se pomoću njih stvara pregrada između prostora obitavanja i spoljašnjeg sveta. Otuda su ona često veća i masivnija i izgledom potpuno drugačija od unutrašnjih, drugačijih karakteristika, dodatno ojačana, a i odlikuje ih drugačiji dizajn. Zbog svoje specifične uloge, značajno su i skuplja, posebno ako se opredelimo za neki od modela sigurnosnih ulaznih vrata, koje karakterišu posebne brave i neprobojnost.

Uklopivost

Prilikom odabira ulaznih vrata važno je da li ih biramo za stan, kuću, poslovni ili privatni objekat, jer upravo od namene prostora zavisi i koji ćemo model odabrati. Ako se s jedne strane nalaze napolju, posebno je važno da budu uklopljena sa fasadom, jer su njen neodvojivi deo i mogu predstavljati vrlo važan estetski segment. Takođe, bitno je da svojim oblikom i dizajnom čine celinu sa ostalim fasadnim otvorima. Važno je i da budu postojana usled delovanja različitih vremenskih prilika. Zahtevi koje treba da ispune donekle su redukovani u zgradama, kada su već u unutrašnjem prostoru, a samo odvajaju naš prostor od ostatka, ali ipak treba da budu sa njim u saglasju.

Modeli

Izbor modela je zaista širok kada je reč o ulaznim vratima. Ona se svojim dimenzijama često razlikuju od ostalih, ali se, takođe, osim jednokrilnih, često mogu naći i dvokrilna ili pak predstavljaju kombinaciju jednog dela koji se otvara i dugog koji je fiksiran. Ponekad su i vrlo široka, neobičnih brava, kombinacije materijala, delom staklena. Izrađuju se od različitih materijala, te kako od drveta, preko čelika i aluminijuma, pa do PVC-a i dr. Mogu biti različitih boja, pa i oblika, dizajna i šara, od vrlo modernih i onih svedenih linija, jednobojna i jednoobrazna,  pa sve do onih sa kovanim ukrasima; mogu biti od jednog materijala ili predstavljati kombinaciju više njih, kao i dvobojna, ili pak sa diskretnim šarama u drugoj boji.

Performanse

Pri odabiru ulaznih vrata svakako ćemo se voditi našim potrebama, spoljnim svojstvima objekta, ličnim ukusom i trenutnim trendovima, ali ipak bi valjalo imati na umu koje su to karakteristike ovog fasadnog otvora veoma važne. Naime, ulazna vrata treba da obezbede sigurnost, dakle da budu izrađena kvalitetno, ali i odgovarajuću toplotnu i zvučnu izolaciju. Pored toga, važni su i težina, okovi, brave, kao i sve druge tehničke specifičnosti koje treba sagledati jer mogu uticati na konačnu odluku.

Investicija koja se isplati

Ulazna vrata treba da budu vrhunskog kvaliteta, te da nam obezbede svu potrebnu sigurnost, ali da se preko njih ne rasipa energija, kao i da budu otporna na različite vremenske uticaje i kao da zadovolje estetske zahteve. Takođe, kako se tokom dana mnogo puta otvaraju i zatvaraju, taj proces treba da se vrši bešumno i neosetno.Naposletku, kada ih kupujemo, ne treba štedeti – naš dom zaslužuje najbolje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *