Svim roditeljima, a posebno onima koji se po prvi put nalaze u toj ulozi, svaka promena kod deteta donosi veliku sreću, ali i veliki strah i stres, budući da su često neke veće promene praćene i neželjenim reakcijama organizma koje čine da deca budu neraspoložena, ćutljiva, plačljiva, što donosi i samu nervozu njenim roditeljima. Tako je i prilikom rasta zubića.

Koliko god da se svaki roditelj raduje kada vidi da će njegovo dete dobiti prve zubiće, sve ono što taj proces rasta zuba prati ume nekada da uplaši, a svakako je potrebno pomoći detetu da se što lakše izbori sa novonastalom situacijom. 

U ovom tekstu pročitajte o simptomima rasta zubića, ali i o ćilibarskim ogrlicama za bebe kojima rastu zubići. One služe da otklone bol, a više o njima i o cenama informišite se na sledećem linku.

Simptomi

Ukoliko ne znate kako izgleda u potpunosti ceo proces rasta prvih zubića, onda možete da se prisetite trenutka kada su vama nicali umnjaci, kao poslednji zubi koji rastu kod čoveka u njegovim kasnijim godinama. I dok ste svesni i sebi možete da pomognete brojnim medikamentima, odlaženjem kod stomatologa, to nisu opcije, niti rešenja koja se mogu primeniti kod dece.

Simptomi, kao i kod svakog procesa u organizmu, razlikuju se od organizma do organizma, ali postoje oni najučetaliji prema kojima možete pretpostaviti šta se dešava sa vašim detetom. Često se događa da su simptomi sasvim slični kao kod prehlade, malo povišena telesna temperatura, kašljucanje i čest plač. Ali, pored toga, tu je i pojačano balavljenje deteta u odnosu na prethodni period, kao i loše spavanje koje uzrokuje umor i neraspoloženost kod deteta.

Kod neke dece se dešava da se pojavi i osip na bradi. Neki od najboljih pokazatelja da vašoj bebi počinju da niču prvi zubići jeste često trljanje obraza, hvatanje za svaki predmet, ali i vaše prste, ruke, te njihovo stavljanje u usta i griženje, budući da pritisak koji tad dete čini da svoje desni umanjuje trenutno bol i svrab koji oseća. Natečenost desni, crvenilo, već su sigurni znaci da je nicanje počelo. Bebi zubići moraju da izrastu, ali možete da joj pomognete da ceo proces bude što bezbolniji i lakši.

Ćilibarske ogrlice za bebe

Jedno od najtradicionalnijih rešenja pri nicanju prvih zuba kod dece jesu ćilibarske ogrlice za bebe, napravljene od prirodnog, baltičkog ćilibara. Ćilibarske ogrlice za bebe dokazano umanjuju bol, budući da ćilibar ima poznato analgetičko dejstvo, umiruje dete, ali i smanjuje povišenu telesnu temperaturu. Osim toga, u davnim vremenima ćilibar se koristio i za podizanje imunog sistema, što će vašem detetu dobro doći.

Ćilibarske ogrlice za bebe se stavljaju tokom dana, tako da uvek budu direktno u dodiru sa kožom, te ih je najbolje staviti tako da budu ispod majice ili gornjeg dela garderobe, jer se tako neće pomerati. Ćilibar tada otpušta materije koje preko kože dospevaju u organizam i deluju umirujuće na bebin organizam.

Ćilibarske ogrlice za bebe su lake za održavanje, potrebno je jednom nedeljno držati ih 5 minuta pod mlazom hladne vode, nakon čega je potrebno da se 30 minuta suši na dnevnoj svetlosti, te je nakon toga spremna za ponovnu upotrebu. Nemojte dovoditi perle na ogrlici u dodir sa nekim hemikalijama, kupkama, šamponima, jer tada ćilibar može da izgubi svoje dejstvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *