Zakon i zakonske regulative se konstantno menjaju, posebno kada su u pitanju saobraćaj i bezbednost u saobraćaju, kako onih koji aktivno u njemu učestvuju, tako i pešaka i drugih učesnika.

U odnosu na nekada, zakon se skoro sasvim promenio, a na to je uglavnom uticao veoma veliki broj motornih vozila koji učestvuju u saobraćaju u svakom momentu, a osim toga, veći broj motornih vozila i učesnika u saobraćaju doveo je i do čestih saobraćajnih nezgoda koje beleže ogromne gubitke svojim ishodima.

Danas se zakon odnosi na mnogo toga, kako ko može da vozi, pod kojim uslovima se ne sme voziti, koliko godina ima jedan vozač određuje i način i vreme u kojem će se naći na vozačevom mestu, a osim toga, već neko vreme se tačno zna šta svaki vozač mora imati u svom automobilu od opreme i kakva ta oprema mora da bude, kao i kako i kada se koristi.

Ukoliko vam je potrebno da malo osvežite pamćenje ili da se informišete, jer uskoro postajete vozač, evo koja je to oprema koja se uvek mora naći u vašem automobilu. Sve delove i opremu za automobile možete pogledati na linku https://www.silux.rs/.

 

Prsluk i trougao

Duže vreme već se zna da su obavezan deo opreme u svakom motornom vozilu prsluk i trougao.  Svetloodbojni prsluk je potrebno da se nalazi negde uvek pri vašoj ruci, kako biste ga obukli kada se nalazite van vozila, a na otvorenom putu, kada je vozilo parkirano na mestu gde je potrebno da vas svi ostali učesnici saobraćaja u tom momentu jasno vide i zaobiđu.

Ista potreba je izazvala i to da trougao postoji uvek u automobilu, koji se postavlja iza vozila u slučaju kvara na putu, kada je potrebno dati do znanja svima da uspore i zaobiđu vaše vozilo na vreme. Ovo je obaveza koja je doprinela tome da se saobraćajne nezgode svedu na minimum u nekim situacijama kao što su kvarovi i iznenadna stajanja iz drugih razloga na otvorenom putu.

 

Paket prve pomoći

Potrebno je da se kutija, odnosno paket prve pomoći uvek nalazi ne samo u automobilu, već u svakom motornom vozilu. Uz to, potrebno je da sve u prvoj pomoći bude dobro zaštićeno i sterilno, što je opet obezbeđeno time da se prva pomoć iako neotvorena menja na određeni period, te da se ne sme koristiti ona koja je prešla taj vremenski rok. Sastojci iz ovog paketa mogu pomoći pri običnim posekotinama, te u situacijama kada dođe do ozbiljnijih nezgoda, čime se uštedi vreme i zdravlje povređenih dok ne dođu ekipe doktora iz hitne pomoći.

 

Auto delovi

I sami znate da što više auto delova imate u svom automobilu, to ste sigurniji kada se nađete na otvorenom putu ili na nekom putovanju, kako biste utrošili manje vremena i manje novca prilikom popravke.

Osim toga, postoje auto delovi koji se uvek moraju naći u vašim vozilima, kao što su rezervna guma, odnosno, rezervni točak, pa se tu mogu ubrojati i auto delovi poput dizalice za automobile, sajle za vuču kada automobil ne može da se upali, lanci za sneg u zimskim mesecima, te brojni drugi auto delovi koji će vam biti potrebni u određenim situacijama i vremenskim prilikama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *