Bilo da ste tek postali roditelji i uređujete sobu za bebu ili želite da renovirate već postojeću sobu svoje dece, sigurno pretražujete sajtove na internetu tražeći dobre savete i ideje kako da vaš projekat bude uspešan. Postavljaju se brojna pitanja: kako okrečiti sobu, kako uklopiti nameštaj, kako spakovati opremu i igračke itd. Kreativnost, raspoloživ prostor i budžet su ključni faktori koji utiču na renoviranje dečije sobe. U nastavku teksta potrudićemo se da vam olakšamo ovaj izazov.

Renoviranje dečije sobe započnite krečenjem i zamenom prozora

Renoviranje dečije sobe je projekat koji zahteva detaljan plan. Ukoliko nemate stručnu pomoć arhitekte, dobro se informišite. Prvi korak su zidovi. Oni treba da budu u neutralnim i pastelnim bojama kako bi se dobro uklopili sa ostatkom enterijera. Možete se igrati i jedan zid okrečiti nekom drugom bojom ili na njemu zalepiti foto-tapet. Taj zid će biti u fokusu sobe i daće joj neodoljiv šarm. Velike zidne nalepnice su sve popularnije na tržištu. Lako se uklanjaju ne oštećujući zidove, što znači da se bez mnogo problema mogu često menjati. Kako vaše dete raste možete menjati tematiku nalepnica i samim tim celokupan izgled sobe. Umesto nalepnica možete naslikati nešto na zidu, poput murala. Bilo da je to cvet, životinja ili neki drugi oblik, može da bude izuzetno zanimljivo. Još jedno od rešenja za ukrašavanje zidova su 3D tapete. Proizvode odličan vizuelni efekat i izuzetno su zanimljive deci.

Ukoliko prozori u dečijoj sobi nisu u dobrom stanju, obavezno ih zamenite. PVC prozori i vrata propuštaju maksimalnu količinu svetlosti, a sa druge strane su odličan toplotni izolator.

Nameštaj u dečijoj sobi

Nakon što okrečite i ukrasite zidove, red dolazi na nameštaj. Nameštaj u dečijoj sobi mora biti bezbedan i upečatljiv. Postoji nekoliko nepisanih pravila koja roditelji uvek žele da ispune. Ukoliko je vaše dete školarac, radni sto treba da bude pored prozora zbog prirodnog izvora svetlosti. Fioke u radnom stolu i polica za knjige treba da budu uredni, kako bi dete učilo u boljim uslovima. Školski pribor, ulaznice za predstave i utakmice, rođendanske čestitke i sve druge sitnice poželjno je da budu na jednom mestu. Ukoliko je vaše dete malo, ostavite mu potreban prostor za igru. Optimalno uređen enterijer će motivisati dete da pokaže kreativnost.

Prostor za spavanje je ulazak u dečije kraljevstvo snova. Kada dovoljno porastu da ne spavaju u krevecu ili u krevetu između mame i tate, potrebno im je stimulativno okruženje. Krevet mora biti udoban i kvalitetno izrađen, jer utiče na pravilan rast i razvoj deteta. Jastučići različitih boja i igračke su odlična dekoracija za krevet. U nedostatku prostora, idealni su kreveti na razvlačenje ili kreveti sa fiokama za odlaganje stvari. Posteljina za dečiji krevet bi trebalo da bude što zabavnija, sa likovima crtanih junaka i životinjama. Deca će sa osmehom otići na spavanje uživajući u svom kutku.

Ugradni plakari su idealni komad nameštaja za uštedu na prostoru. Iskorišćava se svaki delić sobe, čak i ispod kosina (ukoliko živite u potkrovlju). Imaćete dosta prostora za odlaganje igračaka, odeće, obuće, posteljine i slično.

Zavese u potpunosti mogu promeniti prostoriju. Ako je kupovina novih zavesa i draperija prevelika investicija, možete ofarbati postojeće, uz pomoć boja za tkanine. Boje se ispiraju pranjem, te boju zavesa možete menjati više puta godišnje.

Gde staviti propratnu opremu?

Kada dobijete bebu, a živite u malom stanu, sigurno pomislite da nećete imati prostora za svu propratnu opremu. Iskoristite prednosti cybex kolica i autosedišta, jer se lako rasklapaju i multifunkcionalna su. Ukoliko nemate dovoljno prostora u stanu, možete ih ostaviti u autu ili ispred vrata. Sigurno ste primetili u ulazima stambenih zgrada da to rade mnogi roditelji sa malom decom. Što se kreveca tiče, birajte krevece manjih dimenzija, bez baldahina i slične prateće opreme. Dobro rešenje su i next2me kreveci. Ukoliko nemate mesta za komodu, oslobodite prostor u vašem ormanu. Možete nabaviti od prijatelja pult za presvlačenje sa fiokama u kojima će biti sve što je potrebno od opreme za bebu. Ovaj pult možete montirati i na krevetac.

Kako urediti igračke?

Još od najranijeg detinjstva, dečija soba će se puniti igračkama. Pokloni od porodice i prijatelja zauzimaće sve više prostora. Kada se odlučite za renoviranje dečije sobe, razmislite gde će odlagati igračke. Neke od njih biće poprilično velike, kao što je na primer bager igračka. Kao što smo već spomenuli, ugradni ormani, kreveti sa policama i kutije koje se mogu staviti iznad običnih ormana ili ispod kreveta odlična su rešenja za odlaganje. Ako imate neupotrebljene drvene ploče, možete sami napraviti kutije za odlaganje, ofarbati ih kako bi bile u tonu sobe, i u njih smestiti dečije igračke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.