zemlja za cvece

U trenutku kada ce se cela priroda budi, sasvim i je očekivano da mnogi ljudi žele svoj životni prostor da urade na drugačiji način. U većini slučajeva se akcenat u tom periodu stavlja na uređenje vrtova i balkona. Biraju se sadnice, a zatim se pažljivo odabiraju i saksije i zemlja za cveće. Gotovo svaka domaćica se trudi da svoj balkon ili vrt oko kuće uredi na originalan način. 

Neko će iskoristiti na primer muškatle, koje su ostale od prethodne godine, a neko će iz godine u godinu kupovati nove sadnice. 

Ipak, iako je to lepši deo posla, mnogo je važnije odabrati odgovarajuću podlogu, u koju će biljke biti zasađene, ali i odabrati biljke, kojima baš takvi uslovi, koji su primetni na nekom balkonu ili u bašti, najviše i odgovaraju. 

Kako odabrati odgovarajuću podlogu za zasad?

Jedan od najbitnijih faktora uspešnog rasta određene biljne vrste svakako je i podloga, a u ovom slučaju zemlja za cveće. Naravno da je takođe važno i da se odaberu odgovarajuće cvetne vrste, te da se adekvatno zalivaju i neguju. 

Dakle, iako možda volite određeni cvet, svakako bi trebalo pre toga da proverite da li toj biljci odgovaraju uslovi, koji su na vašem balkonu ili u vrtu. Primera radi, ima biljnih vrsta kojima više prija senovito mesto, kao što ima i onih, kojima odgovara da budu na suncu duži vremenski period. Pa u zavisnosti od toga da li je vaš balkon osunčan ili ne u određenoj meri će i zavisi tim koje biljke je najbolje da posadite. Svakako se savetuje da o tome odlučite nakon što se dobro raspitate o svim ovim detaljima. 

Da bi zemlja za cveće bila odgovarajuća, odnosno da bi mogla biti smatrana najboljom za određene biljne vrste, potrebno je da u njoj postoje supstrati, odnosno jednostavno rečeno dodaci, koji će prihranjivati biljku na najbolji način. 

Sastav zemlje u koju ćete zasaditi određenu biljku je izuzetno značajan i svakako je nešto o čemu treba voditi računa. 

Bitno je izabrati pravu biljnu vrstu 

Jedno su želje, a drugo su mogućnosti. Ako je na vašem balkonu sunce prisutno tokom većeg dela dana, u principu će vam biti lakše da odaberete koju biljnu vrstu ćete tu uzgajati. Sa druge strane, manji broj biljaka voli senovito područje, pa ako na vašoj balkonu u toku većeg dela dan nema dovoljno sunčanih sati, onda vrlo pažljivo treba da odaberete one biljne vrste, koje bolje uspevaju u takvim uslovima. 

Ipak, mnogo je važnije da zemlja za cveće bude odgovarajuća, kao i posude. Nepisano je pravilo da saksije treba da budu veće, ako želite da biljka koju u njih posadite dovoljno napreduje. 

Takođe je potrebno da obratite pažnju i na vreme kada bi valjalo da zalivate određene biljke. Kako ima onih, koje vole više vode, tako isto ima i onih koje nije potrebno često zalivati. Poznato je da ako se pretera u zalivanju, koren biljke često istruli. Iz tog razloga bi trebalo pre nego što posadite određenu biljnu vrstu i tako uredite svoj balkon ili vrt, da pribavite sve informacije o tome koliko je često potrebno zalivati je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *