living room

Svojevremeno, neke novotarije u dekoraciji prostora su kasnije donele puno komplikacija i tokom korišćenja, ali i pri uklanjanju: „španski zid“, lamperija, masna farba… I dok se za neke nivo kvaliteta ne menja, tapete i lepkovi su toliko napredovali da se dolazi do nove generacije u sistemima pokrivanja zidova.

Krečenje zidova vs tapete

Krečenje zidova vam se čini kao jednostavnija varijanta promene u prostorijama i to je osnovni razlog odustajanja od oblaganja zida tapetama. Da li je to baš tako? Moleraj je prljav posao koji stvara puno problema i ne govorimo samo o čišćenju. Odabrana boja neće biti ista kao u katalogu, a o šarenim rezultatima na zidovima i da ne govorimo. Nove molerske tehnike zahtevaju teže uklanjanje šmirglanjem, pa se nećete tako lako odlučiti na promenu.

Za lepljenje modernih tapeta je potrebna dobra volja, malo strpljenja i prave odluke o kvalitetu. 

Na očišćen, suv zid se lepe tapete na koje je namazan lepak. Na početku libelom, viskom ili laserom označite vertikalnu pravu liniju koja je orjentir za pravo postavljanje tapete. Na osnovu nje postavljate prvi red. Sledeći red lepite odmah do prvog, pažljivo spojite do ivice da ne ostane razmak. Vazduh istiskajte laganim brisanjem tapete sunđerom da ne ostanu mehurići. Brzo i čisto dobijate fenomenalan izgled zida. Veliki izbor modernih tapeta možete pronaći na ovom sajtu.

Zašto da zid ne osvežim šablonima za krečenje, već su tapete sa printom pravi izbor?

Krečenjem nikad nećete verno postići prelaz između boja, uključiti nekoliko materijala i komplikovane dezene kao što to mogu postići tapete.

Tapete za dnevnu sobu, spavaću, ali i tapete za dečiju sobu vrlo često su i odabirane jer imaju šare i motive koje izgledaju odlično, ali se pri lepljenju moraju pažljivo uklopiti. Tu se najviše ogleda vaše strpljenje, mirna ruka i princip „tri puta meri – jednom seci“, a kada dezen uklopite shvatićete lepotu dekorisanja tapetama i razlike u odnosu na sve ostale metode. Foto tapete se ne seku i zbog dimenzija mogu biti sastavljene iz nekoliko velikih delova. Ovde je stručnost najpoželjnija jer ne samo da foto tapete moraju biti dobro pozicionirane na zidu, već ne sme biti ni milimetar razmaka između ivica pri sastavljanju slike, ali je rezultat toliko savršen da imate osećaj prolaska u neku drugu dimenziju.

Vodootporne tapete za kuhinju i kupatila

Znate da postoje vodootporne tapete, ali da li ste znali da postoje tapete za kupatilo? Dobro ste pročitali – postoji mogućnost da se lepe tapete preko pločica! Proces nije komplikovan. Na stare pločite nanesite glet masu pa prajmer, a kad se osuši sledi lepak pa tapete. Lepak može biti i antifungicid za sprečavanje buđi – idealno zar ne?

Tapete od tekstilnih vlakana poboljšavaju termičku izolaciju zidova, one sintetičke su ujedno i antibakteriske, a neke se mogu postavljati i na fasade…

Pređen je dalek put od starinskih papirnih tapeta lošeg kvaliteta i još težeg uklanjanja do današnjih varijanti koje su toliko napredne da postoje i kao samolepljive tapete za najlakše postavljanje do sad. A ako vam se rezultat ne sviđa tapete jednostavno skinite i postavite pedantnije – i to je dozvoljeno. Teško da danas postoji savršenije rešenje u dekoraciji zidova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *