Kako stari organizam, sasvim je očekivano da dolazi i do različitih promena u stanju svih njegovih delova. A jedna od tih promena je vezana i za promene na oku, odnosno na očnom sočivu. Neretko se događa da u određenoj životnoj dobi dolazi do zamućenja očnog sočiva, što vremenom dovodi i do lošijeg vida.

Svaki specijalista oftalmologije će vrlo brzo nakon što izvrši ispitivanja, odnosno posle specijalističkog pregleda moći i da navede da li se kod tog pacijenta pojavila katarakta. Naravno da će tom prilikom predložiti i operaciju, odnosno hiruršku intervenciju, jer je to za sada jedini trajni način za lečenje ovog oboljenja. Isključivo posle specijalističkog pregleda

Koji su simptomi katarakte?

U zavisnosti od toga koja vrsta katarakte je u pitanju će zavisiti i simptomi tog oboljenja. S obzirom na to da postoji takozvana senilna katarakta, ali i traumatska i sekundarna, odnosno kongenitalna katarakta, sasvim je logično da pošto je različit uzrok tog oboljenja, tako su donekle i različiti simptomi. Ipak, postoje neki sipmtomi koji su karakteristični za apsolutno svaku vrstu katarakte.

Ali, u većini slučajeva se kao osnovni simptom ovog oboljenja javlja nejasan, odnosno zamućen i zamagljen vid. Naravno da je prvo vrlo važno da specijalista oftalmologije utvrdi da do problema sa vidom nije došlo usled pogoršanja dioptrije.

Ukoliko je svetlo slabije ili u toku noći, a kod osobe se javila katarakta, vrlo je verovatno da će gledati sa poteškoćama.

Uz to, mnogi pacijenti kod kojih je dijagnostikovano ovo oboljenje su naveli da im se čini da gledaju kao kroz zavesu. Pored svega toga, neretko se mogu javiti i duple slike, koje su uglavnom nejasnije i bleđe, dok je još jedan od simptoma ovog oboljenja i rasipanje svetlosti, kao i pojava takozvanog zablještenja, ukoliko je jači izvor svetlosti.

Katarakta – lečenje

Onog momenta kada se ovo oboljenje javi se vrlo često događa i da dolazi do promena u dioptriji. Međutim, ukoliko do toga dođe, preporuka je potražiti pomoć stručnjaka, odnosno zakazati specijalistički pregled kod oftalmologa, koji će utvrditi da li je u pitanju samo promena dioptrije ili se javila katarakta kod tog pacijenta.

A u današnje vreme je jedini način lečenja operativni zahvat, koji će biti preduzet po savetu specijaliste oftalmologije.

Ranije su lekari operisali pacijente, kod kojih se javila katarakta, tek kada dođe do potpunog gubitka vida. U današnje vreme je sve to mnogo drugačije, jer praktično čim se dijagnostikuje oboljenje, može biti zakazan hirurški zahvat, posle čega pacijent nastavlja da funkcioniše bez smetnji.

Hiruška intervencija u lečenju katarakte

U principu lekari specijalisti oftalmologije preporučuju hiruršku intervenciju kod pacijenata, kod kojih pojava ovog oboljenja utiče na ometanje svakodnevnog funkcionisanja.

Smatra se da je u pitanju rutinska operacija, koja se vrši u lokalnoj anesteziji. Oporavak je u većini slučajeva vrlo jednostavan i brz.

Za vreme trajanja ove hirurške intervencije će specijalista oftalmologije, odnosno hirurg, da se pobrine prirodno očno sočivo da odstrani, pa da na to mesto postavi takozvano intraokularno, odnosno veštačko sočivo.

Osim standardne, odnosno klasične hirurške intervencije se sve češće može čuti i za laserske intervencije. Mnogi stručnjaci koji preporučuju lasersku operaciju katarakte smatraju da je oporavak mnogo brži i jednostavni, nego kada je u pitanju klasična hirurška intervencija. Iako je cena operacije katarakte koja se izvodi na ovakav način nešto viša, sve više ljudi se odlučuje upravo zbog jednostavnijeg i lakšeg oporavka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *