Proleće je obično vreme kada se mnogi odlučuju gde će i kada letovati. Međutim, svi znamo da je letovanje za prosečnu porodicu u Srbiji često veliki izdatak sam po sebi; dodatni nepredviđeni troškovi mogli bi ozbiljno da poremete vaše planove i odlože letovanje za narednu godinu.

Svakako da ne biste želeli da vam se baš sad pokvari frižider ili veš mašina, je l’ da?

Kupovina bele tehnike u letnjoj sezoni može drastično opteretiti prosečan kućni budžet, naročito ako je u planu i letovanje. Iako stara poslovica kaže „ne može i jare i pare“, iskusni ekonomisti i finansijski stručnjaci veruju da – može!

U nastavku teksta pripremili smo vam top savete za kupovinu bele tehnike u letnjoj sezoni.

#Kupovina bele tehnike na rate

Jedan od najpopularnijih načina kupovine bele tehnike je kupovina na rate. Samim tim što određeni iznos ne morate da platite odjednom čini da osećate dozu rasterećenja i sigurnosti. Posebno ako u trenutku kada u planu imate i veliki izdatak kao što je letovanje.

Kupovina bele tehnike na rate može delovati kao jedini izbor za one koji su primorani da obnove sve pokućstvo. Srećom, brojne prodavnice i marketi nude opciju kupovine bele tehnike na rate, što značajno olakšava i izbor odgovarajućeg modela bele tehnike. Ako kupujete na rate, možete da razmišljate i o naizgled skupljim modelima, kao što je Liebherr kombinovani frižider, kojeg možete pogledati na sajtu Inelektronik.rs. Skuplji modeli Liebherr kombinovanih frižidera idealni su za višečlane porodice koje imaju potrebu za čuvanjem velike količine hrane. Ako to nije slučaj sa vama, možete se opredeliti za neki od standardnih modela Liebherr kombinovanih frižidera, koji su obično pristupačnije cene.

Ipak, kupovina na rate može uneti i dodatnu pometnju u vaš mesečni budžet. Ako ste u raskoraku sa primanjima ili imate previše obaveza, dodatna rata za belu tehniku biće previše za budžet. Pre nego što se odlučite za kupovinu na rate, pažljivo proračunajte da li vaš mesečni budžet može da izdrži još jedno mesečno izdvajanje.

#Kupovina bele tehnike na kredit

Za kupovinu većeg asortimana bele tehnike, mnogi kupci se odlučuju za kupovinu bele tehnike na kredit. Mnoge banke nude povoljne kratkoročne nenamenske i namenske kredite koji će vam omogućiti da, na manje bolan način, obnovite svoje pokućstvo i ipak odete na letovanje.

Kada je reč o većoj kupovini, uvek treba imati na umu nekoliko stvari. Prvo, kako izabrati odgovarajući model uređaja a da ne prekoračite budžet (odnosno iznos kredita). Drugo, da li kupovati sve uređaje od jednog prodavca ili „juriti“ one koji su najpovoljniji. Konačno, da li osim troškova uređaja postoje i dodatni troškovi, kao što su dostava ili ugradnja.

Ukoliko se odlučujete za kupovinu bele tehnike na kredit, važno je da se raspitate i o uslovima samog kredita. Obavezno treba da proverite godišnju kamatu koja se obračunava na kredit – kod pojedinih banaka visina kamatne stope može biti i više do 10%. Takođe, pažljivo isplanirajte da li se rata kredita „uklapa“ sa vašim planovima za letovanje – ne želite da preopteretite svoj budžet i pokvarite sebi letovanje.

#Kupovina polovne bele tehnike

Polovna bela tehnika može biti povoljan izbor, naročito u trenucima kada niste u mogućnosti da se zadužite za (još jedan) kredit. Osim toga što ćete dobiti kvalitetne uređaje po pristupačnim cenama, polovni uređaji mogu često da vas služe i bolje i duže od novih.

Međutim, kupovina polovne bele tehnike predstavlja pravu nauku; ako do sada niste imali prilike da kupujete polovne uređaje, najbolje je da se prethodno raspitate kod nekoga ko ima iskustva sa kupovinom polovne bele tehnike.

Ne dajte da vas niska cena zavara. Iako je većina polovnih uređaja pristupačna, to ne znači da koštaju džabe. U trenutku kada planirate letovanje i kada ste već počeli da ga otplaćujete sigurno će vam značiti da uštedite svaki dinar, ali ne brzajte. Dobro proverite kvalitet i garanciju polovnog uređaja pre nego što ga kupite.

#Kupovina bele tehnike na rasprodaji

Kada je reč o uštedi – a svaki dinar koji možete da sklonite za letovanje je dobrodošao – rasprodaje su idealne za kupovinu bele tehnike. Em dobijate uređaje koji su novi i u garanciji, em štedite – zar nema bolje kombinacije?

Ono što je ne tako sjajno kod rasprodaja je što morate stalno da pratite obaveštenja, a to može oduzeti dosta vremena. Osim toga, svi znamo kako reč „rasprodaja“ ili „akcija“ utiče na psihu potrošača – svi se sjate u prodavnicu munjevitom brzinom, tako da se artikal na akciji brzo rasproda.

Ako mislite da će vam rasprodaja doneti potrebnu ušteđevinu i omogućiti da ovog leta odete i na more i zamenite belu tehniku, idealno je da se pretplatite na obaveštenja većih prodavnica bele tehnike. Dovoljno je da unesete svoju imejl adresu i da redovno proveravate sanduče da biste na vreme saznali o najnovijoj rasprodaji.

Prateći neki od ovih saveta uspećete ono što većina prosečnih porodica u Srbiji sanja – i da odete na letovanje i da obnovite belu tehniku. Naravno, pre kupovine dobro se raspitajte o svim dostupnim opcijama (kupovina na rate, kupovina putem kredita ili kreditnih kartica, rasprodaja ili polovna bela tehnika) – i pronađite rešenje koje najviše odgovara vašim potrebama!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *