Ukoliko imate tu sreću da živite u kući i da imate prostrano dvorište, onda nema ništa lepše od toga nego da ga uredite tako, da u njemu uživate i vi i svi vaši ukućani, ali i svi koji vam budu dolazili u posetu.

Ideja u tom slučaju sigurno ne manjka, ali je neophodno da imate najpre želju da ih sprovedete u delo, a zatim i da budete strpljivi i predani. Podrazumeva se da će vam biti potrebna i određena novčana sredstva za uređivanje bašte.

Fontane za dvorište

Pored toga što možete kupiti već napravljenu fontanu, možete se potruditi, pa je i sami napraviti. Biće vam potrebno samo malo kamenja i mehanizam za fontanu, a onda jednostavno pustite mašti na volju.

Ukoliko nemate neku naročitu ideju kako bi trebalo da izgledaju fontane za dvorište, koje će oplemeniti i vašu okućnicu, možete potražiti ideje u specijalizovanim časopisima za uređivanje dvorišta ili na internetu.

Najbitnije je da obezbedite sav potreban materijal i da strpljivo izgradite originalnu fontanu, dajući joj lični pečat. Onda ćete u sopstvenom delu uživati i vi i vaši ukućani, ali i svi gosti. U to nema nikakve sumnje.

Saksije od terakote

Ako niste pristalica toga da vam dvorište bude isto kao i svako drugo, onda su terakota saksije odlična ideja. Bez obzira koje su veličine, možete ih ukrasiti na originalan način.

Važno je da odaberete specijalne boje za crtanje po takvom materijalu i kao i kada su u pitanju fontane za dvorište, jednostavno pustite mašti na volju.

A ako želite da baš imate originalne terakota saksije, možete dozvoliti deci i mlađim ukućanima da se poigraju i ukrase ih.

Jedna od odličnih ideja za originalno ukrašavanje takvih saksija jeste i da stavite boju na vaše i na dlanove vaših ukućana, pa da ostavite otiske na saksiji. Tako će vas uvek podsećati na zajedništvo vaše proodice, a istovremeno ćete imati originalno uređenu baštu, odnosno dvorište.

Originalni dekorativni element

Ukoliko zaista imate želju da vaše dvorište bude originalno, odlična ideja je da koristite takozvani malč.

Reč je o posebnoj vrsti materijala, koji se izrađuje od borove kore. Dekorativni crveni malč će u velikoj meri oplemeniti vašu baštu i sprečiti nicanje korova, na prvom mestu. Takođe je poznato da ovaj materijal predstavlja svojevrsnu zaštitu biljke od smrzavanja. A nakon što se vremenom bude razložio, zaštitiće biljku.

Ima ga u različitim bojama i može vrlo lepo da se uklopi u različite prostore.

 

Pored svega pomenutog, za uređivanje dvorišta je vrlo važno da vodite računa i o tome koje biljke ćete zasaditi. Zato je neophodno da se ranije dobro informišete o tome na koji način se svaka od njih sadi, te da li zahteva đubrenje i kada. Jedino tako ćete moći da budete prilično sigurni da će vaša bašta biti uređena na najbolji mogući način.

A ukoliko vam je potreban savet ili imate bilo kakvu nedoumicu, svakako ga zatražite na vreme od nekog stručnog lica.

Međutim, nemojte misliti da je po završetku uređivanja dvorišta vaš posao završen. U vrtu uvek imate nešto da radite i upravo u tome i jeste lepota uređivanja bašte i njenog kasnijeg održavanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *