Verovatno vrlo malo znamo o tanjirima. Međutim znamo ono što je najbitnije, a to je – da iz njih možemo da jedemo. Nekome je ova činjenica sasvim dovoljno i nema potrebe da se dalje raspravlja o tanjirima i servisima za ručavanje.

Međutim, toliko je zanimljivih činjenica vezanih za tanjire, da o tome može da se napiše i više knjiga. Tanjiri su sastavni deo našeg života, ali na njih ne gledamo kao na nešto preterano značajno, jer ih jednostavno posedujemo. Zamislite koliko bi život samo bio teži da nema tanjira… Nećemo ni da zamišljamo, već ćemo da vam predstavmo najzanimljivije činjenice o njima:

Feng shui nalaže – birajte samo lepe tanjire

Feng shui nije samo u vezi sa rasporedom nameštaja u jednom domu, to je mnogo širi pojam. I u vezi je i sa servisom za ručavanje. Feng shui zato nalaže da bi trebalo da jedemo iz najlepših tanjira, odnosno servisa, koji su idealni, koji prijaju oku. Naravno, ne trebaju samo tanjiri da budu lepi, već i sve ostalo što se nudi na tom stolu, hrana, escajg, salvete i stoljnjak. Dakle, to je preduslov lepe energije.

Milan Obrenović omiljenoj ljubavnici poklonio servis za ručavanje

Da je servis za ručavanje nekada imao veliku vrednost govori i ova činjenica. Naime, Milan Obrenović je imao nekoliko ljubavnica, a posebno draga mu je bila Artemiza Hristić. Istorijski spisi govore da je mnogo bio zaljubljen u nju i da joj je u znak ljubavi poklonio servis za ručavanje. Upravo ovaj skupoceni servis čuva se danas u takovskom muzeju. Inače u pitanju je veoma luksuzan servis, koji je napravljen od češkog porculana i koji danas vredi više nego jedna kuća.

Boja tanjira utiče na to koliko ćemo jesti

Da, da i to utiče na količinu. Pa tako jarke boje će učiniti da pojedemo mnogo više, dok će blage boje učiniti da jedemo manje. Zato se biraju tanjiri svetlih boja, poput plave ili blago roze. Zatim, vrlo je važno da u tanjiru bude što veći kontrast. Naime, tanjir treba da bude drugačije boje od hrane koja se nalazi u njemu kako biste bili svesni koliko jedete. I vrlo je važno da tanjiri budu što veći, jer kako kažu naučnici, naš mozak prepoznaje mali tanjir i sve da ga mi napunimo, on misli da to nije dovoljno. Zato ogroman tanjir i naravno manje hrane.

Italijan napravio jestive tanjire

Da li ste znali da ne morate baš posle svakog obroka da perete vaše tanjire. Možete i da ih pojedete. Naime, jedan italijan osmislio je jestive tanjire, koji mogu čak i da se greju i koji ne propuštaju vodu i ostale tečnosti. Kao što možete da prepostavite tanjiri su napravljeni od testa, te imaju ukus hleba. I oni koji su ih probali kažu da su vrlo ukusni. Ono što je jako važno u ovoj priči jeste činjenica da su ovakvi jestivi servisi za ručavanje vrlo ekološki, jer ne štete životnoj sredini, a kada neko ne može da pojede i tanjir nakon jela, onda tanjir može biti poslužen životijama. Što znači da se hrana ne baca, a pritom se ne šteti ni životnoj okolini i manje se troši vode i energije na pranje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *