Svako preduzeće teži da poveća efikasnost svojih zaposlenih u udobnom radnom okruženju. Kako kreirati radni prostor koji podstiče ove ciljeve? 

 

Iako postoje različite metode za povećanje efikasnosti rada, mnoge prednosti proizlaze iz korišćenja dva monitora istog proizvođača, kao što su, na primer, Samsung monitori. Ove prednosti čine ovu konfiguraciju jednim od najracionalnijih pristupa.

 

Dugo vremena, postavke sa dva monitora bile su san svakog IT profesionalca ili zaljubljenika u igre i striming. Međutim, danas je sve učestalije videti radne stanice opremljene u dual monitor setapu. 

 

Bilo da je reč o pozivnim centrima, analitičarima podataka ili stručnjacima za multimediju, sve više ljudi shvata koristi koju postavka sa dva ili više monitora može da donese. U nastavku vam donosimo šest prednosti rada s dva ekrana, ali i potencijalne nedostatke.

Koje su prednosti rada s dva i više monitora?

Iako postoji mnogo prednosti i primena postavke s više monitora, ukratko ćemo navesti neke od najbitnijih i najčešćih prednosti i upotreba:

1. Korišćenje više programa istovremeno

Sa više monitora osoba može da pokrene i prati više aplikacija istovremeno. Na primer, primarni ekran može da koristi za glavni radni zadatak, dok drugi ekran može da sadrži reference potrebne za taj zadatak. Ovo je posebno korisno za rad s više programa, jer omogućava lakšu navigaciju.

2. Brže deljenje podataka između programa 

Deljenje podataka između aplikacija može biti brže i jednostavnije s više monitora. Na primer, moguće je prevući datoteku s jednog ekrana na drugi radi bržeg i efikasnijeg rada u različitim programima.

3. Lakše poređenje podataka

Glavna prednost korišćenja dual monitora leži u istovremenom pregledu referentnih informacija i obavljanju stvarnog rada. Ova funkcionalnost je posebno korisna tokom poređenja ili analize informacija, značajno unapređujući efikasnost radnog procesa.

4. Poboljšanje obuke i uvođenja novih zaposlenih

Korišćenje više monitora može poboljšati proces obuke novih zaposlenih ili usvajanja novih veština. Na primer, korisnici mogu pratiti edukativne videozapise na jednom ekranu, dok istovremeno primenjuju naučene korake na drugom. Ovo može ubrzati učenje i olakšati proces prilagođavanja na nove zadatke.

5. Jednostavna upotreba

Mogućnost korišćenja više monitora je prisutna na većini modernih računara, uključujući i prenosne računare. Postavke se lako konfigurišu, a korišćenje je jednostavno i intuitivno. Fleksibilnost i jednostavnost upotrebe čine ovu opciju pristupačnom korisnicima sa različitim nivoima stručnosti.

6. Proširenje radnog prostora laptopa

Povećanje radne površine i produktivnosti dodavanjem drugog monitora laptopu može značajno unaprediti radno iskustvo. Ova opcija korisnicima pruža mogućnost da prošire svoj radni prostor, posebno kada rade van uobičajenog radnog okruženja.

Koliki je optimalan broj monitora za produktivan rad?

Kada jednom osetite prednosti rada sa dva monitora, prirodna radoznalost može vas nagnati da istražite mogućnost dodavanja još monitora kako biste zaista proširili svoj radni prostor. 

 

Koliko monitora možete istovremeno koristiti u potpunosti zavisi od tehničkih karakteristika vašeg računara i vašeg ličnog osećaja komfora. Većina savremenih računara, uključujući i laptop računare, može prirodno da podrži dva monitora. 

 

Međutim, ako razmišljate o podršci za tri, četiri ili čak i više monitora, morate biti svesni da su potrebni dodatni tehnički resursi, često uz dodatne troškove. U većini slučajeva, broj monitora koje vaš računar može da podrži diktira vaša grafička kartica (ili matična ploča ako nemate posebnu grafičku karticu).

 

U skladu sa svakodnevnim zadacima, verovatno ćete pronaći optimalan broj ekrana koji odgovara vašem jedinstvenom radnom procesu. Ako primetite da često prelazite između različitih datoteka ili aplikacija, razmislite o dodavanju još jednog monitora kako biste uvek imali pristup važnim resursima.

 

Ne zaboravite da efikasno radno okruženje može doprineti bržem završetku projekata, ubrzanju procesa izrade procena, povećanju obima posla ili jednostavno stvaranju više slobodnog vremena za druženje sa prijateljima i porodicom!

Nedostaci rada na više monitora

Prednosti upotrebe više monitora gotovo su neograničene i zavise od vaših kreativnih aplikacija. Ipak, u svemu tome postoje i neki nedostaci.

Dodatni monitori zauzimaju više radnog prostora

Ako vam je radni prostor važan, preporučljivo je da prvo izmerite prostor i razmislite o tome da li se drugi monitor logički uklapa na vaš radni sto. Sekundarni monitor ne mora biti iste veličine kao prvi. Prilikom kupovine, birajte prema svom budžetu, potrebama i dostupnom prostoru.

Dodatna investicija

Dodavanje još jednog monitora naravno povlači dodatne troškove. Međutim, cene monitora su značajno pale u poslednjih nekoliko godina, pritom zadržavajući kvalitet. Takođe, većina modernih grafičkih kartica dolazi sa najmanje dva priključka za monitor, pa nema potrebe za dodatnim kupovinama, osim samog monitora. Ali, ako želite tri ili više monitora, možda će biti potrebno da nadogradite ili zamenite grafičku karticu.

Potencijalno ometajući

Rad s više monitora može biti ometajući, ali to zavisi od sadržaja koji prikazujete. Ako na drugom monitoru pratite društvene mreže ili lokalnu sportsku utakmicu, veća je šansa za ometanje. Ipak, koristi rada na dva ili više monitora su važnije od mogućih ometanja. Ako primetite da vam neki dan odvlače pažnju i želite se fokusirati, uvek možete privremeno isključiti drugi monitor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *