gotova jela bnb ketering

Da li znate koji sastojak je najrasprostranjeniji u našem telu pored vode? Mnogima to ne bi možda palo na pamet, ali među najrasprostranjeniji molekulima našeg tela su proteini. Osim što su sastavni deo svih naših ćelija, oni su takođe i graditelji mišića. Da bi se formirale ćelije krvi neophodni su proteini, a oni imaju važnu ulogu i za regulisanje metabolizma, kao i za održavanje imunog sistema.

Mnogi ne znaju šta su proteini i da se mogu razvrstati u dve grupe, kao i da postoje proteini koji su poreklom od biljaka i proteini koji su poreklom od životinja. Da biste znali koje su to namirnice bogate proteinima, trebalo bi da obratite pažnju na poreklo namirnica. Naime, proteini koji su životinjskog porekla najpre se mogu naći u namirnicama kao što su meso – pileće, goveđe, riba, jaja i mlečni proizvodi. Često čujete da je zdravo jesti ribu, ali retko ko zna zbog čega je to tako. Osim što se u ribi mogu pronaći proteini, one takođe sadrže i druge zdrave sastojke kao što su masne kiseline koje sprečavaju brojne bolesti poput raznih oboljenja srca ili pak mogu da spreče moždani udar.

Ako volite da jedete grašak, boraniju i pasulj, onda znajte da su ove namirnice bogate proteinima. Takođe, sojini proizvodi, semenke i žitarice su dobar izvor proteina. Da biste nadoknadili potrebnu količinu proteina u organizmu, onda bi trebalo da kombinujete u svojoj ishrani razičite naminice bogate proteinima.

Pravilan unos namirnica za zdraviji život

Bez obzira da li ste mesojedi ili ipak se hranite vegetarijanski, važno je pravilno rasporediti količinu proteina koju konzumirate. Ako ne jedete proizvode životinjskog porekla, neophodno je da svoju ishranu izbalansirate tako da iz namirnica biljnog porekla koje sadrže proteine nadoknadite potrebnu količinu za svoj organizam. Međutim, ukoliko ste na korigovanom režimu ishrane i vodite pažljivo računa o svakom zalogaju, onda koristite namirnice koje sadrže proteine biljnog porekla.

Treba napomenuti da konzumiranje velike količine proteina koji su životinjskog porekla mogu izazvati mnoge bolesti, zato pažljivo i sa merom jedite crveno i prerađeno meso. Neki životinjski proteini sadrže veliku količinu masti, pa ih treba izbegavati, dok proteini biljnog porekla imaju u sebi veliku količinu minerala, vitamina i vlakna, pa su zato dobri za prevenciju brojnih bolesti. Zato kada konzumirate ovu vrstu namirnica obratite pažnju na hranu koja sadrži zdrave masti i jedite proteine koji su najbolji izvor vlakana, pa ako ipak više volite meso nego povrće onda birajte piletinu i ribu, a ako se odlučite za neku vrstu crvenog mesa, onda neka to bude govedina i svinjetina koja ne sadrži masne delove.

Važno je znati da se u našem telu proteini ne skladište kao što je to slučaj sa mastima i ugljenim hidratima. Zato je važno da hranu bogatu proteinima jedete svakoga dana kako bi se potrošene količine nadoknadile, a vaše telo normalno funkcionisalo. Ukoliko niste sigurni kako da pravilno rasporedite unos potrebnih namirnica, onda se konsultujte sa stručnjakom, posebno ako ste na nekoj dijeti. Nikada nemojte na svoju ruku kombinovati namirnice, jer ima neko ko je učio i bolje zna zašto je potrebno jesti ribu, a ne svinjetinu i slično, tako da poslušajte šta nutricionista ima da kaže.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *