Tepisi vuku poreklo još iz petog veka pre nove ere kada je njihova namena bila da ugreju ljudska stopala, međutim danas tepisi imaju pre svega estetsku svrhu. Gleda se da oni budu savršeno uklopljeni uz enterijer. Modernim potrošačima bitno je da tepih bude estetski lep, finansijski isplativ i da se savršeno uklapa u životni prostor. To danas nije teško postići, jer je ponuda zaista raznovrsna. Trendovi se menjaju iz godine u godinu, međutim ono što nikada ne izlazi iz mode je kvalitet. Veliki izbor možete pronaći na sajtu Svet tepiha.

Klasični tepisi rađeni su od prirodnih materijala kao što je vuna, svila, pamuk i traju na duže staze. Dizajnirani su tako da nas svojim orijentalnim motivima na trenutak vraćaju na Istok. Prostor koji krase upotpunju estetskom toplinom.

Moderni tepisi su serijske izrade, i ponuda je zaista široka i cena pristupačna. Čupavi tepisi, iz grupe modernih tepiha, trenutno su najpopularniji i najprodavaniji. Njihovo održavanje je lako, pa se jednostavnim usisavanjem može ukloniti prašina koja se skuplja na njima.

Ćilimi kao autentični detalj tradicije

Oni koji vole tradiciju, prirodne materijale i etno motive mogu se odlučiti i za nekih od ćilima koji se prave u domaćoj radinosti. Pirotski ćilimi su najpopularniji u Srbiji i od 2002.godine zaštićeni su kao nematerijalno kulturno dobro. Ćilimi se mogu koristiti ne samo za prekrivanje poda, zavesa, veći i kreveta, fotelja, stolica. Najveće bogatstvo pirotskog ćilima su njegove šare, koje su autentiče i jedinstvene. Izrada ćilima je pravi zanat i oni se isključivo izrađuju ručno uz to je njihova vrednost, vreme koje se ulože u izradu a samim tim i cena veća. Etno motivi koji se nalaze na ćilimima nose sa sobom neku posebnu priču. Prema predanju prepisuju im se čudotvorne moće i pozitivna energija. Mogu biti raznoraznih dimenzija. Ivice ćilima se nastavljaju u resice koji mu daju potpuniji izgled.

Ćilimi mogu biti podjednako deo modernog i klasično opremljenog prostora. Njova umetnička i estetska vrednost je ogromna i savršeno mogu parirati bilo kojoj drugoj vrsti tepiha. Tepisi su finasijski najviše pristisupačni, i svačiji ukus mogu da zadovolje. Međutim ne treba zaboraviti ni stare dobre ćilime koje su naše bake obožavale. Danas su oni sve popularniji u opremanju enterijera kod onih ljudi koji žele da njihov životni prostor odiše tradicijom, toplinom i kreativim duhom. Ćilimi su kao i klasični tepisi takođe pravljeni od prirodnih materijala , tačnije od vune. Na sebi imaju dosta šara i motiva koji uvek nose neku posebnu poruku.

Naš životni prostor slika je nas, našeg stila života i pogleda na svet. Želimo uvek da naš životni prostor bude najbolji i najlepši. Pa zašto to ne obezbediti sebi i svojim bližnjima. Tepisi ili ćilimi su u celoj priči opremanja prostora samo trešnjica koja se postavi na vrhu torte, najlađi su i najupečatljiviji. Pružaju toplinu i osećaj sigurnosti. Toplinu, lepotu i pozitivnu energiju sa poda šalju celom prostoru. Lako se održavaju i sa cenom su pristupačni. Pod bez njih kao i prostor u kom se boravi odaje utisak praznine. Tepih je bitan detalj. Zato ga treba negovati, čuvati i pružiti mu priliku da i on bude deo našeg prostora a taki i deo našeg života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *