deca-tv

Nova školska godina je u punom jeku i širom zemlje deca su ponovo u učionicama. Za mnoge učenike povratak u školu znači nove radne zadatke, manje vremena za igru, ali i to da su nakon nastave sami kod kuće dok se roditelji ne vrate sa posla. Sati koje deca provode bez nadzora odraslih, mogu biti stresni kako za decu, tako i za roditelje. Kao i većina roditelja, sigurno se svakodnevno suočavate s određenom dozom straha da će Vaša deca doći u kontakt s nepoznatim osobama ili se povrediti usled uobičajenih aktivnosti na putu iz škole ili kod kuće.

Kako da zaštite svoju decu kada su sama kod kuće?

Srećom, Vaše odsustvo ne znači da ne možete omogućiti bezbednost svojim najmilijima. Kako to učiniti, pročitajte u nastavku teksta.

Instalirajte aplikaciju za praćenje na telefon Vašeg deteta

mobilni-telefon-gps
Foto: Pexels.com

Aplikacije za praćenje su jedna od najpouzdanijih načina da budete u toku sa kretanjem svog deteta. GPS tehnologija na kojoj se zasnivaju aplikacije za praćenje ima opciju triangulacije položaja signala, kao i izveštavanja o približnoj lokaciji. Na taj način u svakom momentu možete biti upućeni u to gde se Vaše dete trenutno nalazi i da li je njegovo kretanje drugačije od uobičajenog. Dodatna prednost je lakše pronalaženje telefona koje je Vaše dete izgubilo.

Razvijte plan za hitne slučajeve

Nezgode  u domaćinstvu su svakodnevna pojava. Zato je važno da pre odlaska od kuće pažljivo pregledate svoj dom radi sigurnosnih rizika. Uverite se da svi detektori dima pravilno rade, da su sva električna pomagala (poput pegle i šporeta) isključena, a baterije sigurnosnog alarma napunjene. Ukažite deci na sve moguće izlaze u slučaju opasnosti. Ako želite dodatan spokoj da će se deca u stanju panike i straha sigurno setiti svih izlaza, možete im skicirati mapu koja pokazuje siguran izlaz iz svake prostorije u kući. Pritom, obavezno im naznačite relevantne telefonske brojeve na vidnom mestu u slučaju da ste u sprečeni da odgovorite na vreme na njihov poziv (hitna pomoć, policija, komšija ili prijatelj od poverenja, Vaš poslovni broj).

Ugradite sistem kućne bezbednosti

Deca su prirodno zaboravna i često ne pridaju značaj sigurnosnim savetima koje im udeljuju odrasli, što znači da je neizbežno da će u nekom trenutku ostaviti otvorena vrata ili prozor i zaboraviti da se vrate i zatvore. Srećom, ovo je problem možete rešiti ugradnjom pametnog sistema za automatizaciju. Primera radi, ako dete zaboravi da zatvori ulazna vrata, na Vaš pametni telefon će stići obaveštenje o potencijalnoj opasnosti, te možete blagovremeno da odreagujete. Dodatna mera zaštite je ugrađivanje sistema za video nadzor, koji će omogućiti da pratite ko se približava Vašem domu i ukućanima. Na taj način možete otkriti i da li Vaša deca primenjuju savete za bezbednost i stupaju u kontakt s nepoznatim ljudima.

video-kamera
Foto: Pexels.com

Pametni sistemi za automatizaciju takođe omogućavaju da kontrolišete temperaturu u svom domu. Ova opcija Vam pruža dve glavne prednosti: možete se uveriti da su deca na toplom i da im ne preti rizik od požara i izlaganja štetnim gasovima. Pouzdanu opremu visokog kvaliteta za video nadzor, alarmne sisteme, protivpožarne sisteme, kontrolu pristupa i audio i video interfone, možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije VideoMont. Stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom u planiranju, ugradnji i održavanju sistema tehničke zaštite će odgovoriti na sva Vaša pitanja i pronaći idealno bezbednosno rešenje za najmlađe koje želite da zaštitite.

Da li su Vaša deca spremna ostanu sama?

Ovo je pitanje na koje mnogi roditelji nemaju siguran odgovor. No, odgovor na pitanje o spremnosti Vaše dece da preuzmu odgovornost za vlastitiu sigurnost u odsustvu roditelja je prva stavka bezbednosti. Budući da je velika verovatnoća da nećete pronaći zakone koji jasno regulišu odgovarajući uzrast za decu koja se mogu ostaviti bez nadzora kod kuće, do odgovora možete doći samo intuitivno i edukacijom o merama opreza. Uopšteno govoreći, praksa je pokazala da se deca starija od deset godina obično uspešno brinu o sebi dok su sama.

No, ono što je svakako preporučljivo je da se oslonite na individualne osobine svoje dece. Pre nego što naučite svoju decu šta treba da rade kada ostanu sami, upoznajte ih – istinski. Drugim rečima, uzmite u obzir njihov karakter, sposobnost da se snađu u novonastalim situacijama i kritički razmišljaju kada se suoče sa poteškoćama. Za početak, dajte im test na temu snalaženja u hitnim slučajevima i na osnovu njihove snalažljivosti, zajedno poradite na poboljšanju koraka u slučaju realne opasnosti. Samo tako ćete imati mir dok ste van kuće i sigurnost da ćete se vratiti u svoja četiri zida gde ćete zateći najmlađe – zdrave i bezbedne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.