Iako je tačno da lekari nikome nisu najomiljenije osobe na svetu, čini se da muškarcima poseta ordinacijama naročito teško pada. Za razliku od žena, gotovo svaki problem koji muškarac ima, kao što je eto, primera radi, erektilna disfunkcija, u velikoj meri utiče na njegovo samopouzdanje zbog čega dalje nastaju i mnogi drugi problemi koji su mahom psihičke prirode.

Danas će u centru naše pažnje biti dva problema koja, iako sasvim različita, zapravo jako često imaju isti koren. Erektilna disfunkcija i trnjenje ruku mahom su nadležnosti iste osobe – neurologa.

Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija može biti uzrokovana najrazličitijim faktorima, otkriva neurolog. Može biti vaskulogena, neurogena, anatomska, hormonalna, jatrogena, psihogena, ali najčešće, erektilna difunkcija najpre se rešava angažovanjem neurologa, a potom i psihijatra, koji će obaviti sve potrebne preglede, a po potrebi prepisati i terapiju.

Iako erektilna disfunkcija nije nešto čime se muškarci ponose jer je direktno u vezi sa njihovim najvećim oružjem, ova pojava je sasvim normalna i može da pogodi apsolutno svakog muškarca, bez izuzetka. Podatak koji će vas možda utešiti je taj da se erektilna disfunkcija javlja kod čak 10% muškaraca od 18 do 59 godina što znači da u ovom problemu definitivno niste sami.

Kada je reč o uzrocima, erektilna disfunkcija se može javiti usled oboljenja nervnih ili vaskularnih struktura kao i endokrinoloških poremećaja, dok se erektilna disfunkcija povezuje i sa  dijabetesom, povišenim krvnim pritiskom, neurološkim oboljenjima, uvećanom prostatom, pušenjem ili raznim hormonskim poremećajima. Naravno, sve to nije jedini problem, budući da erektilna disfunkcija dovodi i do pojave anksioznosti i depresije baš zato što u velikoj meri utiče na kvalitet života, ali i način na koji muškarac gleda na sebe. Upravo zato lečenje ovog problema jeste kompleksno i, kao što smo naglasili, potrebno je uključiti više specijalista.

Dobra vest je svakako ta da danas postoji mnogo lekova, ali i drugih metoda kojima je moguće rešiti ovaj problem, zato zaista ne treba očajavati! Pored lekova, tu su i vakuum aparati koji pomažu postizanje erekcije, dok je u krajnjem slučaju moguće pribeći i hiruškom lečenju i ugradnji implanta u penis. Ipak, danas najpopularnija metoda svakako je korišćenje proteza koje po potrebi dovode do erekcije. 

Trnjenje ruku

Kada je reč o našem drugom problemu, odnosno temi za danas, neurolozi smatraju da trnjenje ruku, ali i drugih delova tela, nije uvek razlog za paniku. Trnjenje ruku često je bezopasno i bezazleno, baš kao i trnjenje drugih regija, ali ukoliko se često ponavlja, toliko da vas zabrinjava i postaje neprijatno, bilo bi pametno da posetite lekara. Odgovarajući neurolog će detaljnim pregledom moći da sagleda da li je trnjenje ruku nešto što možete zanemariti i rešiti masažama ili adekvatnom fizičkom aktivnošću, ili je pak stvar ozbiljnija i ukazuje na moždani udar, dijabetes ili multipla sklerozu. Nemojte ignorisati signale svog tela i dobro procenite kada je vreme za uzbunu.

Šta god da se dešava, dragi muškarci, nemojte se plašiti da pomognete sebi. Što pre se odlučite na taj korak, pre će vam biti bolje, a samim tim ćete uspeti da ostanete iznad situcije, kao što ste na to uglavnom i navikli. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *