zamena baterije

Kod prvih generacija mobilnih telefona baterije su trajale danima, ponekad čak čitavu nedelju.

Takvi telefoni su postali prošlost. Razvojem mobilnih telefona povećan je broj aplikacija, proširene su mogućnosti telefona unapređivanjem različitih modela, tako da savremeni telefoni iziskuju ogromno opterećenje za bateriju, toliko da je njeno trajanje od punjenja do punjenja u proseku deset do dvanaest časova dnevno. Pametni telefoni troše daleko više energije baterije nego što su to činili njegovi prethodnici. Jedan od važnih kriterijuma prilikom odabira telefona danas jeste i dužina trajanja baterije.

Najčešće greške koje činimo

Da ne dođemo u situaciju da moramo servisirati mobilni telefon, da nam jedina opcija bude zamena baterije na telefonu, potrebno je znati šta je najbolje za naš telefon. Greška koju velika većina korisnika mobilnih telefona čini jeste to da svoj telefon prilikom punjenja ostavi na punjacu celu noc. Ovu grešku u korišćenju potvrđuju velike firme koje se bave ispitivanjem baterija. Utvrđeno je da nikada ne treba dozvoliti da se baterija isprazni skroz do kraja pa da se onda puni. Preporučeno je bateriju dopuniti ukoliko ima dvadeset do trideset procenata i nikako ne dozvoliti da se iprazni ispod toga. Ne dozvolite da vas vaš telefon upozorava da treba da ga napunite. Tako se produžava vek baterije i servis neće biti potreban. Za neke uređaje, savet je da se jednom u dva meseca potpuno isprazne a potom napune do kraja.

Investirajte u kvalitetan punjač. Korišćenje neodgovarajućeg punjača za mobilni telefon takođe će u velikoj meri smanjiti vek trajanja baterije. Najbolje za bateriju je koristiti originalan  punjač koji je dobijen uz telefon. Ukoliko se dogodi da originalni punjac izgubite ili se pokvari potrebno je kupiti u servisu novi punjac, kvalitetan i koji odgovara telefonu. Punjenje baterije losim punjačem koji ne odgovara telefonu nije preporucljivo jer smanjuje vek trajanja baterije. Takođe, punjenje baterije treba da se odvija kontinuirano i da postoji jak izvor energije. Kod punjača lošeg kvaliteta moguće je da dođe do prekida dok je telefon na punjaču, tada loš dotok energije i prekidi  mogu ugroziti dugo trajanje baterije. Možete koristiti kućni, prenosivi ili auto punjač, važno je da on bude pouzdan i kvalitetan.

Kako smanjiti potrošnju baterije

Da biste smanjili potrošnju baterije, veoma je bitno da isključite aplikacije koje su vam u tom trenutku nepotrebne. Ukoliko je uključen Bluetooth i postoji stalna potraga za Wi-Fi izvorom to su opcije koje konstantno troše energiju, koju za vaš telefon obezbeđuje baterija. Takođe, Isključite pozadinske aplikacije, one koje ne koristite a koje su otvorene i aktivne u pozadini jer će dodatno  trošiti bateriju telefona bez ikakve potrebe.

Držite svoj telefon što dalje od izvora toplote. Odgovarajuća temperatura za rad telefona zavisi od modela i marke telefona i te podatke možete pronaći na svakom uputstvu za korišćenje telefona. Budite sigurni da veća toplota šteti bateriji. Udaljite telefon od izvora grejanja ili od direktnog udara sunčevih zraka na njega. Potrudite se da isključite GPS lociranje. On funckioniše tako što koristi radio ili satelitske talase tako da je zbog toga ozbiljan potrošač energije.

Važno je da redovno ažurirate aplikacije. Preporuke je da sinhronizovanje i update aplikacije često obavite. Kada su unaprađene, ove aplikacije troše manje energije. Uvek isključite telefon ukoliko vam nije potreban. Takođe, isključite 3G. Tako ćete sigurno produžiti trajanje baterije više puta. Ne zaboravite da smanjite osvetljenje na ekranu i da obavezno isključite vibraciju, ona je najgori neprijatelj vaše baterije. Uštede će biti ogromne. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *