Većina ljudi radosno iščekuje topliji deo godine. Možemo da budemo napolju i vreme provodimo na svežem vazduhu, jedva čekamo da napunimo bazen i ugostimo porodicu i prijatelje na zabavi na otvorenom. Međutim, sunce iz sezone u sezonu sve nemilosrdnije prži. Toliko, da je gotovo nepodnošljivo biti napolju nakon 10h pre podne i pre 18h popodne, a to je, maltene, čitav dan. Koliko vremena ostaje za boravak napolju? Samo veče? To je poražavajuće, zar ne.

 

Možda niste znali, ali temperatura u hladovini može biti niža za do 10 stepeni nego temperatura na direktnom suncu. Srećom, rešenje postoji – ako u vašem dvorištu nema prirodne hladovine, napravite veštačku! Instalacijom tende vaše dvorište ili balkon pretvoriće se u letnjikovac u kojem ćete biti zaštićeni od vreline sunčevih zraka. Tendu možete postaviti gde god poželite  čak i direktno iznad bazena, kako biste mogli nesmetano da se kupate, bez straha od opekotina kože! 

U nastavku ćemo vas upoznati sa vrstama i materijalima od kojih se prave najbolje tende dostupne na našem tržištu, kako biste mogli da odaberete pravi model za vaš dom.

Tende – vrste, materijali i prednosti

Tende možemo podeliti po nameni, odnosno mestu postavljanja, na samostalne jedinice (dvorišne tende ili paviljoni) i tende za balkone koje se montiraju na zid. Paviljoni mogu biti potpuno otvoreni ili mogu imati zatvorene bočne strane. Pored ove podele, tende možemo kategorisati i na osnovu vrste konstrukcije (čelična ili aluminijumska), automatizovanosti (motorizovane ili ručni mehanizmi), materijala i sl.

Tende se danas mahom prave od polietilena ili polikarbonata. Ovi termoplastični materijali su veoma otporni i pružaju zaštitu od UV zračenja. Uživaćete na otvorenom znajući da ste potpuno bezbedni, sa minimalnim potrebama za održavanjem vaše tende.

Ono što je zajedničko svim tendama jeste da će vas zaštititi od sunca, ali i ostalih vremenskih nepogoda – kiše, grada, vetra. Omogućiće vam da postavite baštenski nameštaj gde god poželite i da imate dnevnu osobu na otvorenom, u kojoj ste zaštićeni i bezbrižni.

Prednosti tende

Kao i svaki drugi dodatak eksterijeru, tende mogu značajno poboljšati izgled vašeg doma. Međutim, postoje i druge prednosti dodavanja tende koje možda niste ni svesni. Od zaštite od sunca preko temperatura u unutrašnjosti vašeg doma do troškova za struju, postavljanje tende vam može doneti brojne prednosti

  • Zaštita od sunca. Melanom, rak kože, najučestaliji je oblik kancera, a rizik od oboljevanja se povećava prekomernim izlaganjem suncu. Savetujemo vam da redovno nanosite SPF, ali i da se držite senke. Tende štite vas i vašu porodicu od štetnih ultraljubičastih (UV) zraka tokom toplijih meseci, a izlazak napolje postaje bezbedniji i prijatniji.
  • Zaštita vaše imovine. Konačno ste kupili prelep set baštenskog nameštaja koji vam se oduvek dopadao, zato preduzmite korake da ga zaštitite od vremenskih uslova i brzog propadanja. Tende sprečavaju oštećenja od sunca i kiše, a vaš baštenski nameštaj će dugo izgledati kao da ste ga tek kupili.
  • Održavanje temperature vašeg doma. Kuće se tokom leta zagrevaju i bez odgovarajuće zaštite postaju nalik na staklenik. Toplota ostaje zarobljena u kući, što znači da klima uređaj morati da radi stalno. Tende blokiraju UV zrake efikasnije od roletni ili zavesa i omogućavaju vam da uživate u prirodnom svetlu, bez pregrevanja vašeg doma.
  • Ušteda električne energije. Strateški postavljena tenda može smanjiti vaš račun za struju tako što će obezbediti da vaša kuća ostane dovoljno hladna tokom leta. 
  • Tende stvaraju novi prostor u vašem domu. Osim ako ne renovirate kuću, ne možete joj dodati sobe ili kvadraturu. Međutim, tende stvaraju upotrebljiv spoljašnji prostor – vaša terasa ili dvorište mogu postati nalik na dnevnu sobu na otvorenom – idealne za primanje gostiju i boravak napolju od aprila do oktobra.

Tenda iznad ili pored bazena?

Tendu možete postaviti bilo gde – na balkonu, iznad prostora za sedenje u dvorištu, ali i iznad bazena, ako ne želite da se izlažete riziku od oštećenja kože. Na ovaj način ćete moći da se kupate i tokom najtoplijeg dela dana, nećete biti ograničeni samo na rane jutarnje i kasne večernje sate. Tenda će pritom zaštititi vodu u bazenu od prljanja i upadanja nečistoća.

Možda se pitate kako će se voda u bazenu zagrejati ako ga natkrijete tendom? Na temperaturama od 40 stepeni voda će svakako biti zagrejana, a od pomoći će vam biti i solarni grejač za bazen. Malih je dimenzija – svega 1.2×1.2m, te ne zahteva mnogo mesta. Postavite ga na osunčano mesto i ostavite da se zagreva. Podići će temperaturu vode za 3 do 5 stepeni, a pogodan je za montažne bazene zapremine do 30.000 litara.

Male ali dugotrajne investicije promeniće i unaprediti vaš boravak na otvorenom ovog leta. Isprobajte i uverite se i sami.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *