Ako imate kuću sa dvorištem spas od letnjih vrućina pronaći ćete u bazenu. Ništa vas toliko efikasno ne može rashladiti i osvežiti kao skok u vodu i kupanje, sa malim pauzama, od jutra do večeri. Danas su montažni bazeni povoljniji nego ikada, a dolaze u bezbroj dimenzija i veličina – od dečijih do onih u kojima odrasla osoba može nesmetano da pliva.

Montažni bazeni su praktični i jednostavni za instalaciju. Međutim, kada dođe do punjenja ili prečišćavanja vode, naročito ako je reč o bazenu velikih dimenzija, stvari postaju nešto komplikovanije. Ako biste bazen dužine 10 x 5 x 1.3 metra punili crevom sa baštenske česme, punjenje bi potrajalo danima. Potrebno vam je bolje rešenje. Ako posedujete bunar, pumpa za vodu ili hidrofor olakšaće vam život tokom letnjih meseci.

Pumpe i hidrofori za vodu nisu zgodni samo za punjenje bazena. Ovi uređaji su pogodni za vodosnabdevanje, ali i prečišćavaju vodu, ispumpavaju otpadnu vodu, zgodni su za navodnjavanje, odvodnjavanje, isušivanje objekata ili površina koje su pod vodom.

Šta su pumpe za vodu, a šta hidrofori, kako se koriste i koje su sve njihove namene, saznaćete u redovima koji slede u nastavku.

Šta su pumpe za vodu?

Kako bi vaše domaćinstvo moglo da se snabdeva vodom, voda u sistemu mora biti pod određenim pritiskom. Ako koristite vodu sa vodovoda, to, naravno, nije problem. Međutim, ako koristite vodu sa alternativnih izvora, pritisak vode bi mogao biti upitan. Tada su vam potrebne pumpe za vodu. Pumpe za vodu su uređaji koji se koriste za snabdevanje vodom koja dolazi iz bunara, cisterne ili bilo kojeg drugog izvora, koji nije vodovod. 

Pumpe za vodu dolaze u širokom spektru vrsta, od kojih su najpopularnije potapajuće (za izvlačenje vode iz bunara) i tzv. “raketa” pumpe, velike snage motora, koje služe za izvlačenje vode sa velikih dubina – 100 metara ili čak i više.

Razlikujemo modele koji rade na struju i motorne pumpe. Za punjenje bazena ili polivanje bašte, kao i odvođenje vode iz bazena, bunara ili rezervoara, najčešće se koriste potapajuće pumpe na struju, jer su jednostavne za korišćenje i lake za održavanje. 

Motorne pumpe se koriste na teže dostupnim područjima, gde nema priključaka električne energije. Samim tim, motorne pumpe imaju veći pritisak i protok vode, što znači da se mogu koristiti na ozbiljnijim podslovima navodnjavanja ili odvodnjavanja.

Kako rade pumpe za vodu?

Potapajuća pumpa gura vodu na površinu pretvarajući energiju rotacije u kinetičku energiju, a zatim u energiju pritiska. Voda se uvlači u pumpu: prvo u usis, gde rotacija radnog kola gura vodu kroz difuzor. Odatle izlazi na površinu. Pumpa poseduje prekidač koji automatski isključuje motor kada nivo vode padne ispod minimuma.

Glavna prednost potapajućih pumpi je to što nikada ne moraju da se pune, jer su već potopljene u vodu. One su takođe veoma efikasne jer ne moraju da troše mnogo energije na premeštanje vode u pumpu. Pritisak vode gura vodu u potopljenu pumpu, čime se „štedi“ mnogo energije.

Kada kupujete vodenu pumpu obratite pažnju na bitne karakteristike pumpe, kao što su snaga motora, protok vode, prečnik usisa i izlaza, maksimalna dubina povlačenja i maksimalna visina vodenog stuba.

Šta su hidrofori?

Hidrofori za vodu su vrsta vodene pumpe, čija je namena automatsko snabdevanje domaćinstva vodom iz bunara i održavanje pritiska vode u sistemu. 

Odabir hidrofora zavisi od količine vode koja je domaćinstvu potrebna, protoka vode i snage same pumpe ovog uređaja. Hidrofor održava stalni pritisak vode u instalacijama, što znači da može da omogući konstantno vodosnabdevanje – pored punjenja bazena, hidrofor će vam omogućiti da bunarsku vodu koristite i za sve druge namene u domaćinstvu.

Hidrofor usisava vodu sa dubine do 8 metara, ali ako se sa osnovnim uređajem koristi i injektor, dubina izvlačenja vode se može povećati za 50%. Injektor (mlazna pumpa) je pomoćni uređaj, koji pomaže glavnoj hidrantskoj pumpi da izvlači vodu sa dubina većih od 7,5- 8 m. 

Kako funkcionišu hidrofori?

Hidrofor se sastoji od protočne pumpe za vodu, sklopke, manometra i ekspanzione posude. 

Namenjen je primarno dostavljanju vode. Voda se iz izvora usisava u hidroforsku bocu koja predstavlja rezervoar, a zatim se dostavlja do mesta potrošnje. Motor pumpe se pali kada opadne pritisak u instalaciji odnosno u rezervoaru i povlači novu količinu vode. Hidrofor se isključuje kada se ekspanzioni sud napuni vodom i dostigne potrebni pritisak, što štiti pumpu, cevi i kompletne instalacije.

Kao što možete zaključiti iz priloženog, pumpe i hidrofori za vodu omogućavaju korišćenje vode iz alternativnih izvora – najpre plitkih i dubokih bunara, koji su u sklopu brojnih domaćinstava u našem regionu. Posedstvom jednog od ovih uređaja moći ćete da napunite vaš bazen, prečistite vodu i time smanjite učestalost pražnjenja, a eventualno i ispraznite zaprljanu vodu kada dođe vreme. Vodene pumpe i hidrofori obezbeđuju stabilan pritisak vode, te će takođe poslužiti i za navodnjavanje bašte ili se snabdevanje pijaćom vodom za domaćinstvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *