najbolje kreme za suncanje

Svima je Sunce bitno, i biljnom i životinjskom svetu. Ali istovremeno, ova sjajna zvezda može postati najljući neprijatelj ljudskoj koži. Sunce je ne bezbedno samo uz adekvatnu zaštitu. Zabluda je, da je osećaj toplote, pokazatelj da koža gori. Često je jako Sunce, praćeno vetrom najveća varka, zbog koje nastaju opekotine. Zbog toga, prva zaštita za sunčanje je adekvatna odeća i najbolja krema za sunčanje koja odgovara vašem tipu kože.

Odeća koju nosite treba biti od prirodnih i laganih, svetlih materijala, a šešir velikih oboda. Preparati za sunčanje su dodatak izloženoj koži Suncu. Svaki čovek ima drugačiju vrstu kože, iako mogu da se svrstaju u nekoliko kategorija. Najbolja krema za sunčanje je ona koju odaberete prema svojim potrebama. Svetlijoj koži je potreban veći faktor zaštite od Sunca. Kremu treba naneti 15 min pre izlaska na Sunce, a ponoviti je 2h nakon prvog mazanja. Ukoliko ste duže u vodi ili se pojačano znojite čak i najbolje kreme za sunčanje se moraju češće nanositi, odnosno mazati se u kraćim vremenskim intervalima. Mnogi izbegavaju da koriste ove preparate, misleći da neće potamneti. To, jednostavno nije istina. Ništa neć sprečiti potamnjivanje, čak ni najbolje kreme za sunčanje. Potamniće koža svakako, ali sporije i nežnije i faktor će sprečiti posledice UV zračenja, kao i alergiju od Sunca.

NEGA KOŽE NAKON SUNČANJA

Morska so i Sunce poprilično isušuje kožu ostavljajući je ne elastičnom. Zato je posle kupanja, posle sunčanja i sa najboljom kremom za sunčanje, bitno da kožu dodatno nahranite. Vašoj koži je bitno da vratite vlagu i elastičnost. Zato birajte kozmetičke preparate sa pantenolom koji regeneriše kožu. U borbi sa UV zracima, hrana bogata antioksidansima ima veliku ulogu. Ishrana ne može biti zamena za najbolju kremu za sunčanje, ali je odličan saveznik pri borbi sa štetnim UV zracima. Jedite više namirnice sa vitaminima A, C i E, sa više selena i likopena, jer oni hidriraju vaše telo. Neka se na vašoj trpezi u većoj meri nađu semenke, koštunjavo voće, zeleno povrće, paradajiz, riba, crna čokolada, čajevi. Posebno ne zaboravite da povećate unos vode. Naročito obratite pažnju, ukoliko primetite neku promenu na koži , koja je bila izložena Suncu. Samopregled je važan ako pripadate rizičnoj grupi od nastanka karcinoma kože, a to su ljudi svetle puti sa puno mladeža. Inače, kod prevencije ovog karcinoma, pogotovo melanoma, najviše upozorenje ide na račun solarijuma. U solarijumu su UV zraci jači od prirodnih. Pre nego što posetite solarijum, razmislite da li vam je bitniji izgled ili zdravlje. Recite NE solarijumu. On uopšte ne služi za pripremu kože za prirodno sunčanje, kako na to gledaju mlađe generacije.

KAKO SE BORITI SA STARENJEM KOŽE KOJE JE IZAZVALO SUNCE?

Ukoliko se niste štitili na vreme od Sunca ili počnete kasno, budite spremni na posledice koje će se sigurno javiti. Neke se mogu sigurno rešiti. Na primer, uklanjanje fleka od Sunca TCA pilingom, koji se radi s jeseni, kad Sunce nije jako. Ipak, u toku toplijeg perioda, tu je mezoteraija koja takođe eliminiše fleke od Sunca. Ukoliko se jave bore od Sunca, tu su botoks i fileri da ih uklone. Posebni pilinzi su namenjeni za dekolte i šake. Sa ožiljcima od opekotina može se izboriti tzv vampirskim tretmanom ( PRP ) koji je odličan i za podmlađivanje šaka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *