Stariji korisnici mobilnih telefona, koji su tu od samih početaka, sigurno znaju muke prebacivanja fajlova između dva telefona putem infracrvenog porta. Očajno spora brzina, telefoni su morali biti tik jedan uz drugog, malo pomeranje i konekcija bi se prekinula i razni drugi problemi! I onda se pojavio bluetooth, sa kojim su brzine vrtoglavo skočile. Bluetooth je način spajanja putem kojeg se obezbeđuje povezivanje i razmena informacija između različitih vrsta uređaja, poput mobilnih telefona, laptopova, štampača i bluetooth slušalica. Funkcioniše po principu radio tehnike ili radio talasa i namenjen je za nisku potrošnju električne energije, što je i razlog da se najčešće nalazi u manjim uređajima, poput mobilnih telefona ili bluetooth slušalica.

Postoji jedna zanimljivost koja se tiče imena Bluetooth-a. Bluetooth je dobio ime po danskom kralju Haraldu Plavozubom, koji je vladao krajem 10. veka. Harald je bio poznat kao vešt diplomata i često je uspevao da uspostavi komunikaciju i razumevanje između više strana, pa čak i onih zavađenih i zaraćenih. Pronalazači bluetooth tehnologije su u spomen na njega, iskoristili njegov nadimak kao ime za svoju tehnologiju, putem koje su omogućili različitim uređajima da međusobno komuniciraju. Bilo kako bilo, plava boja je u to vreme predstavljala kraljevsku moć, a ni sam kralj nije sanjao da će njegov nadimak biti večan.

BLUETOOTH POVEZIVANJE

Kao što smo dosad videli, bluetooth tehnologija je ugrađena skoro u svim aparatima. Razlog za to je da se izbegnu kabli, dodatne žice i komplikovano povezivanje uređaja. Danas, najpopularniju primenu ove tehnologije imaju slušalice i pojačivači. Bluetooth slušalice su najčešći i najomiljeniji aksesoar današnjice! Razlog je što čovek slobodno može da se kreće, radi, vežba, a da preko bluetooth slušalica sluša svoju omiljenu muziku. Povezivanje slušalica i uređaja sa muzikom, odnosno mobilnim telefonom je vrlo jednostavan i prosto automatski. Kad se upale slušalice, na mobilnom telefonu se podesi tako, da bluetooth bude uključen. Uređaj automatski prepozna bluetooth slušalice i uparivanje je završeno. Veza je uspostavljena i odmah možete da se prepustite svojoj omiljenoj muzici, a da pri tom razgovarate, ukoliko vas neko pozove. Ovakvo povezivanje je održivo u opsegu od 10 metara. Zato i može da se telefon odloži u neki džep ili torbu, a da se konekcija i veza ne prekine.

TRI BITNE ČINJENICE KOJE UTIČU NA KUPOVINU SLUŠALICA!

Kada pogledate sam izbor slušalica, stvarno postoje razni modeli. Vi se lako zbunite i više ni sami ne znate koje da kupite. Svi oko vas, vas drugačije savetuju. Međutim, odabir je vrlo lak i jednostavan , kada znate kako odabrati slušalice na osnovu toga zbog čega vam trebaju ( da li se radi o zatvorenim ili otvorenim slušalicama ), koji je njihov frekventni opseg i kakav dizajn želite. U slučaju zatvorenog tipa, okolina ne može da vam smeta, a ne možete ni vi njoj ( one su dobre za monitoring ili gameing ). Otvorene slušalice imaju mikrofon koji registruje vašu okolinu, pa morate da budete u nekoj mirnijoj okolini, a dobre su za grad, gde možete čuti okolinu. Kada je raspon frekvencije u pitanju, jasno je – što je raspon veći, zvuk je kvalitetniji! Treća stavka je udobnost. Slušalice ne smeju da vas žuljaju. Zato morate gledati na kvalitete nečega što će vam biti na glavi, na ušima 5 – 8h.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *