Vesti dana su informacije koje dobijamo na dnevnom nivou, a koje odgovaraju na pitanja šta, gde, kada, kako i zašto se nešto dogodilo, kao i ko su bili akteri događaja. Za njih je zajedničko da ne sadrže suvišne reči u svojoj prvoj rečenici koja nam obično prva privlači pažnju, niti da dodatno dočaravaju atmosferu, već samo odgovaraju na osnovno pitanje – šta se dogodilo. Ove priče obično bivaju aktuelne 24 sata, nakon čega ih zamenjuju neke nove udarne vesti dana.

Ono što je za vesti dana bitno jeste da su koncizne, pisane u momentu kada se događaji zbivaju ili čim se o njima sazna. Takođe, one pokrivaju dođagaje koji izazivaju veliko interesovanje čitalaca za novim informacijama, pa vesti dana neretko pokrivaju događaje koji se mogu raščlaniti i eksploatisati dalje sa ciljem veće čitanosti. Rečenice kojima su opisani ovi događaji su jasne, kratke, razumljive i jednostavne. U trenutku kada se čitaoci zasite jedne priče, ona prestaje da bude aktuelna do nekog sledećeg događaja koji će preuzeti primat.

Vesti dana od Nemačke do Kabula

Vesti dana mogu pratiti događaje tokom perioda koji traje od nekoliko dana do jedne sedmice, ali je moguće, u zavisnosti od prirode, trajanja i aktuelnosti događaja, da ove vesti budu zastupljene u medijima i duže od tog perioda. Dešavanja i događaji koje vesti dana pokrivaju mogu biti iz najrazličitijih oblasti – vesti iz zemlje, sveta, politike, kulture, ekonomije, sporta, zdravlja. 

U proteklim nedeljama, javnost u Srbiji je bila zainteresovana za dešavanja u Avganistanu, tako da smo mogli videti najrazličitije naslove koji su nas informisali o stanju u toj državi, a posebno u prestonici Kabulu, nakon povlačenja američkih trupa.

Tokom jula meseca tekuće godine, vesti dana su u većoj meri pokrivale dešavanja u Nemačkoj koja je bila pogođena katastrofalnim poplavama u kojima je stradao veliki broj ljudi. Ovaj događaj bio je aktuelan i čitan u medijima više od jedne nedelje.

Olimpijada kao najbolji primer vesti dana

Što se tiče sportskih događaja, ovog leta javnost je posebno bila zainteresovana za XXXII Letnje olimpijske igre koje su se održale u Tokiju. Čitaoci su pomno pratili uspehe, ali i neuspehe omiljenih sportista, radovali se uz njih, pa čak i plakali, tako da je ovaj najpopularniji sportski događaj okupirao vesti dana više od dve sedmice. Čitaoci u Srbiji su najemotivnije propratili poraz u borbi za medalju, a potom i povlačenje sa Igara našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića, koji je ujedno i miljenik kako domaće, tako i svetske publike. Veliko iznenađenje priredio je i strelac Damir Mikec, koji je osvojio prvu medalju za našu zemlju, ali i čija je neobična i zanimljiva životna priča zaintrigirala publiku, pa je samim tim bila prilično zastupljena u medijima. Čitanost je skočila i kada su vaterpolisti ponovo obradovali naciju svojom pobedom i osvojenom zlatnom medaljom.

Ono što je zajedničko za sve ove vesti dana je to što nisu osmišljene unapred, već prate i interesovanje javnosti, pa osim svoje osnovne funkcije (obezbeđivanje bitnih informacija čitaocima) imaju za cilj i znatan rast čitanosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *