Na našim prostorima vrste ogreva su različite. Najčešće se koristi drvo, posebno u pojedinačnim domaćinstvima koja koriste šporete na drva za grejanje ili šporete koji su povezani sa radijatorima razvedenim po ostatku doma. S druge strane, tu su brojne opcije koje se tiču centralnog grejanja povezanog sa gradskim toplanama, koje koriste sada već gas, a tu je i ugalj kao jedna od boljih opcija grejanja.

Uvek stoji pitanje koji je najbolji ugalj odabrati za grejanje, te ćemo se pozabaviti time koje vrste postoje, kolika je njihova toplotna moć, ali pre toga ćemo vam dati dva najvažnija razloga zašto je ugalj dobar da se koristi, a posebno zašto je dobar kada imate centralno grejanje koje je sprovedeno u vašoj kući ili u okviru vaše stambene zgrade koja se samostalno brine o grejnoj sezoni, što je ujedno sve češći slučaj sa novogradnjom.

Zašto je ugalj najbolja opcija za grejanje?

Kada imate centralno grejanje, onda je sigurno da imate i posebnu prostoriju, kotlaru, gde se nalazi kotao, gde je smeštena ostava za ogrev koji koristite, a to znači da se nečistoće iz tog dela neće prenositi kroz kuću ili zgradu. Ugalj je zato dobro koristiti kod centralnog grejanja, jer za sobom ostavlja dosta tamne prašine i dosta pepela, pa ga to ne čini baš praktičnim za korišćenje u uslovima stanova ili kuća koje poseduju šporete u okviru dnevnih boravaka ili trpezarija. Druga, ujedno najvažnija stvar koja kaže da je najbolji ugalj za grejanje jeste to da ostavlja dugo žar, čime se toplota dugo održava, koja nikada ne može taj stepen održanosti da ostvari kada se koriste drva ili neka druga vrsta ogreva. Ovo je svakako razlog koji čini da ugalj bude izbor sve većeg broja domaćinstava i stambenih, ali i poslovnih jedinica.

Koji je najbolji ugalj za centralno grejanje?

Kada govorimo o centralnom grejanju najbolji ugalj koji se može koristiti za njega jeste onaj koji ostvaruje optimalnu temperaturu vazduhu koja je duže održiva, jer se centralnim grejanjem uglavnom greje veliki broj stanova, prostorija, tj. ogroman broj kvadrature. Najbolji ugalj za centralno grejanje bi u tom slučaju bio onaj koji poseduje prosečnu kalorijsku vrednost u iznosu od 18 500 kj/kg, a takvih vrsta uglja ima više i uglavnom su to vrste mrkog uglja. Neke vrste koje su dostupne i koje čine dobar izbor jesu ugalj Štavalj koji se eksploatiše iz istoimenog mesta u blizini Sjenice, čija je kalorijska vrednost oko 18 215 kJ/kg, a pored njega tu su još ugalj Jasenovac i Banovići sa potrebnim kalorijskim vrednostima po kilogramu.

Koje još vrste uglja postoje?

Osnovna podela uglja jeste na treset, lignit, mrki i kameni ugalj. Najčešće se mrki ugalj koristi za ogrev, ali pored njega za to služi i kameni ugalj koji ima najveću toplotnu moć. U zavisnosti od toga gde se eksploatišu, postoji ugalj Resavica, ugalj Kovin, Sirova Kolubara, Kostolački ugalj, Soko ugalj, a svi u stvari predstavljaju podgrupe mrkog i kamenog uglja nastale na osnovu posebne klasifikacije. Naravno, od potreba domaćinstva ili neke stambene/poslovne jedinice zavisi i to koji je najbolji ugalj za njih, tj. za njihovo korišćenje, što se otkriva prema toplotnoj moći,

kalorijskoj vrednosti i granulaciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *