Pohađanje studija u inostranstvu sa sobom nosi dosta lepih, trajnih i svakako novih iskustava, koja se nesebično nižu u svakom trenutku boravka u drugoj zemlji. U modernom dobu, budućim brucošima su dostupne raznovrsne opcije studiranja u matičnoj državi, regionu, kao i udaljenim krajevima sveta, uz odlične mogućnosti stipendiranja i podrške mladima u domenu obrazovanja. 

Stipendije u Sloveniji popularne su među mladima, zbog niza benefita i pogodnosti koje se obezbeđuju sticanjem formalnog obrazovanja i praktičnog znanja u ovoj zemlji. Slovenija pripada centralnoj Evropi, istorijsko je predstavništvo raznih jezika, kultura i običaja, proslavljenih muzičara, pisaca i univerziteta. Studentima su dostupne varijante razmene, kao i pohađanje osnovnih, master i doktorskih studija u ovoj, evropskoj zemlji, koja vodi poreklo još od praistorijskih vremena.

Prednosti stipendiranja za studiranje u Sloveniji

Nastavni plan i program studiranja u Sloveniji bogat je sadržajem, smerovima i opcijama među kojima svaki zainteresovani budući student može pronaći oblast koja ga interesuje. Uglavnom se najveći broj predavanja izvodi uz upotrebu slovenačkog jezika i stipendije u Sloveniji su vrlo povoljne za sve brucoše. Postoji nekoliko mogućnosti apliciranja i dobijanja državnih stipendija, koje dodeljuju javni fondovi i institucije. Prijavljivanje se uglavnom vrši tokom leta, a do jeseni se donosi odluka, što je odlična pogodnost za studente koji imaju dilemu da li će dobiti stipendiranje ili ne, jer će imati dovoljno vremena da razmotre sve prednosti, i uporede sa drugim opcijama. 

Brojne privatne fondacije Univerziteta u Mariboru i Ljubljani praktikuju sistem razmene studenata uz stipendije u Sloveniji, zatim praktičnog rada i drugog oblika angažovanja studenata u ovoj zemlji. Zainteresovanim osobama dostupan je veliki broj mogućnosti za stipendiranje i studiranje u ovoj zemlji, koje treba detaljno razmotriti, kako bi se apliciralo za preferirane smerove,  nivoe obrazovanja, a zatim nakon odluke i obezbedilo školovanje u Sloveniji.

Pravila i benefiti za apliciranje i dobijanje stipendije

U zavisnosti od toga da li se za stipendije u Sloveniji aplicira kod javnih fondova, drugih državnih institucija, privatnih organizacija i udruženja, mogu se razlikovati i obim potrebne dokumentacije, rok donošenja odluke i ukupna pravila za stipendiranje mladih. Obično, univerzalna pravila koja važe za najveći broj stipendija u ovoj zemlji, jeste da ih mogu dobiti studenti do 26 godina starosti, ili postdiplomci do 30 godina starosti. 

Novčani iznos koji se dobija putem stipendiranja može varirati, i uglavnom se radi o iznosu od oko 250 evra, pa na više. Pored toga, svi koji apliciraju i prođu proces dobijanja potrebnih dokumenata, a zatim i stipendija, imaju obezbeđen smeštaj za studente u domovima, ishranu na dnevnom nivou, kao i zdravstveno osiguranje. Kandidati koji žele da apliciraju za stipendije u Sloveniji popunjavaju formulare, poput biografije, motivacionog pisma i opštih podataka neophodnih za selekciju, donošenje odluke i boravak u drugoj zemlji.

Stipendije u Sloveniji mogu biti idealan način da se dobije osnovno fakultetsko obrazovanje, kao i realizuju postdiplomske – master ili doktorske studije. Brojne pogodnosti obezbeđene su za studente iz naše zemlje, odlična pokrivenost troškova, kao i mogućnost za upoznavanjem novog sistema obrazovanja. Pored toga, boravak u Sloveniji pružiće odlična iskustva, poznantstva i prijateljstva, kao i opciju sticanja dodatnih diploma, praktičnih veština, zapošljavanja i slično.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *