Prema podacima Narodne banke naši građani i dalje najviše štede u stranoj valuti, ali je primetan trend većeg poverenja u banke i deponovanje sredstava na račune umesto čuvanja u kući.

Štednja u dinarima donosi veću kamatu, ali u mnogim situacijama je i devizna štednja odličan način čuvanja sredstava i uvećaće ulog na različite načine.

Devizna štednja ima veće poverenje građana

U slučaju da ste i vi deo onih koji imaju veće poverenje u čuvanje sredstava u devizama ne treba mnogo kalkulisati sa kamatama pa je bolje da se otvori devizna štednja nego da se sredstva čuvaju u kući.

Banke daju različite kamatne stope na različite valute pa možete odabrati onu valutu koja ima najvišu kamatu ili birati duži rok i oročenu deviznu štednju koja će biti isplativija.

Banke su najbolje mesto za čuvanje viška sredstava i najbolje je kada se pronađe banka sa najboljim uslovima koja će omogućiti fleksibilnu štednju i jednostavniju uplatu kao i podizanje sredstava sa računa banke.

Dugoročna štednja u devizama

Svako učestvovanje u platnom prometu mora biti u dinarima pa nije isplativo da se novac čuva u devizama, a da se ta štednja često konvertuje i gubi na kursnoj razlici.

Ako planirate da svoja sredstva deponujete u banku na duži rok, onda je devizna najbolji izbor, naročito kada se očekuje da kurs raste.

Jači efekat krize koji se očekuje će doneti nestabilnosti i globalnih valuta, ali to ne znači da novac treba odmah razmeniti, već bi bilo dobro pratiti stabilnost valuta i uložiti u onu sa najmanje fluktuacija.

Oni koji imaju primanja u devizama imaju interes da štede u stranoj valuti

Svi koji primaju platu, penziju i dobijaju druga novčana sredstva u stranoj valuti imaju interes da devizna štednja bude način držanja sredstava jer nema potrebe da gube na kursnoj razlici menjajući novac za dinare i štedeći u domaćoj valuti.

Na ovaj način se mogu ostvariti uštede i ako se pogleda odnos između razlike u kamati dinarske i devizne štednje i kursne razlike. Banke svakako daju kamatu i devizna štednja se uvećava pa ne postoji dilema da li je ovakvo ulaganje novca opravdano.

Pronađite banku sa najboljim uslovima štednje za najveću korist

Poslovne banke se utrkuju koja će da obezbedi bolje uslove za svoje klijente tako da je važno sagledati celokupnu ponudu i doneti odluku o štednji.

Kamatna stopa je samo jedan segment dobre ponude, ali su i drugi uslovi važni poput uslova odobravanja, koliko štednja može biti fleksibilna i prilagođavati se klijentu. 

Velika prednost je i kada banka online sarađuje sa klijentom pa on putem aplikacija ima jasan pregled stanja na računu, kontrolu iznosa i mogućnost raspolaganja sredstvima kada god to poželi.

Sve to skupa daje najbolje uslove za štednju i klijente koji će biti zadovoljni uslugama banke.

Devizna štednja je dobar način čuvanja sredstava i iako donosi nižu kamatu, banka ipak uvećava početni ulog pa je i na ovaj način zarađivanje moguće. Sredstva će se uvećati, saradnja sa bankom će biti jednostavna uz online poslovanje, a vi imati novac za plaćanje budućih troškova i efikasnije raspolaganje sa kućnim budžetom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *