Obuća za devojčice mora da ispuni nekoliko kriterijuma da bi bila odgovarajuća: treba da bude od prijatnih, prirodnih materijala, da dobro drži stopalo i da zadovolji estetsku kategoriju, tj. da je lepa. Svaki model treba birati ovim redosledom jer se samo tako obezbeđuje kvalitetna cipela i podrška zdravom razvoju deteta.

Koje greške pravimo kada se bira obuća za devojčice?

Jedna od prvih greški je ta što zanemarimo anatomski konstruisanu obuću nakon perioda prohodavanja! Tokom najvažnijeg perioda rasta i razvoja, stopala nemaju pravilnu podršku i dolazi do postepenog razvoja deformiteta koji se kasnije udružuje sa krivom kičmom i nepravilnim sedenjem. Kvalitetna obuća za devojčice i dečake je nužna da bi se stopalo držalo u pravilnom položaju i tako podržao pravilno funkcionisanje ligamenata i kostiju.

Druga greška se nadovezuje na prvu i nastaje zbog toga što se prvo gleda estetika i izgled obuće, a prerano se biraju modeli koji nisu adekvatni uzrastu iako veličine postoje. To se najbolje vidi u letnjem periodu kada se devojčicama obuvaju papuče, otvorene sandale, pa čak i japanke, a da ništa od toga deca zapravo ne treba da nose.

Koliko god da govorimo o obući za devojčice koja se nosi samo jednu sezonu, ipak treba birati kvalitetne modele koji su skuplji i nisu uvek najprivlačniji, ali su zdravstveno opravdani i zato najbolji za vašu princezu.

Šta mora da poseduje kvalitetna obuća za decu?

Gazište bi trebalo da bude napravljeno anatomski, za najbolju podršku luku stopala i pravilnom hodu bilo da vaše dete ima ili nema problema sa ravnim tabanima. Izbegavajte gumu, plastiku i birajte prirodne materijale koji dišu jer će stopalo imati manji pritisak i pravilno gaženje.

Pored kvalitetnog đona, dobro je gledati i kvalitet materijala od koje je izrađena cela cipela. Prirodni materijali se podrazumevaju, a bilo bi dobro da nisu previše mekani tako da ih ne oblikuje noga već da oni oblikuju nju. 

Poslednjih godina su popularne platnene patike, sandale sa samo nekoliko kaiša, gumene čizme, ali bi trebalo da zaboravite na ovakvu obuću za devojčice i da za svako godišnje doba birate kožu i čvršću obuću bilo da je reč o sandalama ili zimskim čizmama.

Najbolja letnja obuća za devojčice

Najveći problem prave patike i otvorena letnja obuća za devojčice koja ne pruža pravilnu podršku i ne drži stopalo.

Patike se ne preporučuju sve do navršene 3 godine, a i tada treba birati dublje modele koji stabilno drže stopalo i omogućavaju normalan hod. Jasno je da devojčice ovakve modele ne biraju pa zato i imamo godišnje sve veći broj dece sa koštano-zglobnim problemima.

I sandale su jako važne iako se nose samo mesec ili dva i dobro bi bilo da odaberete model sandala koji ima prijatno gazište, a da nije previše otvoren za pravo fiksiranje noge. 

Neki ortopedi preporučuju sandale sa zatvorenim prstima kao najbolji izbor obuće i model koji će dati odličnu stabilnost pa prvo pogledajte takvu obuću za devojčice. Uz to proverite ima li i anatomski đon i čvrstinu, pa ako ispunjava sve uslove to je model koji vaše dete treba da ponese.

Tek kada obuća bude odgovarala pravilnoj podršci stopala odaberite boju, dezen i šare, ili još bolje, neka devojčica to učini sama i tako odabere šta se njoj dopada! Nije važno koji je uzrast, dame uvek vole da kupuju cipele!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *