Proleće je vreme kada se priroda budi i skoro svako od nas poželi da da izađe u svoje dvorište i posadi cveće kako bi tokom celog leta uživao u divnom pogledu. Ukoliko ste baštovan početnik koji tek formira baštu, pre nego što počnete da obrađujete zemlju trebalo bi da isplanirate kako želite da Vaša bašta izgleda, kakva je pozicija na kojoj ćete saditi cveće (da li je osunčana ili u hladu) i koje biljke želite da posadite.

Pri formiranju bašte morate da donesete odluku o tome kako će ona izgledati, da li će više podsećati na sarinske bašte naših baka, ili možda na engleske bašte koje su kombinacija perena, ukrasnog žbunja i cvetnih leja, ili na one savršeno uredne koje nas asociraju na Francusku i Toskanu. Kada pogledamo fotografije savršeno urednih bašti i cvetnih leja jedna stvar se posebno ističe, a to je crveni malč kojim je posuto tlo oko biljaka. Malč se oko biljaka postavlja iz više razloga, on je veoma dekorativan dodatak za svaku baštu, a ima i korisnu funkciju. 

Malčiranjem zemljišta možete sprečiti rast korova, pa neće biti potrebno da iz svojih cvetnih leja uklanjate korov nakon svake kiše i da ih makar jednom nedeljno okopavate. Malč se koristi i zbog zaštite biljaka tokom leta i zime. On sprečava preterano zagrevanje zemljišta leti, dok zimi štiti višegodišnje sadnice od izmrzavanja. Malč za baštu zadržava vodu pa ćete značajno smanjiti potrebu za zalivanjem. Ovo je izuzetno praktično kada idete na putovanja, a nemate koga da zamolite da vodi računa o Vašem cveću, jednostavno natopite zemlju i bićete mirni nekoliko dana. Kod nas je izuzetno popularan crveni malč, a za to postoji više razloga.

Crveni malč daje odličan kontrast zelenim biljkama. Na primer, stazice u koje ste posadili tuje ili druge zimzelene biljke možete ograditi kamenjem i posuti crveni malč koji će istaći njihovu boju. On se koristi i za posipanje bašti koje se nalaze u hladovini, ispod drveća kako bi razbio monotoniju previše zelenog (lišća sa drveća i sa cveća).

Da li je crveni malč štetan za biljke zbog boje?

Odgovor je svakako ne. Crveni malč se dobija seckanjem i sušenjem kore drveta, uglavnom borovog, mada se pravi i od drugog drveća. Nakon sušenja, kora se boji organskim bojama koje neće uticati na kvalitet zemljišta. 

Pri formiranju bašte bitna je i zemlja za cveće

Ako ste početnik baštovan morate znati da je zemlja za cveće jedan od najvažnijih faktora od kog zavisi da li će Vaše biljke bujati tokom cele sezone. Zemlja za cveće u koju ćete saditi svoje biljke mora da bude odgovarajućeg mineralnog sastava i dovoljno rastresita kako bi se cveće koje ste posadili u baštu primilo. Najbolje bi bilo da na površinu gde ste planirali da formirate baštu, naspete zemlju za cveće koju ste kupili u rasadniku da biste bili sigurni da će Vaše biljke imati dovoljno hranljivih materija koje će im omogućiti da se lepo razviju. Nakon što posadite biljke, možete oko njih da pospete crveni malč kako biste ih zaštitili od spoljašnjih uticaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *