Izolacija fasade je veliki finasijski izdatak, pa se zato često ljudi odlučuju da biraju jeftinije materijale koji na kraju ne mogu da daju najkvalitetnije rešenje. Materijal za izolaciju je u sastavu fasade i najvažnija  je komponenta, i on se sam na kraju isplati i mala razlika u cenama je neprimetna sa onim što dobijate kao gotov proizvod.

Za nekoliko godina uložen novac se vraća, potrošnja energije će se smanjiti  između 40 i 60 posto.

Koji fasadni materijali su najpopularniji?

Za fasadnu toplotnu izolaciju se koristi više materijala. Neki od njih su stiropor koji ima više vrsta, kamena vuna, mrežica, lepak za fasadu, mrežice, boja za spoljašnje zidove fasade.  Najčešće se koriste stiropor i kamena vuna kao izolacijski materijal, gde je stirpor u prednosti jer je i jeftiniji od vune.  Ukoliko se koristi stirpor kao glavni materijal prikom izrada fasada i ono što ga karakteriše jeste jednostavno rukovanje. U poslednje vreme sve više se koristi sivi stiropor koji polako ali sigurno zauzima mesto već dugo korišćenom belom stiroporu. Sivi stiropor u svom sastavu ima grafit, i 20% ima bolju toplotnu izolaciju od belo stiropora.

Prednost vune u odnosu na stirpor jeste to što je ona uglavnom prirodnog porekla i u sebi ne sadrži mnogo hemikalija, pruža bolju toplotnu i zvučnu izolaciju, i njena dobra reakcija ukoliko dođe do požara i manje je zapaljiva od stirpora. Ono što može biti kao negativno, jeste to što se ona teže ugrađuje od stiropora i za njenu primenu je potrebno koristiti veću količinu lepka. Na ulagaču je krajnja odluka da oluči koji fasadni sastav je za njega najpovoljniji.

Faze prikom postavljanja fasade

Postavljanje fasade ima tri faze. Prva faza je lepljenje ploča, u drugoj fazi se izvodi armaturni sloj gde se postavlja stirpor, lepak i mrežica. Ukoliko se radi sa vunom, prvo se onda stavlja sloj lepka.  Nakon faze sušenja od sedam dana, izvodi se preddekorativni sloj i gde se čeka još jedan dan sušenja. Na kraju se nanosi finalna boja po vašem izboru. Lepa boja kuće je slika spolja koja se šalje u svet.

Lepo je spojiti lepo i korisno. Toplotna izolacija doprinosi energetskoj unčikovitosti objekta, time i kvalitetu građevine i življenja.

Kako još stvoriti uštedu u toploti?

Ugradnja podnog grejanja u kupatilu, dnevnom boravku ili spavaćoj sobi može dodatno doprineti vašem kvalitetnom zagrejavanju objekta. Ovo više nije luksuz već opšte prihvaćeni standard koji doprinosi većoj i boljoj uštedi energije. Električno toplotno grejanje je dobro zato što može zagrejati veće podne površine. Za ugradnju ovog grejanja potrebna je stručnost, jer neadekvatna ugradnja može storiti probleme. Postoji i podno toplotno grejanje gde voda prenosi toplotu, voda je prethodno ugrejana.

Uz termostat održavate željenu temperaturu poda. Električno toplotno grejanje možete ugraditi ispod drvenih i keramičkih površina, kao što su parket, laminat ili pločice. Uz ugradnu podnog toplotnog grejanja smanjujete račun za struju, i vama i vašim najmilijma pružate vrhunsku udobnost življenja. Adekvatna izolacija, grejanje i dobra stolarija su odlična predispozcija da ćete tokom zime uštedeti u zagrevanju i gubljenju energije, dok će te leti obezbediti da se u prostorijama zadrži i održi hladniji vazduh.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *