stomatoloska ordinacija

Ugradnja zubnih krunica je jedan od češćih zahvata  koji se obavlja u svakoj stomatološkoj ordinaciji. Zubne krunice veoma često imaju veliku estetsku ulogu u životu pojedinca, ali i ulogu rehabilitacije zubne vilice.

Ugradnjom krunica, pored samog estetskog izgleda, postiže se i udobnost u nošenju. Takođe, krunice imaju veoma važnu ulogu, a to je zamena funkcionalnosti zuba i potpuna mogućnost korišćenja bez veštačkog osećaja. Ugradnjom krunica postiže se potpuno prekrivanje zuba, i prirodan izgled posebno pri korišćenju bezmetalnih krunica koje se formiraju kompjuterski. Ukoliko se nađu između zubnih implanata ili mostova, razliku je nemoguće uočiti. Primere ugradnje pogledajte ovde.

Vrste zubnih krunica

Zubne krunice se dele na metalne i bezmetalne krunice. Bezmetalne krunice su izrađene isključivo od cirkonijuma koji spada u keramičke materijale, za razliku od metalnih krunica koje se u unutrašnjosti sastoje iz metalnog jezgra dok su spolja izrađene od keramike. Naravno, ukoliko se neko dvoumi između ove  dve vrste krunica, uvek se prednost daje bezmetalnim. Ove krunice svakako imaju svoje prednosti kao što su bolji estetski izgled i prirodnost, kompatibilnost i mnoge druge karatkeristike. Ono što se može oceniti kao njihova mana, jeste viša cena u odnosu na metalne krunice.

Međutim kako bi se navedena mana izbegla, pacijentima se često preporučuje i kombinacija ove dve krunice. Naime, bezmetalne krunice svoje mesto dobijaju na prednjim zubima, dok se metalne ugrađuju na manje vidljivim mestima, odnosno u zadnjim regijama vilice. Bezmetalne krunice se ugrađuju na prednje regije zuba iz više razloga, a jedan od njih jeste bolje naleganje na zub što čini estetski deo posla. Bezmetalne krunice imaju ovu karakteristiku zbog načina oblikovanja i formiranja oblika pomoću 3D skeniranja i računara, dok se metalne krunice obrađuju i formiraju ručno.

Ugradnja

Pre same ugradnje krunica, pacijent dolazi kod stomatologa na pregled ne bi li se procenio položaj i oblik zuba, nakon čega se uzima otisak. Sledeći korak u procesu jeste brušenje zuba na koje će se postavljati bezmetalne krunice, i ponovno uzimanje otisaka. Brušenje zuba nije dugotrajan proces, a trajanje zavisi od broja zuba koji se podvrgavaju brušenju. Brušenje zuba vrši se uz pomoć lokalne anestezije i krajnje je bezbolan proces za pacijenta.

Ugradnja krunica je zahvat koji traje veoma brzo. Nakon obavljenog zahvata, pacijent izlazi iz ordinacije potpuno zadovoljan i sa osmehom. Bezmetalne krunice se formiraju u boji koja je iste nijanse kao i ostatak zuba, osim ukoliko pacijent ne zahteva drugačije. Naime, bezmetalne krunice se mogu izraditi i u svetlijoj nijansi, što će priličiti ugradnji u prednjoj regiji zuba ili ukoliko pacijent ima u planu novu ugradnju u budućem periodu. Svakako pored toga što su kvalitetnije i estetski prihvatljivije, bezmetalne krunice treba pratiti kvalitetnim šrafovima kako bi kompletan izgled bio potpun.

Implanti

Pored zubnih krunica, za zamenu izgubljenog zuba često se koriste i zubni implanti. Oni svakako predstavljaju skuplju varijantu u odnosu na keramičke mostove. Pored mane svoje cene, postoji i dug vremenski period za ugradnju implanta u odnosu na porcelanske zubne mostove. Porcelanski mostovi su mostovi zubnih krunica koji su međusobno spojeni, dok se na njihovim krajevima nalaze prirodni zubi za koje su pričvršćeni i koji služe kao nosači. Ovi mostovi se izradjuju od bezmetalnih ili metalnih krunica, opet u zavisnosti od želje i mogućnosti pacijenta, kao i preporuke stomatologa u zavisnosti od regije vilice na kojoj će se ugraditi.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *