U današnje vreme sigurnosne kamere, osim što čine vaš dom ili poslovni prostor bezbednijim i štite vas od kriminalaca i lopova, mogu imati i brojne druge namene. Ubrzani snimak, provera vremenskih prilika u realnom vremenu na nekom udaljenom mestu, veća produktivnost zaposlenih, jutarnje buđenje dece za školu… samo su deo svega onoga što možete uraditi uz pomoć kamera za video nadzor.

Ako posedujete sistem video nadzora novije generacije i pouzdanog brenda, bićete iznenađeni koliko funkcija i namena vaše sigurnosne kamere mogu da imaju. Nastavite sa čitanjem i saznaćete neke od najboljih stvari koje kvalitetne kamere za nadzor mogu uraditi za vas.

#1 Saznajte kakvo je vreme na udaljenim lokacijama

Želite da znate kakvi su vremenski uslovi na nekom odredištu pre nego što krenete na putovanje? Pokrenite bilo koju aplikaciju za vremensku prognozu i videćete snimke raznih mesta na vašem displeju. Ako koristite internet, verovatno ste već puno puta naleteli na video sadržaj koji prikazuje snimke određene lokacije u realnom vremenu, ali vrlo je moguće da vam nije palo na pamet da ove snimke možete gledati upravo zahvaljujući nadzornim kamerama.

Ovo je još jedna privilegija modernog čoveka koju omogućavaju kamere za video nadzor – online emitovanje videa u realnom vremenu gradova i turističkih destinacija. Ovi snimci vam pružaju mogućnost da proverite trenutne vremenske uslove na hiljadama odredišta širom sveta.

#2 Kreiranje ubrzanog snimka uz pomoć Time Lapse funkcije

Danas postoje razne aplikacije koje omogućavaju Time Lapse, tj. pravljenje ubrzanih video snimaka. Ovakvi video zapisi mogu se koristiti za razne svrhe, praktične, tehničke, ali i umetničke.

Mogu se, na primer, primenjivati na gradilištima, kako bi se ubrzano pregledao proces rada ili rušenje neke građevine, na putevima i ulicama za ubrzano pregledanje toka saobraćaja, zatim u prirodi, kada želite da prikažete kako se ubrzano menja položaj sunca u toku dana, kretanje oblaka, promenu dana i noći, smenu godišnjih doba, da snimite ponašanje neke divlje životinje u njenom prirodnom staništu tokom celog jednog dana i sl.

Pogledajte kako to izgleda kada je u pitanju saobraćaj:

#3 Video nadzor bez Wi-Fi mreže i izvora napajanja

Nema Wi-Fi veze? Nema struje? Koliko god da beznadežno zvuči, ovo ne mora da bude problem. Danas se na tržištu nude mobilne 4G sigurnosne kamere koje pružaju pouzdana bezbednosna rešenja za video nadzor čak i onih lokacija na kojima je ograničen pristup Wi-Fi mreži ili gde uopšte nema mreže, pa ni strujnog napajanja. To mogu da budu farme, šupe, garaže, gradilišta, vikendice u zabačenim planinskim selima, ali i čamci, automobili, kamioni, kamperi, i razni drugi objekti i prevozna sredstva.

#4 Nadzor domaćih životinja

Odlična opcija za sve ljude koji se bave uzgojem domaćih životinja, za one koji imaju farmu, uzgajivačnicu pasa i sl. Sigurnosne kamere vas mogu poštedeti čestih obilazaka vaših životinja, nekad i potpuno nepotrebnih. One omogućavaju da jednostavnim otvaranjem aplikacije na vašem mobilnom telefonu iz vaše udobne i tople fotelje u bilo koje vreme možete da vršite nadzor životinja i proverite da li je sa njima sve u redu.

#5 Pronađite vašeg kućnog ljubimca

Kada stignete kući sa posla i pozovete vašeg kućnog ljubimca, a ne dobijete nikakav odgovor, to može da znači samo jedno – da je otišao iz dvorišta, a možda se i izgubio. Ljubimci, psi i mačke pre svega, su radoznali, vole slobodu i vole da ponekad beže od kuće. Pogledajte:

Ali bez panike. Ako posedujete sistem kamera za video nadzor, on vam može pomoći da lakše pronađete svog zalutalog ljubimca.

Uz pomoć sigurnosnih kamera možete tačno utvrditi da li se vaš ljubimac krije negde u kući, u dvorištu, ili je otišao van vašeg poseda. U ovom zadnjem slučaju, sigurnosne kamere će snimiti trenutak kada je vaš ljubimac napustio dvorište i pravac  njegovog kretanja, pa ćete znati na koju stranu da pođete u potragu.

#6 Plašenje štetočina i pronalaženje insekata

Ako volite vrtlarstvo, gajite začinsko bilje, povrće ili cveće, razne životinje poput veverica, krtica, pacova i drugih štetočina mogu vam praviti probleme. Funkcija detekcije pokreta na sigurnosnim kamerama omogućava aktiviranje alarma koji će uplašiti ove životinje i tako zaštititi vaše biljke.

Pored toga, ako recimo imate problema sa invazijom mrava koji noću ulaze u vašu dnevnu sobu ili kuhinju, video nadzor vam takođe može biti od pomoći. Možete svake večeri na novoj lokaciji postavljati sigurnosnu kameru sa funkcijom noćnog snimanja sve dok ne otkrijete mesto odakle insekti izlaze, nakon čega ćete moći lako da ih se rešite jednom za svagda.

#7 Nadzor zaposlenih

Sigurnosne kamere imaju jako puno namena i u poslovnom svetu. Između ostalog, one su ključne u procesu nadzora zaposlenih. Na primer, nadzorne kamere na gradilištima mogu obezbediti da radnici strogo poštuju pravila bezbednosti na radu. Takođe, video nadzor može pomoći šefovima i menadžerima u industriji hrane i hotelijerstvu da provere da li se zaposleni pridržavaju odgovarajućih sanitarnih procedura.

#8 Povećanje produktivnosti rada i profita

Kad-god nisu pod nekom vrstom nadzora, mnogi zaposleni ne daju svoj maksimum u radu. Samim tim, postavljanje sigurnosnih kamera kao najbolje opcije za nadzor procesa rada dovodi do povećanja produktivnosti zaposlenih. S obzirom da zaposleni ne znaju u kom trenutku će ih njihov šef nadgledati preko kamera, oni se trude da budu maksimalno posvećeni poslu i da rade najbolje što mogu.

Osim toga, kamere za video nadzor mogu biti od pomoći kod plasmana robe na tržište. Snimci sa kamera se mogu koristiti za prepoznavanje šeme kupovine, testiranje i izlaganje robe u ključnim zonama, procenu i prikupljanje demografskih podataka itd. Vredne povratne informacije koje daje savremena video analitika pomoći će u poboljšanju kvaliteta usluge koju neka firma pruža i na taj način omogućiti povećanje profita.

#9 Sprečavanje zlostavljanja dece i starijih osoba

Na žalost, sve češće u medijima možemo naići na slučajeve zlostavljanja dece, čak i beba. Osim toga, ima i primera gde osobe starije od 60 godina doživljavaju neki oblik zlostavljanja i torture.

Pošto je nemoguće, naročito za zaposlene roditelje, da budu uz svoje malo dete čitavog dana, neki od nas donose odluku da angažuju pouzdanu osobu koja će čuvati dete. Ako u stanu ili kući imate kamere za video nadzor, to je najbolji način da u svakom trenutku proverite da li se dadilja dobro stara o vašem mališanu.

Isto važi i u slučaju da imate staru ili bolesnu osobu u porodici kojoj je potrebna tuđa nega. Sigurnosne kamere vam omogućavaju da imate na oku osobu koja je angažovana kao negovatelj bolesnog člana porodice i tako isključiti mogućnost da vaši stari postanu žrtva bilo kakvog vida zlostavljanja ili nebrige.

# 10 Sprečavanje nasilja u školi

Izveštaji govore da je sve više dece i tinejdžera izloženo nasilju u školama. Mnoga deca svakodnevno odbijaju da idu u školu iz straha da ne budu izložena nasilju. Sigurnosne kamere u školama su odličan način da se spreči i suzbije vršnjačko nasilje. Znajući da će sve što rade biti zabeležno na kamerama, deca sklona nasilničkom ponašanju će početi da se suzdržavaju, a na kraju i da potpuno prestanu sa takvim ponašanjem.

#11 Buđenje dece za školu

Buđenje dece za školu svakog jutra bez ikakve sumnje jedan je od najvećih izazova za svakog roditelja.  Međutim, ovaj težak posao mogu vam olakšati – opet sigurnosne kamere. Većina novih modela ima alarm koji se može aktivirati svakog jutra u određeno vreme, a pored toga i dvosmerni audio, koji možete koristiti da preko kamere pozovete dete da ustane i upozorite ga da će zakasniti u školu.

#12 Snimanje važnih porodičnih trenutaka

Prve reči vaše bebe, prvi nespretni koraci ili neki poseban porodični skup, sve su to momenti u kojima nastaju najlepše porodične uspomene, koje ćete možda nekada morati da propustite zbog poslovnih obaveza. Na sreću, sigurnosne kamere će zabeležiti i sačuvati snimke svakog značajnog događaja u vašem domu. Čak iako niste fizički prisutni, kasnije ćete moći da pogledate svaki detalj, a uz pomoć dvosmerne audio komunikacije koju omogućavaju noviji modeli kamera, možete i da pozdravite goste uživo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *