Ako želite udoban i originalan enterijer, izaberite pravi tepih. On prostoriji daje dodatan komfor, a domu posebnu toplinu i prijatnost. Više ne morate da razmišljete kada se vaši mališani igraju na podu, jer kvalitetan tepih čuva noge vaše dece.

Ali kako održavati pod i tepihe?

Baršunasti topli čupavci i bogati vuneni tepisi posebno oplemenjuju prostor, ali ih treba pažljivo održavati kako bi se očuvalo zdravlje  ukućana. Redovnim čišćenjem tepiha, produžavate im vek trajanja, a evo kako da se brzo i lako rešite prašine iz tepiha.

Redovno čišćenje, pre svega!

Najviše nečištoće se na tepisima taloži kada idemo po kući obiveni. Podne prostorke tada najviše prikupljaju prašinu, a osim čestici  pesja i zemlje, talože se i bakterije, virusi, komadići insekata, biljaka, grinje, ćelije kože, polen, perje kućnih ljubimaca, pa i vlakna tekstila.

Prilikom udisanja prašine mogu se oštetiti respiratorni organa, ali mogu da nastanu i kožna oboljenja, pa i oboljenja disajnih organa, kao što su su alergije, astma ili bronhijalni  poremećaji i ekcemi. Deca i starije osobe su posebno osetljivi, je rim je imunitet slabiji.

Mikro nečistoće oštećuju i grebu vlakna, dok prašina prekriva boje tepiha. Jedino uz redovno održavanje, marljivo čišćenje i usisavanje tepiha odgovarajućim usisivačima i drugim sredstvima može doprineti da se podnim prostirkama produži vek trajanja. Ali, da li je to baš uvek rešenje?

Ipak nije. A evo i zbog čega.

Tepih servis – spas za sve podne prostirke

Ako želite da vaši tepisi zadrže svoju lepotu i da što duže traju, onda moraju da odišu svežinom i čistoćom. Zato ih treba brižljivo i redovno čistiti. A kako? Prvi i najvažniji korak jeste usisavanje. Ali koliko god da su usisivači jaki, oni ne mogu da izvuku sve nečistoće i nataložene mikroorganize iz tepiha.

Zato je tepih servis spas. Jednom ili dva puta godišnje savetuje se nođenje podnih prostirki u tepih servis. Zahvaljujući specijalnim mašinama, čistačima i paročistačima tepisi se ribaju na visokim temperaturama, pri čemu se ukalanjaju sve bakterije i grinje i podnoj prostirci se vraća prvobitni sjaj.

Ne morate da brinete da li ste uzeli odgovarajuće hemjsko sredstvo za čišćenje, jer se u tepih servisu najpre testira vlakno tepiha, pa se onda određuje koje sredstva za pranje i čišćenje treba koristiti.

Paročistači uz pomoć vode pare temeljno čiste tepihe, a sve mikrobe, viruse i bakterije uništava visoka temperatura. Vlakna se ne oštećuju, a nema potrebe da se tepih satima suši. Na ovaj način se blistavost vraća podnim prostirkama, a porodica se štiti od amatičnih tegoba i tegoba izzvanih raznim alergijama.

Mekani tepisi zahtevaju posebno održavanje!

Mališani vole čupave i mekane tepihe. S pravom se može reći da ih i kućni ljubimci posebno vole, jer su ovi tepisi izuzetno topli. Ali ih treba posebno i održavati. Vlakne se moraju pažljivo čistiti, a usisavanje nije dovoljno, jer se nečistoće talože u dublje slojeve. 

Zbog toga ih treba pažljivo tretirati, jer ni redovno usisavanje niti redovni održavaje neće učiniti potpuno čistim. Iako se kod njih fleke teže uočavaju, ipak se teže i čiste. Zato budite obazrivi prilikom kupovine novog tepiha, pažljivo birajte!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *