Vlasnici kafića i restorana dobro znaju koliko je letnja sezona bogatija ukoliko objekat poseduje baštu ili terasu. Letnje bašte su uvek glavna meta gostiju, a pružaoci ugostiteljskih usluga veruju da upravo bašta jeste ono što privlači i predstavlja ogledalo kafića.

To i nije tako daleko od istine, jer ljudi žele da što više vremena provode napolju, a ima i onih koji jednostavno vole da svoje piće i hranu konzumiraju na svežem vazduhu. Međutim, kako dođu hladniji dani, nastupa kriza i za ugostitelje, jer zatvoren prostor pruža mnogo manje mesta. Samim tim, i zarada je manja.

Ali postoji rešenje. Savremenim metodama opremanja ugostiteljskih objekata, možete dobiti mogućnost da isti letnji profit ostvarujete i zimi, pa će ugostiteljstvo ostati dobra prilika za zaradu tokom čitave godine. Potrebno je malo ulaganja, ali smo sigurni da ćete uloženo vrlo brzo povratiti ako vašu baštu opremite za jesenje i zimske mesece u godini. Evo kako:

Utoplite eksterijer

Ukoliko u startu ne možete da izdvojite neki ozbiljniji novac za predloge koji slede, utopljavanje bašte vašeg ugostiteljskog objekta može dobiti funkcionalnost, bar u hladnijim jesenjim danima, i to uz samo nekoliko detalja. Postavite velike udobne jastuke i podmetače za sedenje koji će, osim što daju toplinu vizuelno, sprečiti donekle probijanje hladnog vazduha. Ako svakom stolu dodate i po nekoliko aromatičnih svećica – to može biti pun pogodak za sumorne jesenje dane.

Grejanje

Baštenske grejalice su nešto o čemu morate razmišljati ukoliko želite da baštu oživite i u danima sa niskim temperaturama. U zavisnosti od veličine bašte, procenite i koji broj ovakvih grejalica je potrebno da nabavite, a pored toga što zagrevaju prostor od 30-70 m2, ovakva grejna tela dodatno ulepšavaju baštu i daju joj romantičnu notu. Vaši gosti će moći da nesmetano sede napolju u prijatnoj spoljašnjoj temperaturi, a budite sigurni da će se mnogima svideti i da će poželeti da ponovo budu vaši gosti.

Pokrivanje

U jesenjim i zimskim danima ne možete uticati na broj i količinu padavina, koje često znaju da iznenade i one najspremnije. Upravo iz tih razloga, morate obezbediti adekvatnu pokrivenost bašte za sedenje.

Postoji nekoliko načina kako to možete uraditi (krovovi, pergola…), a jedan od najpovoljnijih je tenda. Kada pominjemo tende za restorane cena je ovde vrlo pristupačna. Materijali i dezeni su ono što tu cenu i određuje. Vaši gosti se moraju osećati zaštićeno i sigurno, ali ćete postavljanjem tende i vi sami biti dugo godina sigurni, jer je možete uvlačiti i izvlačiti po potrebi.

Ograđivanje

Kod ove, ujedno i poslednje stavke, nećemo se obazirati mnogo na to šta ste o Zakonu dužni da uradite kao ugostitelj (taj podatak vas čeka na kraju teksta), već na koji način možete ograditi baštu kafića ili restorana. Zaštita od buke je nešto što očekuju kako vaši gosti, tako i okolni stanari, pa se dobro raspitajte koje to ograde za dvorište možete iskoristiti i zaštititi okolinu uz najbolje moguće rešenje. Panelne ograde će svakako sprečiti proboj vetra ka gostima, što će vaš spoljašnji prostor učiniti pogodnim za korišćenje cele godine.

Šta kaže Zakon?

Bašta otvorenog tipa postavlja se tako da širina trotoara za kretanje pešaka bude minimalno 1,6 m, a kod ulica s intenzivnim kretanjem pešaka, širina treba da bude najmanje 2,5 m. Ukoliko je bašta duža od 6 m u nizu, ili postavljena u neposrednoj blizini pešačkog prelaza, stajališta javnog gradskog prevoza i raskrsnice, širina trotoara mora da bude minimalno 2 m.

Ivica bašte treba da je udaljena od kolovoza najmanje 0,3 m, a od pešačkog prelaza i autobuskog stajališta minimalno 2 m. Širina dela kolonade za kretanje pešaka treba da bude najmanje 1,6 m, a dela pasaža za kretanje pešaka minimalno 3 m.

Ako postoji potreba za zaštitom od automobilskog i pešačkog saobraćaja ili radi održavanja širine pešačkog koridora, na baštama otvorenog tipa postavlja se ograda koja mora biti transparentna i visine do 1 m u odnosu na pod bašte.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *