Elektronski sistemi zaključavanja i kontrola pristupa su najnoviji odgovor na proširenu potrebu za bezbednošću prostora u kojima se kreće veliki broj ljudi. Ispiraciju za ove sisteme su proizvođači dobili analizirajući principe bezbednosnih protokola finansijskih ustanova, poput banaka i arhiva, što ih čini najsigurnijim načinom kontrole pristupa važnim prostorijama i osetljivim podacima. Upravo zbog toga se ovi sistemi sve šire koriste i zamenjuju ustaljene bezbednosne protokole. Elektronski sistemi zaključavanja su pristupačni, efikasni i jednostavni za montažu i upotrebu. 

Napredna kontrola pristupa javnim i privatnim prostorijama

Kontrola pristupa je ono što elektronske sisteme zaključavanja izdvaja od svih drugih načina obezbeđenja. S obzirom da ceo sistem funkcioniše sa minimalnim uticajem ljudskog faktora, prostor za grešku gotovo da ne postoji. Zbog toga se kontrola pristupa  prvobitno koristili u bankama, trezorima i arhivama. Danas je ovaj bezbednnosni protokol u masovnoj upotrebi među velikim korporacijama koje imaju potrebu za naročito sofisticiranim sistemom obezbeđenja podataka. Dalje, napredna kontrola pristupa se pokazala izuzetno efikasnom u javnim prostorima u kojima se u svakom trenutku nalazi veliki broj ljudi. Tako se kancelarije i prostori za zaposlene u javnim ustanovama osiguravaju od neovlašćenog pristupa civila ili klijenata. U poslednje vreme se ovim sistemom zaključavanja zamenjuju i tradicionalni interfoni u stambenim zgradama, pa one postaju dostupne samo za stanare. Najzad, kontrola pristupa koju pružaju elektronski sistemi zaključavanja se sve češće koristi za ulaz na privatne posede ili čak obezbeđivanje prostorija u privatnim kućama i stanovima. Ovo je najčešće slučaj kada se radi o posedima na kojima se nalaze stvari velike vrednosti, poput umetnina, nakita ili novca. 

Kako funkcionišu elektronski sistemi zaključavanja?

Ovi sistemi mogu kontrolisati pristup određenim prostorijama u tačno određeno doba dana, tačno određeni broj puta ili jednostavno omogućavati ulazak samo osobama koje poseduju dozvolu da u tim prostorijama borave. Kada su u pitanju sistemi koji registruju broj ulazaka ili funkcionišu u određeno doba dana, koriste se indentifikacione kartice u različitim oblicima, čitači tih kartica i jednostavni softver koji prati sistem. Napredna kontrola pristupa se u ovom slučaju manifestuje kroz mogućnost osobe koja upravlja sistemom da kontroliše svaku pojedinačnu karticu, da joj onemogući pristup ukoliko je to potrebno i da u svakom trenutku ima evidenciju o tome koje osobe pristupaju prostorijama, a sve to u realnom vremenu. Ovi sistemi su naročito pogodni za poslovne prostorije malih i srednjih preduzeća, kao i za odeljenja velikih kompanija koja zahtevaju naročite sisteme bezbednosti. Elektronski sistemi zaključavanja koji koriste indentifikacione instrumente poput privezaka za ključeve ili aplikacija na mobilnom telefonu su odlično rešenje za stambene objekte. Na ovaj način vlasnik može kontrolisati ko tačno ima pristup prostorijama od interesa. Svi ovi elektronski sistemi zaključavanja se jednostavno instaliraju, zahvaljujući bravama i senzorima koji se montiraju na bilo koji model vrata, uz mogućnost da se čitač signala indentifikacije montira direktno na bravu ili na zid. Elektronski sistemi zaključavanja zahtevaju minimalno održavanje, a zahvaljujući jačini signala koji emituju i gotovo beskontaktnom mehanizmu vrlo retko se kvare. Ovi načini obezbeđenja prostorija se mogu kombinovati sa mehaničkim sistemina, za maksimalnu sigurnost klijenata.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *