Na prvi pogled se može učiniti da je video nadzor „stvarčica“ koja vam nije potrebna, da je u tom slučaju reč o investiciji koja nije isplativa i to naročito ukoliko niste biznismen ili nešto slično pa samim tim nemate šta da „obezbeđujete“ i nadgledate. Zapravo, nikada do sada niste ni razmišljali o uvođenju video nadzora i u toj bezbrižnosti ste živeli sve dok sve češće i češće niste čuli priče o krađama i provalama. Takve priče nikada ne ulivaju sigurnost, zar ne?

E tada nastupa video nadzor – „stvarčica“ koja vas može zaštititi i to ne samo tako što će sve usnimiti i vama obezbediti dokaz za učinjeno zlodelo, već je praksa pokazala da video nadzor ume da deluje i preventivno – kada pljačkaš vidi da je okružen kamerama, u velikom broju slučajeva odustaje od svoje prvobitne namere.

Zašto video nadzor?

Dakle, jasno je – video nadzor je investicija koja je i te kako isplativa jer ugrađivanjem video nadzora vi zapravo gradite bolju i sigurniju budućnost za vašu imovinu, porodicu i vas same i to bez obzira na to šta posedujete jer svakako verujemo da vam je šta god da imate i te kako važno. I opet, ne samo da uz pomoć video nadzora imate dokaz za sve što se desilo dok vi niste bili tu, već nekoliko kamera tu i tamo mogu da vas zaštite i bez da išta urade – sama činjenica da nešto što planirate da uradite može biti snimljeno u vama ne budi prijatan osećaj, naročito ako je to „nešto“ nešto nelegalno.

Kako odabrati onaj pravi?

Sada pošto ste shvatili da je video nadzor i te kako važan kao ulaganje u sigurnost i bezbednost vaše imovine i vaših najbližih, valjalo bi odlučiti koji video nadzor je savršen za vas. Pre svega treba naglasiti da je sve stvar potrebe. U zavisnosti od toga šta želite da zaštitite i na koji način odabraćete i odgovarajući sistem video nadzora. Svakako, što je važnije, veće i vrednije ono što želite da nadgledate i zaštitite na ovaj način, to vam je potreban „jači“ sistem video nadzora, dok neke svakodnevne potrebe ne zahtevaju mnogo mozganja.

Važno je naglasiti da najskuplje ne mora uvek da bude i najbolje jer opet – sve zavisi od vaših potreba.

U tom smislu trebalo bi proveriti koje sve vrste video nadzora postoje. Svakako, svaki sistem video nadzora se sastoji od kamere, video rekordera i propratnih kablova koji povezuju sam sistem. Kada je reč o video rekorderima, važno je proceniti kolika memorija vam je potrebna za skladištenje snimaka i da li sam uređaj ima slot za memorijsku karticu. Uvek se preporučuje što je više prostora za skladištenje podataka moguće jer – nikad se ne zna, a i vama je svakako lakše. Kada je reč o samim kamerama, one se ne razlikuju samo po izgledu već i po svojim karakteristikama.

Na primer, ovo su samo neke od podela: one koje se ugrađuju na plafon ili one koje se ugrađuju na bočni, vertikalni zid, one koje snimaju samo danju i one kamere koje imaju i noćni režim simanja, one koje su otporne na prašinu, fizičke udarce i kvašenje i one koje to nisu, one koje imaju mogućnost zumiranja i sužavanja kadra i one koje to nemaju. Izbor je zaista veliki, ali sve zavisi od toga šta vam je potrebno. Na primer, ako želite da obezbedite dvorište ili spoljašnost kuće, naravno da ćete odabrati kameru koja može da snima u mraku i koja je otporna na sva moguća oštećenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *