patike

Patike su, sasvim sigurno, najpopularnija obuća na svetu. Za to imaju da zahvale pre svega svojoj udobnosti. Nose se i leti i zimi, u sportskim i opuštenim, a odnedavno i svečanim prilikama. Zato omiljene patike nemaju cenu i od starog para je često teško rastati se.

Sa druge strane, patike za trčanje i rekreativne aktivnosti često su zaista skupo plaćene, a veoma brzo se habaju, te treba voditi računa o njihovom održavanju.

Evo kako da to postignete, uz praktične trikove koji će vam pomoći i da „oporavite“ svoje stare patike kojima je, samo naizgled, „istekao rok trajanja“.

Kako se održavaju patike za trčanje

Patike za trčanje trebalo bi, svakako, da budu udobne, fleksibilne, i da dobro drže zglob, odnosno daju dobru potporu. Pošto oni koji vole da trče gotovo redovno plaćaju svoj par po nešto višim cenama, bilo bi dobro samo malo povesti računa kako se iste ne bi često kupovale.

Tako je važno da se patike za trčanje obavezno dobro osuše od znoja ili bilo koje vrste vlage (npr, kiša), kako se ne bi oštetila njihova koža ili tkanina sa unutrašnje strane.

Takođe, patike za trčanje će se manje habati ukoliko dobro birate podlogu za trčanje, jer su oštećenja i češća i veća na betonskim podlogama – zato, trk na što mekšu podlogu.

I na samom kraju, patike za trčanje moraju biti redovno oprane kako ih ne bi nagrizao znoj i kako ne bi propadale od svih spoljašnjih uticaja.

Trik: kako da stare patike ponovo zasijaju – čišćenje

Sigurno ste primetili da, i onda kada operete patike, deo pri đonu, koji je mahom beo ili svetlo siv, ostaje mnogo tamnije boje i tako pokazuje da je navedeni par već zaista star. Kako ga, dakle, izbeliti i učiniti da patike izgledaju kao nove?

Za ovo će vam biti potrebna stara četkica za zube i pasta za zube, najbolje ona koji beli zube. Nanesite pastu na četkicu što obilnije, i trljajte ivicu patike. Bilo bi dobro pasti dodati i sode bikarbone, ukoliko je ivica baš promenila boju.

Nanesenu smesu ostavite da se osuši, a zatim višak skinite čistom i suvom tkaninom. Primetićete rezultat već posle prvog puta!

Kako da prefarbate stare patike

Stare platnene patike vam samo skupljaju prašinu i planirali ste da ih bacite? Nipošto! Od njih možete napraviti sasvim nov i originalan par koji će svima sigurno privući pažnju i koji možete nositi u opuštenim šetnjama po gradu, na koncerte i festivale i slično.

U prvom slučaju, koristite farbu za tkaninu u nijansi po želji. Možete ofarbati čitave patike ili se pak poslužiti četkicom kojom ćete izvući različite šare.

Ako vam se ovo čini previše komplikovanim, koristite se molerskom trakom kako biste, primera radi, napravili pruge. Isto možete postići i ako njome oblepite krugove te onda prefarbate čitave patike, jer ćete na taj način stvoriti veoma upečatljiv dezen.

Za sam kraj, patike možete osvežiti i novim pertlama, u nekoj kontrastnoj ili pak upadljivoj boji. Budite sam svoj dizajner i tako dobijte nov par obuće!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *