Srbija je država sa idealnom geografskom pozicijom i bogatom istorijom i tradicijom. Pripada jugoistočnoj Evropi na Balkanskom poluostrvu a deo je i Srednje Evrope (tu se pre svega misli na Panonsku niziju u automnoj pokrajini Vojvodina na severu države). Na raskršću Istoka i Zapada kako mnogi vole da opišu njen položaj, oduvek je privlačila trgovce, putnike namesnike i strane turiste. Umereno – kontinentalna klima dodatno joj ide na ruku, pa se broj inostranih posetilaca iz godine u godinu povećava. Utisci su i više nego pozitivni, pa skoro svaki drugi turista kaže da će se ponovo vratiti u našu državu.

Zanimljivo je da postoji veliki broj naših građana koji nije video sve predele koji ne samo oduzimaju dah, već predstavljaju i savršena mesta za odmor i harmoniju. Pogodnost jeste da vam je za neka mesta dovoljan samo jedan dan. To je upravo draž u tim jednodnevnim izletima u našoj državi.

Poznato je da o ukusima ne treba raspravljati, ali postoje neka mesta i predeli koji ne mogu da ostave osobu ravnodušnom. Izdvajamo vam nekoliko destinacija u Srbiji koji predstavljaju idealne jednodnevne izlete za svakog.

Subotica – muzej na otvorenom

Za sve one koji vole prirodu i istoriju Subotica i jezero Palić, koje se nalazi u njenoj neposrednjoj blizini mogu biti na vašoj listi jednodnevni izleti u Srbiji. Smeštena na samom severu države, Subotica je grad za koji se slobodno može reći da je muzej na otvorenom. Spoj klasike, baroka i secesije čine je još više unikatnom, o čemu svedoče brojna arhitektonska zdanja koja se nalaze u samom centru ovog severnog grada. Jezero Palić nalazi se na samo 8 km od ovog grada, a to je ujedno i naziv naselja gde je locirano jezero. Pomenimo i čuveni Palićki zoološki vrt koji pruža dom mnogim životinjama i biljkama. Put do Subotice i Palića nije naporan, a priroda i čist vazduh dodatno će upotpuniti vaš boravak.

Putem Naisusa

Centar juga naše države je istorijski grad Niš koji verno čuva stare tragove i ponosito stoji na reci Nišavi. Mesto gde je rođen car Konstantin, danas je univerzitetski grad koji svake godine prima i po nekoliko hiljada novih studenata. Ukoliko želite da na jedan dan pobegnete od svoje svakodnevnice, Niš može biti idealan jednodnevni izlet. Velika tvrđava koja odoleva vekovima krije male, skrivene kafiće gde se možete okrepiti, kako biste nastavili šetnju stazama kojima su koračali velikani istorije. Centar grada, koji je nekada nosio naziv Naisus, urbanizovan je i sve više poprima oblik velikih metropola, ali i dalje čuva tradicionalni duh juga i popločane sokake koje je jako dobro opisao Stevan Sremac u svojim romanima koji su danas blago naše književnosti. Za zaljubljenike u istoriju tu su Čegar i Ćele kula koje svedoče o junaštvu naših vojskovođa. Medijana, arheološko nalazište danas je renovirano i otvoreno za posetioce. Tu je i Niška banja, koju bi svakako trebalo posetiti ako se odlučite na izlet do Niša.

Banje i planine idelani jednodnevni izleti u Srbiji

Na listi jednodnevnih izleta u Srbiji trebalo bi uvrstiti i veliki broj banja koje pored lekovitih draži imaju i divne pešačke staze i male restorane u kojima možete uživati u srpskim tradicionalnim jelima.

Kopaonik, Zlatibor, Divčibari, Tara, pomenimo samo neke od velikih planina, koje takođe mogu biti prava jednodnevna destinacija da se sklonite od gradske gužve. Svaka od njih ima nešto je čini posebnom i drugačijom, a što će učiniti da joj se ponovo vratite.

Kao što vidite, destinacija za jednodnevne izlete u Srbiji je mnogo, na vama je da izaberete svoju. Dobra strana je da koliko god vam se činilo da je nešto daleko, zapravo nije, a jednom u mesec dana možete ugrabiti jedan slobodan vikend i posetiti čarobna mesta koja čuče u našoj državi i šire svoje ruke.

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *