Proslava decijeg rođendana

Najvažnija i najzahtevnija uloga koju možete imati u životu jeste biti – roditelj. Kako glumci na filmu tvrde da svaka uloga košta – zbog pripreme, vremena i transformacije tokom koje se menja i sopstvena ličnost, tako i za ulogu roditelja morate biti spremni. Kada se kreira film, u pitanju je podela posla između scenariste, režisera, glumaca i producenta, i neizbežne sinergije između svih njih da bi projekat uspeo. U filmu Roditeljstvo prepušteni ste sebi, morate se boriti na više frontova i biti i sebi i detetu i scenarista i režiser i glumac i producent.

Zadatak producenta jeste da obezbedi sve finansijske preduslove da bi film bio snimljen, ali i atmosferu i energiju na „setu“ kao preduslov uspešnosti. Rad sa ljudima zahteva strpljenje. Rad sa „malim“ ljudima još veće. Svaki roditelj suočava se sa psihološkim izazovima, ali i finansijskim.

Roditelj mora biti veći i od samog sebe jer predstavlja jedini put i oslonac nekog „malog“ bića koje računa na pomoć i vođenje, a ne može samo. Bez namere da zvučim sebično i cinično, jer ipak svi roditelji bi trebalo da brinu o svojoj deci iz ljubavi i nesebičnih razloga, u pitanju je jedna vrsta „ulaganja“ i u sopstvenu budućnost. Jednoga dana i roditelj će biti star i bespomoćan i „računaće“ na pomoć svoje dece. Takođe, uspešno roditeljstvo jeste najsigurnija „investicija“ jer, ako dobro odigrate svoju ulogu „modela“, kreiraćete jedno vaspitano, zdravo i sposobno biće.

Zato roditelj mora prepoznati svoje „okidače“ nervoze i ne dozvoliti ih da se preliju na decu, mora kontrolisati svoj bes, mora stalno posmatrati sebe kako reaguje, ali kako reaguje i dete. Mora napraviti plan, ali i izgraditi vreme za sebe, morati imati razumna očekivanja i od sebe i od dece jer niko nije savršen. Izbrojati do deset pa krenuti ispočetka, najčešće je najplodotvornija taktika u „kriznim“ situacijama sa decom.

Dobrom psihološkom strategijom možete izbeći da „potrošite“ sebe, ali isto tako pravilnom finansijskom organizacijom možete uštedeti i vreme i novac. U doba ubrzanog tempa života, svi previše rade i svi imaju manje vremena za druge, pa i za svoju decu. Troškovi koje podizanje deteta nosi često su razlog mnogih da se ne odluče na ovaj prelepi korak.

Jedna od prvih dilema jeste šta raditi kad morate ići na posao, ko će vam čuvati dete. Ako se izuzmu tradicionalne srpske „bejbisiting“ agencije – babe i dede, morate se odlučiti za adekvatan vrtić ili dadilju. Izbor vrtića je uvek stresan posao jer ih nema dovoljno, teško je ući na liste i uvek se brinete koliko će neko drugi posvetiti pažnje baš vašem detetu. Jedno od rešenja jeste privatni vrtić, ukoliko imate novca za njega i ukoliko i njih ima dovoljno. Privatne bebisiterke (ili bebisitera, ništa čudno u ova moderna vremena) jedno je od najboljih rešenja. Ipak, treba biti pažljiv jer iako postoje mnogi koji su „dobri sa decom“, nije loše izbrati profesionalca, osobu školovanu za taj posao, ali i upoznati je pre toga i videti kakve vrednosti deli jer će ih, naposletku, prenositi vašem detetu.

Posle neophodnih kašica, pelena i kolica, kada vaše dete bude svesno sebe i sveta, dolazi i vreme za zabavu, a tu su neizbežne igračke. Zabava je jedan od najboljih i najprečih načina za razvoj deteta jer onaj ko nauči da se igra, naučiće i da živi. Učenje kroz igru jeste dobar put za socijalizaciju deteta.

Današnja deca možda se razlikuju od nekadašnjih, ali i dalje svi vole igračke.

Lutke, avioni, mali automobili, pribori za kuvanje izmišljenog čaja sa drugaricama, figurice akcionih heroja, pistoljčići na kapisle, pribori za kopanje u pesku neki su samo od primera gde će otići vaš novac.

roditeljstvo

Uticaj medija i društva na razvoj vašeg deteta naprosto ne možete izbeći, ali ga kako – tako možete prilagoditi. Vaše dete biće izloženo reklama i drugoj deci, pa tu dolazi i pitanje garderobe. Svako dete u procesu razvoja želi da bude posebno, a i roditelji često žele da im se dete razlikuje od drugih. Iako je prva briga roditelja da garderoba deteta bude udobna i funkcionalna, treba im pružiti neophodni osećaj iluzije posebnosti i od malih nogu ih učiti da donose odluke, prave izbore i da kreiraju svoje stilove.

Sa vrtićima, školom i kada vaše dete počne da gradi svoja mala prva prijateljstva, dolaze i rođendanske zabave. Kako i odrasli vole svoje rođendane jer se osećaju posebno što imaju svoj dan, tako i deca koja tek ulaze u život posebno uživaju u tom danu.

Dok je nekad bilo dosta lako organizovati dečju zabavu sa sokovima, kiflicama i tortom, danas je to dosta teže usled nedostatka prostora i vremena, ali i deca žele kreativnije sadržaje suočena sa iskustvom jer su videli sjajnu zabavu u igraonici kod svog malog drugara ili drugarice.

Na sreću po roditelje koji žele da uštede svoje vreme, ali i novac, ima onih koji će umesto njih učiniti da taj poseban dan u životu njihovog deteta prođe zaista posebno. Pretragom dečijih igraonica i rođendaonica na sajtu decijeigraonice.net roditelji će uštedeti vreme, strpljenje i na kraju proći jeftinije i uštedeti svoj novac. Ipak, moramo biti iskreni, ko ima vremena danas da ceo dan mesi kiflice, nabavlja sokove, pazi i zabavlja grupu decu željnih igre i razonode, tobogana, klovnova…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *